enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
00:56 UHA / İnternational News Agency’ndan Veysel KAVRAYAN’ın Alanya notları…
00:48 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
00:45 Aon Türkiye 30.Yıl Risk Zirvesi’nde iş dünyasının gündemindeki ilk 10 risk paylaşıldı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”
28 Kasım 2023
159
A+
A-

Van 100. Yıl Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin Beslenmedeki Yeri ve öneminin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

UHA/ İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin, Ziraatın zerre kökünden ve ekmek biçmek anlamına gelen bir kelime olduğunu söyledi.

Yediden yetmişe hiçbir bilim dalının faaliyet sahasının tüm insanlığı ilgilendirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, sadece ziraatın yediden yetmişe herkesi ilgilendirebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Her gün uzaya dolmuş seferi yapılsa ziraatın önemi hiç azalmaz artar. Zenginleştikçe insanlar sağlığa önem verecekler bu açıdan ziraatın önemi giderek artacak. Zira Ukrayna-Rus savaşında gıda krizi başlama korkusunu herkes yaşadı gördü” dedi.

Huzurlu yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneme de dikkat çeken Prof. Dr. Şen, cevizin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı sert kabuklu nuts grubundan olduğunu ifade etti.

“Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur” diyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, şunları söyledi:

“Sağlıklı olmazsak ağzımızın tadı olmaz. İyiyi çalışamayız, insanlarla iyi geçinemeyiz. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutslar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep de artacaktır.”

***

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen

Şair ve yazar. 6 Mayıs 1944, Gerede / Bolu doğumlu. Gerede Macarlar Köyü İlkokulu, İzmit Lisesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1970) mezunu. Gerede’de öğretmen (1964-66), Eğirdir’de ziraat mühendisi (1971-73) olarak çalıştıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesine asistan olarak girdi. Burada doktorasını tamamladı ve doçent olarak öğretim üyeliği yaptı (1973-84). Bir süre de 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevini sürdürüp (1984-88), Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi  dekanlığına atandı. Dört yıl dekanlık yaptıktan sonra 1992 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne getirildi. 1995’ten itibaren Büyük Birlik Partisi genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 1994’te Ankara Başkent Grubu tarafından yılın bürokratı seçildi. Makalelerini Yeni Devir, Gündüz, Sağduyu gazeteleri ile Altınoluk ve İlkadım dergilerinde yayımladı.

ESERLERİ:

ŞİİR: O Belde (1987), Gül Ülkesi (1998).

DENEME-İNCELEME: Devletin Tanrılaşması (1996), Laika / Sultanın Gözdesi (1997), Sistemin Ahtapotlaşması (1997), Demoklasya / Tabular Ülkesi (1997), Değişimin İkilemi (1998), Ağaçlar Kışın Olgunlaşır (2000), Kavgaların Anatomisi (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.