enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:17 Bazı bölgelerde barajlar dolmuyor, Su sürekli azalıyor !
06:50 Brüksel’den Yükselen Uyarı: Türkiyesiz Güvenlik Olmaz
00:55 Türk Dünyası’nın Kültürel Mirasını ve Küresel Etkileşimini öne çıkaracak ‘Viyana’da Türk Haftası’ bugün başlıyor…
00:54 Dr. Elvin Abdurahmanlı, “Bölgedeki kalıcı barış ve Türk birliğinin caydırıcı gücü en önemli unsur”
00:37 Bakan Göktaş, 2002’de 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 82 bin 626’ya ulaştı
00:34 Hollanda Türk Gazeteciler Birliğili, 10 Ocak’ı bu kez “Anma” ruhuyla yaşattı
00:30 Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) 10 Ocak’ta Üyeleriyle Buluştu 
00:29 Türkiye’de rüzgardan elektrik üretimi 3 Ocak’ta 259 bin 76 megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı
00:21 Milli Savunma Bakanı Güler, “Gazze Şeridi’nde İsrail için bir tehdit oluşturmuyor”
00:20 Yüzyılın konut projesinde yeni haftanın kura takvimi
00:11 Oğuz Türklerine ait 9-10. yüzyıldan kalma Kültöbe Yazıtı keşfedildi
00:10 Türk Dünyası’ndan Haberler!
00:59 ABD Başkanı,Venezuela’dan Grönland’a, İran’dan Suriye’ye kadar birçok başlıkta dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
00:41 2026’nın merakla beklenen 20 filmi
00:38 Türkiye’nin 2026’da dış politikada öncelikleri neler olacak?
00:37 2026’da emekli aylıkları yaşam maliyetine kıyasla ne seviyede?
00:30 Güvenlik kaynakları: Çatışmaların sebebi YPG’nin Suriye’nin geleceğini ve kaynaklarını sömürme kaygısıdır
00:26 İran’da sokağa çıkma çağrıları yapan sürgündeki Rıza Pehlevi kimdir?
00:21 Türkiye, Karadeniz’in güvenliği konusunda nasıl bir sorumluluk alacak?
00:19 BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya ve Çin başta olmak üzere birçok ülkeden ABD’ye sert tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”
28 Kasım 2023
160
A+
A-

Van 100. Yıl Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin Beslenmedeki Yeri ve öneminin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

UHA/ İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin, Ziraatın zerre kökünden ve ekmek biçmek anlamına gelen bir kelime olduğunu söyledi.

Yediden yetmişe hiçbir bilim dalının faaliyet sahasının tüm insanlığı ilgilendirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, sadece ziraatın yediden yetmişe herkesi ilgilendirebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Her gün uzaya dolmuş seferi yapılsa ziraatın önemi hiç azalmaz artar. Zenginleştikçe insanlar sağlığa önem verecekler bu açıdan ziraatın önemi giderek artacak. Zira Ukrayna-Rus savaşında gıda krizi başlama korkusunu herkes yaşadı gördü” dedi.

Huzurlu yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneme de dikkat çeken Prof. Dr. Şen, cevizin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı sert kabuklu nuts grubundan olduğunu ifade etti.

“Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur” diyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, şunları söyledi:

“Sağlıklı olmazsak ağzımızın tadı olmaz. İyiyi çalışamayız, insanlarla iyi geçinemeyiz. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutslar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep de artacaktır.”

***

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen

Şair ve yazar. 6 Mayıs 1944, Gerede / Bolu doğumlu. Gerede Macarlar Köyü İlkokulu, İzmit Lisesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1970) mezunu. Gerede’de öğretmen (1964-66), Eğirdir’de ziraat mühendisi (1971-73) olarak çalıştıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesine asistan olarak girdi. Burada doktorasını tamamladı ve doçent olarak öğretim üyeliği yaptı (1973-84). Bir süre de 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevini sürdürüp (1984-88), Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi  dekanlığına atandı. Dört yıl dekanlık yaptıktan sonra 1992 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne getirildi. 1995’ten itibaren Büyük Birlik Partisi genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 1994’te Ankara Başkent Grubu tarafından yılın bürokratı seçildi. Makalelerini Yeni Devir, Gündüz, Sağduyu gazeteleri ile Altınoluk ve İlkadım dergilerinde yayımladı.

ESERLERİ:

ŞİİR: O Belde (1987), Gül Ülkesi (1998).

DENEME-İNCELEME: Devletin Tanrılaşması (1996), Laika / Sultanın Gözdesi (1997), Sistemin Ahtapotlaşması (1997), Demoklasya / Tabular Ülkesi (1997), Değişimin İkilemi (1998), Ağaçlar Kışın Olgunlaşır (2000), Kavgaların Anatomisi (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.