enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:57 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:59 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:58 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
00:18 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
21:53 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM) açıklama
21:27 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kadına şiddet insanlığa ihanettir
21:26 “Rusya da NATO üslerini vursun”
00:36 Bakan Gürlek: Cezasızlık algısının kırılması için adımlar atacağız
00:34 Ulusal Demografi Eylem Planı ile Batı Trakya’da ne yapılmak isteniyor?
00:15 Türk firmaları dev Moskova fuarında
00:01 İran-ABD-İsrail savaşı: Sahada ilk kez gördüklerimiz
10:00 Filistin Direnişinin Temel Taşı: “Filistin’de Kadın ve Anne Olmak” Konferansı Gerçekleştirildi.
09:32 Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurucusu: Mehmet Emin Resulzade
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rapor | İngiliz ordusu, kadın personelini istismardan koruyamıyor

Rapor | İngiliz ordusu, kadın personelini istismardan koruyamıyor
30 Temmuz 2021
336
A+
A-

UHA HABER / İngiltere’de yapılan bir araştırma, ordudan emekli ya da askeriyede bir dönem görev almış kadınların yaklaşık üçte birinin kariyerleri boyunca ayrımcılığa, suistimale ya da zorbalığa maruz kaldığını ortaya koydu.

Parlamentonun savunma komisyonu, kolluk kuvvetlerinin kadın askerlere karşı muamelesini mercek altına aldı.

Komisyonun hazırladığı raporda, ordunun kadınlara yönelik suistimali engelleyemediği, özellikle cinsel saldırılara maruz kalanların yargıda haklarını arayamadığı yazıldı.

Rapora göre emekli ya da ordudan ayrılmış kadınların yüzde 64’ü, şu an görevli olanların ise yüzde 58’i zorbalık, suistimal ya da ayrımcılıkla karşılaştıklarını söyledi.

Kadınlar ayrıca ordunun bu tür saldırıları önlemek için yeterince çabalamadığı görüşünde.

Kadınların sıraladığı suçlar arasında ordu bünyesinde toplu tecavüzden, cinsel talepleri reddedenlerin uğradığı zorbalıklar yer aldı. İfadeleri dinlenen kadınlardan bazıları, meslektaşlarının tanık olduğu olayları korkudan dolayı rapor edemediğini de ifade etti.

“Cinsel saldırı davaları askeri mahkemede görülmemeli”

‘Orduda kadın’ alt komisyonunun başkanı Sarah Atherton, söz konusu araştırmayla ilgili açıklamasında şikayet sisteminin yetersiz olduğunu ve kadın askerlerin çoğunun hak aramada savunmasız kaldığını söyledi.

Üst düzey yetkililerin kendi itibarlarını korumak için yapılan şikayetleri hasıraltı ettiğini de vurgulayan Atherton, “Bu tür cinsel saldırı davalarının askeri mahkemelerde görülmemesi gerektiği gayet açık” diye konuştu.

Komisyon başkanı ayrıca cinsel suçlarla ilgili askeri mahkemelerde hüküm giyenlerin sayısının sivil mahkemelerdeki orandan 4 ila 6 kat daha az olduğuna da dikkati çekti.

Komisyon raporunda, ilgili makamlara tecavüz ve cinsel saldırıyla ilgili dava dosyalarının askeri mahkemelerden sivil yargıya devredilmesi tavsiye edildi.

Raporda, ordu bünyesindeki zorbalık, ayrımcılık ve suistimal şikayetlerini inceleyecek, komuta zincirinden bağımsız yeni bir oluşumun oturtulması da önerildi.

Anne askerlerin oranı yüzde 10, baba askerlerin oranı yüzde 90

Komisyon, kadın askerlerin görevlerini icra ederken karşılaştıkları diğer zorlukları da değerlendirdi.

Ordudaki kadınların üçte ikisi, mevcut askeri üniformanın kadın bedenine uymadığından rahat edemediklerini aktardı.

Kadın askerler arasında en çok zorlanan kesiminin ‘anneler’ olduğuna vurgu yapıldı. Anne olan askerlerin çoğunun kariyer ile özel hayat arasında dengeyi bulamamasından görevi bırakmak zorunda kaldığı tespit edildi.

Orta kademeki erkek askerlerin yüzde 90’ı çocuk sahibi iken kadınlarda bu oranın sadece yüzde 10 olduğu kayda geçti.

Savunma Bakanlığı ilk kez ordu mensuplarının bu tür araştırmalara katılmalarını yasaklayan kuralı kaldırdı. Araştırmaya 4 bin 200 civarında kadın asker katıldı. İngiliz ordusunda yaklaşık 20 bin civarında kadın asker görev yapıyor, bu sayı toplam personelin yüzde 12’sine tekabül ediyor.

Ek kaynaklar • AP

[UHA Haber Ajansı, 30 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.