enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:08 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:08 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:07 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
00:02 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:01 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”

Prof. Dr. Şen: “Ceviz Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur”
28 Kasım 2023
160
A+
A-

Van 100. Yıl Üniversitesi önceki dönem rektörlerinden Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin Beslenmedeki Yeri ve öneminin son derece önemli olduğuna dikkat çekti.

UHA/ İnternational News Agency

UHA Haber’in haberine göre, Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Cevizin, Ziraatın zerre kökünden ve ekmek biçmek anlamına gelen bir kelime olduğunu söyledi.

Yediden yetmişe hiçbir bilim dalının faaliyet sahasının tüm insanlığı ilgilendirmeyeceğini ifade eden Prof. Dr. Şen, sadece ziraatın yediden yetmişe herkesi ilgilendirebileceğinin altını çizdi.

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, “Her gün uzaya dolmuş seferi yapılsa ziraatın önemi hiç azalmaz artar. Zenginleştikçe insanlar sağlığa önem verecekler bu açıdan ziraatın önemi giderek artacak. Zira Ukrayna-Rus savaşında gıda krizi başlama korkusunu herkes yaşadı gördü” dedi.

Huzurlu yaşamak için sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneme de dikkat çeken Prof. Dr. Şen, cevizin, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazı sert kabuklu nuts grubundan olduğunu ifade etti.

“Nuts grubu sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazıdır çünkü tohumdur” diyen Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, şunları söyledi:

“Sağlıklı olmazsak ağzımızın tadı olmaz. İyiyi çalışamayız, insanlarla iyi geçinemeyiz. Sağlıklı olmak için sağlıklı gıdalarla sağlıklı ve dengeli beslenmeliyiz. Sağlıklı beslenmek içinde temel gıda maddelerini ve yanındaki mikro besinleri mutlaka almalıyız. Nutslar sert kabuklu meyvelerde ihtiyacımız olan yağlar, protein ve karbonhidratlar bunların hepsi dengeli biçimde vardır. Ceviz sert kabuklu meyvelerin en sağlıklı olanıdır. Dünya çoğaldıkça, insanlar zenginleştikçe, bilinç düzeyi yükseldikçe, sağlıklı beslenmeye verilen önem arttıkça, cevizin besin değeri bilindikçe cevize olan talep de artacaktır.”

***

Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen

Şair ve yazar. 6 Mayıs 1944, Gerede / Bolu doğumlu. Gerede Macarlar Köyü İlkokulu, İzmit Lisesi, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi (1970) mezunu. Gerede’de öğretmen (1964-66), Eğirdir’de ziraat mühendisi (1971-73) olarak çalıştıktan sonra Erzurum Atatürk Üniversitesine asistan olarak girdi. Burada doktorasını tamamladı ve doçent olarak öğretim üyeliği yaptı (1973-84). Bir süre de 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesinde görevini sürdürüp (1984-88), Van 100. Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi  dekanlığına atandı. Dört yıl dekanlık yaptıktan sonra 1992 yılında aynı üniversitenin rektörlüğüne getirildi. 1995’ten itibaren Büyük Birlik Partisi genel başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 1994’te Ankara Başkent Grubu tarafından yılın bürokratı seçildi. Makalelerini Yeni Devir, Gündüz, Sağduyu gazeteleri ile Altınoluk ve İlkadım dergilerinde yayımladı.

ESERLERİ:

ŞİİR: O Belde (1987), Gül Ülkesi (1998).

DENEME-İNCELEME: Devletin Tanrılaşması (1996), Laika / Sultanın Gözdesi (1997), Sistemin Ahtapotlaşması (1997), Demoklasya / Tabular Ülkesi (1997), Değişimin İkilemi (1998), Ağaçlar Kışın Olgunlaşır (2000), Kavgaların Anatomisi (2000).

KAYNAK: İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009).

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.