enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
12:33 YÖK’ten Dışişleri Bakanı Fidan’ın yükseköğretimine ilişkin açıklama
11:00 Plastik Su Şişesi Araştırmasının Sonuçları Açıklandı
00:55 “Her yerde Türkiye var!”
00:42 İçişleri Bakanı Yerlikaya, “Siber suç operasyonlarında 539 şüpheli yakalandı”
00:38 Doç. Dr. İbrahim Karataş, DEAŞ’ın İslam’ın imajına verdiği tahribatın Gazze direnişiyle nasıl tersine döndüğünü anlattı…
00:32 Kasım ayında temettü verecek 10 şirket
00:28 Bakü, Gazze’ye askeri birlik gönderilmesi için BM kararını bekliyor
00:24 TBMM Başkanı Kurtulmuş, Adıyaman Üniversitesi’nin 2025-2026 Akademik Yılı Açılış Töreni’ndeki konuştu…
00:23 Türkiye sadece platform değil ‘konsept’ de ihraç ediyor
00:23 ABD’nin toplam kamu borcu, 22 Ekim itibarıyla 38 trilyon doları aşarak rekor seviyeye ulaştı.
00:21 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İstanbul’da Gazze konulu toplantıya ev sahipliği yaptı.
00:06 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde 2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002 seçimlerini kazanarak geldiği iktidarda 23 yılı geride bıraktı.
00:06 AK Parti Sözcüsü Çelik: 3 Kasım tarihi bir dönemin açıldığı siyasi bir milattır
00:04 Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandı
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Suriye’ye özel bir destek programını başlatıyoruz
17:55 Yargımızın Bağımsızlığı ve Tarafsızlığı Sorunu
07:50 Türk Halk Müziği sanatçısı Mahsun Kırmızıgül Moskova’yı büyüledi
00:47 Almanya, Türkiye’yi “stratejik ortak” olarak görüyor…
00:38 Fatih Sultan Mehmet’in Macar Orban’a döktürdüğü Şahi topu, dünya tarihinde bir devrin kapanışını simgeler.
00:25 İstanbul Ticaret Odası (İTO), Ekimde fiyatı en çok artan ve azalan ürünleri açıkladı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters: Erdoğan ekonominin başına Şimşek’i verecek

Reuters: Erdoğan ekonominin başına Şimşek’i verecek
17 Mart 2023
136
A+
A-

AKP’nin ekonomi politikalarında planlaması “yeni ekonomi modelini” terk ederek özüne kavuşturarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomisinin başına Mehmet Şimşek’i getirmeyi hedeflediği ileri sürdü.

Reuters haber ajansı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski maliye bakanı Mehmet Şimşek’i ekonominin başına getirme ve ekonomi politikalarında AKP’nin ilk yıllarındaki ilkelere dönüş planladığını bildirdi.

Reuters’a konuşan AKP’li bir hükümet yetkilisi, ekonomiye yaklaşımın 2002 seçim manifestosundakine benzer sonuçlar verdiğini belirterek “Başka bir deyişle AK Parti özüne geçiyor” dedi. Serbest piyasa ekonomisinde küresel ekonomidekine paralel ilke ve sonuçlar, ekonomi tahmini beklentileri arasında yer alacakları yetkili, blok üzerindeki nihai aşamaya varan de varlıkları ekledi.

 

“Yeni Ekonomi Modeli”nin adı geçmeyecek

Reuters’a konuşan ve ismi verilmeyen AKP’den üst düzey kaynaklar, seçim manifestosu kapsamındaki ekonomik ekonomik program taslağında “Yeni Ekonomi Modeli“ne referans yapılmayacağına da işaret etti.

Erdoğan’ın düşük faize dayalı “Yeni Ekonomi Modeli” ile Merkez Bankası 2021’de 500 baz puanlık faiz indirimi gerçekleştirmiş, bu politika Ukrayna savaşı sırasında tırmanan bir karşılaşmaya rağmen 2022’de de sürdürülmüştü.

Üst düzey bir AKP’li yetkili de ekonomi önerisi, uygulamadaki “Yeni Ekonomi Modeli“ne bir yükün bulunulmayacağını, baskıla mücadele, kamuda hesap yürütmelik, ihalelerde şeffaflık gibi AKP’nin daha önceleri savunduğu ilkelere vurgu görevlerini kaydetti.

“Erdoğan Şimşek’i istiyor”

Seçim manifestosu için Erdoğan’dan son onayın beklediğini verdiği yetkili, aldığı kadar Erdoğan’ın herhangi bir karşı görüş bildirmediğine dikkat çekti ve “Eğer kabul ederse hem kabinede hem de ekonomi yöneticilerinde radikal değişiklikler olacak” dedi.

Yetkili, Erdoğan’ın Mehmet Şimşek’i ekonominin başına getirmeyi hedeflediğini de kaydederek “Şimşek’in yaklaşımını ve başarısını tüm Türkiye biliyordu.

Konuyla ilgili bilgi sahibi bir başka kaynak ise AKP’nin yanı sıra muhalefetin de Şimşek’le ilgilendiğini belirterek altılı masadaki üç partinin Şimşek ile birlikte çalışmak istediğini kaydetti. 

Reuters’a daha önce konuşan, altılı masadan dört üst düzey kaynak ise, Millet İttifakı’nın eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ı seçimlerin kazanılması durumunda ekonomiden sorumlu Cumhurbaşkanı Başkanı yapmayı planladıklarını söylemişti.

Haberde, AKP hükümetlerinde ekonomiden sorumlu devlet bakanı, maliye bakanlığı ve başbakan yardımcılığı görevlerinde bulunan Şimşek’in uluslararası finans çevrelerinde saygın bir isim yüceltildi. Reuters iddialarla ilgili olarak bilgisine başvurduğu AKP’nin de Mehmet Şimşek’in de bir değerlendirmede bulunmadığını bildirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.