enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:14 Dünya Ekenomisi Dönüyor!
09:52 Gazeteci Aslı SÖZBİLİR’in gündemin öne çıkan haberleri…
06:56 Gazeteci Gül KABACAOĞLU’ndan ‘Sabah kahvesi’
06:55 Jeremy Bowen, İsrail’e savaş suçları iddialarını yazdı: ‘İnsanlık sınıfta kaldı’
06:55 Yorum: Yunanistan ve Pontus sorunu: Nüfus verilerinin çarpıtılması ve soykırım iddiaları
06:54 Terörsüz Türkiye, PKK’nın Feshi ve Suriye Sahası
06:53 Japonya’daki Kürtlerin durumu neden tartışılıyor?
06:52 Amerikan Yüzyılının Sonu mu? Karşılıklı Bağımlılık, Yumuşak Güç ve Liberal Düzen
00:48 Dünyamızı öldürüyoruz!
00:38 Ümit Özdağ’ın tutukluluğuna devam kararı
00:36 51 ilde göçmen kaçakçılarına operasyon: 273 organizatör yakalandı
00:32 İsrail’in Madleen Gemisine Saldırısı ve İhlal Edilen Temel Prensipler
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türk Kızılay köklü bir iyilik ordusudur
00:13 Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK), Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı.
00:06 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TV100 televizyonu canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
11:52 Amerikalı milyarder iş insanı Elon Musk, “Trump’la ilgili bazı paylaşımlarımdan pişmanlık duyuyorum.”
10:36 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 360 işçi alacak
08:35 Nurol Holding ve GİRVAK’tan sürdürülebilir tarıma güçlü destek: Terra Future Labs başladı
06:59 Türkiye’den ilk kafilenin 29 Nisan’da yola çıkışıyla başlayan 2025 yılı hac organizasyonunda 14 Türk vatandaşı hayatını kaybetti.
06:59 Ukrayna, Rusya’nın derinliklerine sızdı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Reel sektörün sıkıntı yaşadığı alanlar

Reel sektörün sıkıntı yaşadığı alanlar
A+
A-

Küresel ekonomi, Trump’ın yeni gümrük tarifeleriyle sarsıldı. 185 ülkeyi kapsayan tarife paketi, Trump’ın bugüne kadar uyguladığı korumacı tedbirlerden farklı. Trump, ticaret savaşlarının cephesini hiç bu kadar genişletmemişti. Öyle ki, ABD’de ortalama efektif gümrük tarifesi oranı, 1910’lu yıllardan bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye çıktı.

İKAM - İSLAM İKTİSADI ARAŞTIRMA MERKEZİ

Prof. Dr. Nurullah GÜR & nurullah.gur@marmara.edu.tr

Reel sektör sıkıntılı bir dönemden geçiyor. İçeride yükselen faiz oranları ve düşen kredi limitleri şirketleri zorluyor. İç talep ivme kaybediyor; yeni yatırım için imkanlar daralıyor. Dışarıdaki atmosfer de pozitif değil. TL’deki reel değerlenme ve küresel ekonomideki yavaşlama zaten bir süredir ihracatçıları tedirgin ediyordu. Bu duruma bir de ticaret savaşlarının getirmiş olduğu ilave belirsizlik eklendi. Hem iç hem de dış pazarda faaliyet gösteren şirketler için kolay zamanlar değil.

Şirketlerin sorunları ve kısıtlarını anlamak ve bunlara yönelik çözüm üretmek için reel sektörden gelen bilgileri iyi tahlil etmek gerekiyor. Özellikle nitelikli veriler son derece kıymetli oluyor. Dünya Bankası’nın düzenli olarak belli periyotlarda gerçekleştirdiği anket çalışmaları, ülkelerin iş/yatırım ortamını değerlendirmek için önemli bir kaynak.

Bugüne kadar 168 ülkeden 250 bini aşkın şirket bu anketlere katıldı. Bu çalışma, alanında dünyanın en büyük veri platformlarından biri. Ankette dış finansmana erişimden vergi oranlarına, altyapıdan bürokrasiye kadar iş/yatırım ortamına etki eden birçok farklı unsurun şirketlerin hayatını ne derece zorlaştırdığı ve kolaylaştırdığı ile ilgili sorular bulunuyor.

Bu çalışmanın Türkiye’ye ilişkin güncel versiyonu geçtiğimiz şubat ayında tamamlandı. Sonuçlar da birkaç hafta önce açıklandı. Türkiye’de şirketlerin en çok sorun olarak gördükleri alan, finansmana erişim. Ne yazık ki, bu konu Türkiye’de kronik bir probleme dönüşmüş durumda. Özellikle sıkı para politikalarının uygulandığı dönemlerde sorun daha da derinleşiyor. Dünya genelinde şirketlerin yüzde 17.3’ü finansmana erişimi günlük işleyişlerindeki en büyük engel olarak tanımlarken, Türkiye’de bu oran yüzde 33.2’ye yükseliyor.

İş/yatırım ortamında en büyük ikinci engel olarak görülen unsur vergi oranları. Türkiye’de şirketlerin yüzde 21.5’i vergi oranlarını iş yapmanın önündeki en büyük engel olarak değerlendiriyor. Buna karşılık, dünya genelinde bu görüşü paylaşanların oranı yüzde 13. Türkiye’de listenin üçüncü sırasında ise kayıt dışı ekonomi yer alıyor. Kayıt dışılığı en büyük sorun olarak görenlerin oranı Türkiye’de yüzde 12 iken, bu oran dünya genelinde yüzde 9.1 düzeyinde.

Yetersiz eğitim düzeyine sahip işgücü, şirketlerin en çok şikâyet ettikleri dördüncü unsur. Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlerin yüzde 7.5’i bu durumu karşılaştıkları en büyük engel olarak değerlendiriyor. Buna karşın, dünya genelinde bu soruna işaret edenlerin oranı daha yüksek. Küresel düzeyde şirketlerin yüzde 12.6’sı nitelikli işgücü eksikliğini en büyük engel olarak görürken, Avrupa ve Orta Asya bölgesinde bu oran yüzde 22.9’a kadar yükseliyor.

İş/yatırım ortamına ilişkin diğer unsurları ise şirketlerimiz çok daha düşük seviyelerde sorunlu görüyor. Genel olarak veriler, Türkiye’de şirketlerin üç alanda çözüm beklentisi içinde olduklarını ortaya koyuyor: (1) Finansmana erişim, (2) vergi sistemi ve kayıt dışılıkla mücadele ve (3) işgücü piyasasında beceri uyumu. Bu üç başlık da kısa vadeli geçici önlemlerle değil, uzun vadeli ve yapısal reformlarla çözülebilecek alanlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.