enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
00:05 İsrail-İran aldırıları askeri perspektiften ne anlama gelir?
18:47 Kocaeli Kartepe’de Lezzet ve Kültürün Buluşması: Gastronomi Festivali Coşkusu Başladı
15:26 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail haydutluğuna artık bir dur denmelidir
11:13 CHP İstanbul Milletvekili Nimet Özdemir Çin Seddi’ne Türk Bayrağı Astı
09:50 Seyahatlerde hijyen ne kadar ön planda … hijyenik temizliğin, halk sağlığı ve koruyucu hekimlik açısından da çok önemli
06:55 Su Politikaları Derneği 10 Yaşında
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rus aşısı Sputnik V Avrupa’da da üretilecek

Rus aşısı Sputnik V Avrupa’da da üretilecek
16 Mart 2021
589
A+
A-

UHA HABER / Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu, koronavirüse karşı geliştirilen aşı Sputnik V’in İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’da da üretimine başlanması için mutabakata varıldığını açıkladı. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın (DW,AFP/JD,TY)ye dayandırdığı habere göre, Rusya’da koronavirüse karşı geliştirilen Sputnik V aşısının aralarında Almanya’nın da bulunduğu dört Avrupa ülkesinde üretileceği bildirildi.

Rus aşısının geliştirilmesi ve pazarlanmasında faaliyet gösteren Rus Doğrudan Yatırımlar Fonu’nun Başkanı Kiril Dimitriyev tarafından Pazartesi günü yapılan açıklamada, “Sputnik V’in İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’da da üretimine başlanması” için mutabakata varıldığını söyledi. Dimitriyev, “Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) kullanım onayı vermesinin ardından” bu mutakabat sayesinde Avrupa piyasasına Sputnik V’in sunulabileceğini belirtti. EMA tarafından onaylanması halinde, Sputnik V Avrupa Birliği’nin 27 ülkesinde kullanılacak Batı’da geliştirilmemiş ilk aşı olacak.

EMA, Mart ayı başında Rusya’da geliştirilen Sputnik V aşısının onay süreci için ön incelemeleri başlatmıştı. “Rolling review” olarak adlandırılan inceleme sürecinde, onay için gerekli tüm veriler toplanana kadar ilk bilimsel ve klinik testlerin sonuçları değerlendirmeye alınıyor ve bu şekilde onay süreci hızlandırılmış oluyor. EMA daha önceki aşı onay süreçlerinde de aynı yolu izlemişti. Birkaç hafta süren ön incelemenin tamamlanmasının ardından şirketler onay için resmi başvuruda bulunuyor. EMA, bugüne kadar BionTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca ve Johnson&Johnson aşılarının kullanımı için tavsiye kararı almıştı.

EMA’nın onay sürecini tamamlamasını beklemeden Sputnik V’i kullanmaya başlayan ülkeler de bulunuyor.

Macaristan Sputnik V’i Şubat ayında kullanmaya başlamış, Çekya ve Slovakya da Sputnik V’i siparişi vermiş ve EMA’nın onayını beklemeden aşıyı uygulamaya başlayacaklarını bildirmişti.

Rus Doğrudan Yatırımlar Fonu tarafından verilen bilgilere göre, Rusya’da yaklaşık 3,5 milyon kişiye Sputnik V aşısı yapıldı, 40’dan fazla ülkede de aşıya kullanım onayı verildi.

Rusya, klinik çalışmalar tamamlanmadan önce geçen Ağustos ayında aşıya kullanım izni vermişti. Klinik çalışmalar tamamlanmadan aşıya onay verilmesi, Sputnik V’in etkililiği konusunda uluslararası düzeyde kuşkulara yol açmıştı.

Ancak bilim dünyasının saygın yayınlarından “The Lancet” dergisinde Şubat ayı başında yayımlanan araştırmaya göre Faz 3 testleri, Sputnik V’in yüzde 91,6 oranında etkili olduğunu göstermişti. Gamaleya Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Merkezi tarafından geliştirilen Sputnik V aşısı, zayıflatılmış virüsün vücuda enjekte edildiği viral vektör yöntemiyle üretiliyor.

[UHA Haber Ajansı, 16 Mart 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.