enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘‘Putin Savaş Suçları Mahkemesinde Yargılanmalı’’

‘‘Putin Savaş Suçları Mahkemesinde Yargılanmalı’’
5 Nisan 2022
733
A+
A-

WASHİNGTON, KİEV – UHA HABER / ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in savaş suçları mahkemesinde yargılanması çağrısı yaptı. Biden ‘‘Buça’da olanları gördünüz. Putin bir savaş suçlusu’’ diye konuştu. ABD Başkanı ayrıca Ukrayna’dan gelen zulüm haberlerinin ardından Rusya’ya daha fazla yaptırım uygulamaya hazırlandıklarını bildirdi.

Biden’ın yorumları Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin Kiev’i çevreleyen iki kasabadan biri olan Buça’yı ziyaretinin ardından geldi. Ukraynalı yetkililer Ruslar’dan geri alınan kasaba sokaklarında sivillerin cesetlerinin bulunduğunu kaydetmişti. Zelenski, Rusya’nın Buça’daki eylemlerini soykırım olarak değerlendirmiş ve batıdan Rusya’ya daha sert yaptırımlar uygulamasını istemişti.

Biden, her ne kadar Putin’in savaş suçlusu olarak nitelendirse de Ukrayna’da yaşanan durumu ‘‘soykırım’’ olarak değerlendirmekten kaçındı.

Iryna Venediktova - Wikipedia

Ukrayna başsavcısı Irina Venediktova

Associated Press haber ajansı Ukrayna başsavcısı Irina Venediktova’ya dayandırarak verdiği haberinde Buça’da, 410 sivilin cesedinin bulunduğunu bildirdi. AP muhabirleri, başkentin kuzeybatısındaki Buça’nın çeşitli bölgelerinde, 21 kadar ceset gördüklerini aktardı.

Biden ‘‘Ukrayna’ya ihtiyaç duydukları silahları sağlamaya devam etmeliyiz. Toplayabildiğimiz tüm ayrıntıları toplamalıyız ki bir savaş suçları mahkemesi yargılaması olabilsin’’ diye konuştu.

Biden, Putin için ‘‘zalim’’ dedi ve ‘‘Buça’da olanlar korkunç ve herkes bunu görüyor’’ diye ekledi.

Ursula von der Leyen kimdir: Avrupa Komisyonu başkanlığı için aday  gösterilen Alman siyasetçi - BBC News Türkçe

Ursula von der Leyen

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Pazartesi günü paylaştığı Twitter mesajında, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya denetçiler göndererek Ukrayna başsavcısının savaş suçlarını belgelemesine yardım edeceklerini kaydetti.

Zelenski: "Putin'in yeni hedefi gıda krizi yaratmak" - Son Dakika Dünya  Haberleri

‘‘Buça’daki manzara müzakereleri zora sokuyor’’

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Rus ordusunun Ukrayna’da uyguladığı zulüm ortaya çıktıkça Kiev’in Moskova’yla müzakereleri yürütmesinin zorlaştığını belirtti.

Zelenski bu açıklamayı, cesetlerin bağlanarak yakın mesafeden vurulduğu anlaşılan, kitle mezarları ve diğer infaz işaretlerinin bulunduğu Buça’da, Ukrayna ulusal televizyon kanalına yaptı.

Zelenski ‘‘Bunlar savaş suçları ve dünya tarafından da soykırım olarak tanınacaktır’’ dedi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı ‘‘Burada yaptıklarını görünce onlarla konuşmak çok zor olacak. Rusya müzakere sürecini uzattıkça bu hem onlar için hem de savaş için çok kötü olacak’’ diye konuştu.

Zelenski ayrıca ‘‘Binlerce kişinin öldürüldüğünü, işkence gördüğünü, kadınların tecavüze uğradığını, çocukların katledildiğini biliyoruz’’ ifadelerini kullandı.

Buça belediye başkan vekili Pazar günü yaptığı açıklamada, kentin 50 sakininin Rus askerlerinin yargısız infazıyla hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Kremlin Sözcüsü Peskov: Türkiye çıkarlarına göre hareket ediyor ve  gerektiği yerde açıkça 'evet' ya da 'hayır' diyebiliyor

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov

Kremlin iddiaları reddediyor

Kremlin bugün yaptığı açıklamayla, Buça’da sivillerin öldürüldüğü iddialarını reddetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ‘‘Bu bilgilerin ciddi şekilde sorgulanması gerekir. Bizim gördüğümüz kadarıyla uzmanlarımız videoların sahte ve çarpıtılmış olduğuna dair işaretler buldu’’ diye konuştu.

Peskov, gerçekler ve olayların zaman sıralamasının Ukrayna’nın anlattıklarıyla uyumlu olmadığını belirtti ve uluslararası liderlere yargıya varmak için acele etmemeleri çağrısı yaptı.

Kremlin Sözcüsü ‘‘Durum şüphesiz ciddi ve birçok uluslararası lidere açıklamalarında ve temelsiz suçlamalarında acele etmemeleri çağrısı yapıyoruz. Farklı kaynaklardan bilgi talep edin ve en azından bizim açıklamalarımızı dinleyin’’ diye konuştu.

Öte yandan Peskov, Rus diplomatların BM Güvenlik Konseyi’nin Buça’daki ‘‘Ukrayna provokasyonları’’ konusunda toplanması için baskı yapacaklarını da söyledi. Rusya’nın bu konudaki ilk çabası daha önce sonuçsuz kalmıştı.

Peskov, Rusya’nın bu konunun uluslararası düzeyde gündeme getirilmesini istediğini ifade etti.

Peskov, Buça’yla ilgili iddiaların Kiev-Moskova arasındaki barış görüşmelerini etkileyip etkilemeyeceği konusundaysa herhangi bir yorum yapmadı.

Buça’daki yıkım ve sivil can kayıplarının, ABD ve Avrupa’yı Moskova’ya karşı ek yaptırımlar konusunda harekete geçirmesi bekleniyor. Bu durum Rusya’nın enerji ihracatına kısıtlama getirilmesi olasılığını da arttırabilir yorumları yapılıyor.

[UHA Haber Ajansı, 05 Nisan 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.