enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:24 Küresel Güç Rekabeti ve Bölgesel Jeopolitik Süreçlerde Türk Teşkilatı’nın Rolü
22:37 ABD ve İsrail’in Saldırıları, İran’ın Misillemeleri: Mühimmat Üretimi, Stok Derinliği ve Siyasi Dayanıklılık Testi
22:15 Savaş Nereye Gidiyor?
22:04 ABD/İsrail-İran Savaşı: Durum Değerlendirmesi
21:45 Hamaney’in “Büyük Şeytan” Doktrini: İran Dış Politikası ABD Algısı
20:59 CBME Türkiye, Prestijli Fuarlar Listesine Girdi
19:17 İhlas Haber Ajansı (İHA) Rusya Muhabiri Erhan Altıparmak’a Abhazya’da gazetecilik ödülü
18:49 Rusya’dan “Kürt kartına dikkat” uyarısı!
18:07 Yılın ikinci faiz kararı perşembe günü açıklanacak
10:57 Kadir Gecesi pazartesi günü idrak edilecek
00:59 Bir varmış bir yokmuş: Tarsus’tan yola çıktı, Roterdam’da bir prens ile tanıştı ve sonra Almanya’da Almanya’da prenses oldu
00:58 Yıldız Teknik Üniversitesi’nin (YTÜ) Budapeşte Teknoloji ve Ekonomi Üniversitesi işbirliği
00:18 Türk Dünyası STK’ları Arasında Entegrasyon Derinleşiyor
11:15 TUDPAM, Pakistan Merkezli Youth Diplomacy Forum (YDF) İle İş Birliği Konusunda Anlaştı
10:31 Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?
10:15 Almanya ve Polonya’nın Türkiye’deki Büyükelçiliklerinden Rusya’ya Yönelik “Gölge Filo” ve Hibrit Tehdit Uyarıları
00:49 “İran’a özgürlük” söyleminin ardındaki enerji ve güç denklemi
00:48 Akrotiri üssüne yönelik saldırı karşısında AB tutumu: Egemen İngiliz toprakları ve üye devlet dayanışmasının sınırları
00:41 (ABTTF) Başkanlık Kurulu’dan, ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ mesajı
00:30 Kanada’nın Küba’ya 8 Milyon Dolarlık Acil Yardımı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Rapor: Çin’de yabancı gazeteciler üzerindeki baskı büyüyor

Rapor: Çin’de yabancı gazeteciler üzerindeki baskı büyüyor
2 Mart 2021
5.257
A+
A-

UHA HABER / FCCC’nin raporuna göre, Çin yabancı gazetecilere giderek daha fazla engel çıkarıyor. Gazeteciler, Çin’de mesleklerini icra edememekten ve baskıların artmasından şikayetçi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘Deutsche Welle‘den aktardığı dpa‘nın haberine göre, Yabancı Muhabirler Kulübü’nün (FCCC) hazırladığı rapora göre, Çin hükümeti ülkede görevli yabancı gazeteciler üzerindeki baskısını giderek artırıyor.

Raporda yer verilen bir anketin sonuçlarına göre, art arda üçüncü yılda da hiçbir yabancı muhabir iş koşullarının iyileştiği değerlendirmesinde bulunmadı.

Çinli yetkililerin ülkedeki yabancı muhabirlerin işini yapmasını engellemek için gösterdikleri çabanın “dramatik şekilde arttığı” tespitine yer verilen raporda, yetkililerin gazetecileri “korkutmak” ve “taciz etmek” için ellerindeki tüm araçları kullandığı ifadeleri yer alıyor. Rapora göre, korona pandemisi döneminde yürürlüğe giren kısıtlamalar da gazetecilerin haber yapmasını ve seyahat etmelerini engellemek için bahane edildi.

Diplomatik gerginlikler medya mensuplarına yansıyor

Yabancı Muhabirler Kulübü’nün raporu, Çin’le sorun yaşayan ülkelerin muhabirleri Çin yönetiminin baskısını daha fazla hissediyor. Rapora göre, 2020’nin ilk yarısında 18 ABD’li gazeteci ülkeyi terk etmeye zorlandı. İki Avustralyalı gazeteci ise Çinli güvenlik kurumları ile yaşadıkları sorunlar sonrasında ülkeyi terk etti.

FCCC, raporda 2020 yılında Çin’de basın özgürlüğünün bu denli kötüleşmesinden duyulan “büyük hayal kırıklığını” dile getirdi. 2022 yılında Çin’in başkenti Pekin’de yapılması planlanan kış olimpiyatlarına da dikkat çeken kuruluş, Çin hükümetini yabancı gazetecilerin kısıtlamalar olmaksızın işlerini yapabilmelerine imkân tanımaya çağırdı.

Çin’den rapora tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı ise rapordaki suçlamaları geri çevirdi ve Yabancı Muhabirler Kulübü’nün Çin’de resmi olarak tanınmadığını açıkladı. Çin’in bir hukuk devleti olduğu belirtilen açıklamada, Çin’deki herkesin yasalara saygılı olması gerektiği ifade edildi. Yabancı gazetecilerin ülkede memnuniyetle karşılandığı belirtilirken, “Bizim reddettiğimiz Çin’e karşı ideolojik önyargılılık ve basın özgürlüğü kisvesi altında üretilen yalan haberler” denildi.

UHA Haber Ajansı, 02 Mart  2021]

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.