enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
13:20 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
01:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:08 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:08 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:06 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:06 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:05 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
00:04 Yağışlar ve belirsizlik arttı. İklim Riskleri azalmadı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Enflasyon düşmeye devam edecek”
00:02 Kayserispor Rusya’da gündem
00:01 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükakın’dan “Ramazan ayı özümüze dönüşün vaktidir”
00:59 AB-Hindistan Ticari Anlaşması ve Türkiye’nin Gümrük Birliği Çıkmazı
00:44 Avrupa Haberleri: İtalya, Trump’ın ‘Barış Kurulu’ toplantısına gözlemci olarak katılacak
00:41 Türkiye’de mutlu olduğunu beyan edenlerin oranı yüzde 53,3’e yükseldi.
00:41 8 ülkeden katil, soykırımcı, soyu ispatlanmamış İsrail’e sert tepki: Uluslararası hukuka aykırı
00:40 Cevdet Yılmaz, Suriye’de son dönemde yaşanan gelişmeler, ‘Terörsüz Türkiye’ sürecini olumlu etkilendirdi…
00:38 Mehmet Ali Kâğıtçı Dokümantasyon Merkezi hizmete girdi; Kocaeli’nin tarihine ışık tutacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters: Erdoğan ekonominin başına Şimşek’i verecek

Reuters: Erdoğan ekonominin başına Şimşek’i verecek
17 Mart 2023
140
A+
A-

AKP’nin ekonomi politikalarında planlaması “yeni ekonomi modelini” terk ederek özüne kavuşturarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomisinin başına Mehmet Şimşek’i getirmeyi hedeflediği ileri sürdü.

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski maliye bakanı Mehmet Şimşek’i ekonominin başına getirme ve ekonomi politikalarında AKP’nin ilk yıllarındaki ilkelere dönüş planladığını bildirdi.

Reuters’a konuşan AKP’li bir hükümet yetkilisi, ekonomiye yaklaşımın 2002 seçim manifestosundakine benzer sonuçlar verdiğini belirterek “Başka bir deyişle AK Parti özüne geçiyor” dedi. Serbest piyasa ekonomisinde küresel ekonomidekine paralel ilke ve sonuçlar, ekonomi tahmini beklentileri arasında yer alacakları yetkili, blok üzerindeki nihai aşamaya varan de varlıkları ekledi.

 

“Yeni Ekonomi Modeli”nin adı geçmeyecek

Reuters’a konuşan ve ismi verilmeyen AKP’den üst düzey kaynaklar, seçim manifestosu kapsamındaki ekonomik ekonomik program taslağında “Yeni Ekonomi Modeli“ne referans yapılmayacağına da işaret etti.

Erdoğan’ın düşük faize dayalı “Yeni Ekonomi Modeli” ile Merkez Bankası 2021’de 500 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş, bu politika Ukrayna savaşı sırasında tırmanan bir karşılaşmaya rağmen 2022’de de sürdürülmüştü.

Üst düzey bir AKP’li yetkili de ekonomi önerisi, uygulamadaki “Yeni Ekonomi Modeli“ne bir yükün bulunulmayacağını, baskıla mücadele, kamuda hesap yürütmelik, ihalelerde şeffaflık gibi AKP’nin daha önceleri savunduğu ilkelere vurgu görevlerini kaydetti.

“Erdoğan Şimşek’i istiyor”

Seçim manifestosu için Erdoğan’dan son onayın beklediğini verdiği yetkili, aldığı kadar Erdoğan’ın herhangi bir karşı görüş bildirmediğine dikkat çekti ve “Eğer kabul ederse hem kabinede hem de ekonomi yöneticilerinde radikal değişiklikler olacak” dedi.

Yetkili, Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’i ekonominin başına getirmeyi hedeflediğini de kaydederek “Şimşek’in yaklaşımını ve başarısını tüm Türkiye biliyordu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka kaynak ise AKP’nin yanı sıra muhalefetin de Şimşek’le ilgilendiğini belirterek altılı masadaki üç partinin Şimşek ile birlikte çalışmak istediğini kaydetti. 

Reuters’a daha önce konuşan, altılı masadan dört üst düzey kaynak ise, Millet İttifakı’nın eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ı seçimlerin kazanılması durumunda ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı Başkanı yapmayı planladıklarını söylemişti.

Haberde, AKP hükümetlerinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı, maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Şimşek’in uluslararası finans çevrelerinde saygın bir isim yüceltildi. Reuters iddialarla ilgili olarak bilgisine başvurduğu AKP’nin de Mehmet Şimşek’in de bir değerlendirmede bulunmadığını bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.