enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:13 ‘Sevgililer Günü’nü dini bir tartışma olarak değil, sevdiklerimiz için anlamlı bir gün olarak görelim
00:53 Mehmet Beyazıt’tan İki Eser Tek Kitapta: “Yüreğime Kar Yağıyor” ve “Tanrı Misafiri” Satışta!
00:49 Kocaeli’n Gebze ihracat şampiyonu firmalar ödüllendirildi…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:39 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının,COP31’in organizasyonel hazırlıkları
00:39 Kocaeli’den Haberler…
00:30 Türk Eğitim Derneği’nin 98. Yıl Resepsiyonunda Seçkin Davetliler Eğitim İçin Bir Araya Geldiler
00:27 ABTTF’den AB Komisyonu’na ortak rapor: Yunanistan’daki STK’larından ülkede hukukun üstünlüğündeki gerilemeye dair
00:12 Kafkasya dağlarnda açan çiçek. Anadolu’da neden söndü…
00:07 Adil Türkiye Partisi: “Erken Seçim Yarışı Başlıyor, Hazır Olan Kazanır”
00:12 Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı: ‘Ruslar gerçekten barış istiyor mu?’
00:11 CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Akın Gürlek’i “doğramakla” tehdit etmişti! Küfürbaz Özgür’e yakışan ziyaret
00:10 Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov Erakçi’yi tebrik etti
00:09 ABD’nin Orta Doğu’daki Askerî Gücü
00:08 Ayşegül Aldinç, D&R’da hayranlarıyla buluşacak
00:07 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan ve uygulanacak Trafik cezaları…
00:04 Nar tanelerini ayırırken ezilmesin ve mutfak kırmızıya boyanmasın!
00:03 Avrupa Haberleri: ‘NATO 3.0’: ABD ve Avrupa’dan gücün yeniden dengelenmesi mesajı
00:03 AP Başkanı Metsola: ‘İki vitesli Avrupa’, birlik için bir yol olabilir
00:02 Avrupa enerjisinde yeni oyuncular: Yunanistan’ın Dedeağaç stratejisi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reuters: BAE Kabil Havalimanı için Taliban ile görüşüyor

Reuters: BAE Kabil Havalimanı için Taliban ile görüşüyor
25 Kasım 2021
455
A+
A-

KABİL-UHA HABER / Kabil’deki havalimanının kontrolünü sağlama yarışında Türkiye ve Katar’a yeni bir rakip çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri’nin de havalimanı için Taliban’la görüşmeler yürüttüğü belirtiliyor.

Dw - Deutsche Welle Logo Alt - 1172x428 PNG Download - PNGkitKörfez ülkelerinde görev yapan dört yabancı diplomatın Reuters haber ajansına verdiği bilgiye göre Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yetkilileri, Afganistan’ın başkenti Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın işletmesini üstlenmek için Taliban’la görüşmeler yürütüyor.

Körfez’de Katar’ın da Afganistan’ın dış dünyayla havadan tek bağlantısı durumundaki havalimanının işletmesine talip olduğuna dikkat çeken diplomatlar, BAE’nin yaptığı görüşmelerin Körfez ülkelerinin Taliban üzerinde nüfuzunu artırma iddiasını gösterdiği değerlendirmesini yaptı. İsmini vermek istemeyen diplomatik kaynaklar, BAE’nin Katar’ın bölgede diplomatik güç elde etmesini önlemek istediğine dikkat çekti.

Ağustos ayında ABD ve diğer NATO birliklerinin tahliye işlemlerinde Türkiye ile birlikte önemli rol oynayan Katar, çekilme sonrasında havaalanının işletmesine talip olduğunu açıklamıştı. Ancak Taliban’ın Katar ve Türkiye ile yaptığı görüşmelerden şimdiye kadar bir sonuç çıkmadı.

BAE: Desteğe devam etmek istiyoruz

ABD destekli Afgan hükümeti döneminde Kabil havalimanının işletmesini bir süreliğine üstlenen BAE, Ağustos’taki tahliyelerde de rol oynamıştı. BAE Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir yetkili Reuters’e yaptığı açıklamada, ülkesinin insani erişim ve güvenli geçişleri sağlamak üzere havalimanının işletmesine yardım etmeyi sürdürme konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Kabil'deki havalimanından geçen Ağustos ayında gerçekleşen tahliyelerde büyük bir kaos yaşanmıştı

Kabil’deki havalimanından geçen Ağustos ayında gerçekleşen tahliyelerde büyük bir kaos yaşanmıştı

Taliban ve Katarlı yetkililer ise söz konusu görüşmelerle ilgili olarak Reuters‘ın sorularına yanıt vermedi.

Taliban’ın mali destek aradığı iddiası

Öte yandan iki diplomat, Taliban’ın BAE’den finansal destek arayışında olduğunu da aktardı. Ancak BAE Dışişleri Bakanlığı Uluslararası Güvenlik İşbirliği Direktörü Salim el Zaabi, BAE’nin Taliban’a mali yardım yapmayı düşünüp düşünmediği konusunda Reuters’a bilgi vermedi.

Diplomatlar, Taliban ile havalimanının işletmesi için talip olan ülkeler arasındaki görüşmelerde en önemli konunun, havalimanının güvenliğini kimin sağlayacağı sorusu olduğunu belirtti. Taliban, ülkede iktidarı ele geçirmesinin ardından ülkede yabancı güç istemediğini söylemiş, hatta Türkiye’ye mesaj vererek yabancı güçlerin işgalci sayılacağını açıklamıştı. Diplomatik kaynaklar, havalimanı arazisi içinde hala Katarlı özel birliklerin güvenliği sağladığını, Taliban güçlerinin de havalimanı dışındaki bölgede devriye gezdiğini kaydetti.

EK Kaynaklar *Reuters

[UHA Haber Ajansı, 25 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.