enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:19 İslam aleminin üç ayları Pazar günü başlıyor…
08:58 İHA tehdidi: Türkiye’nin hava savunması hazır mı?
00:58 Bakan Tunç: ‘Terörsüz Türkiye’ süreci ülkemiz için, milletimizin geleceği için çok önemli bir süreç…
00:47 Mehmet Akif Ersoy soruşturmasındaki soru işaretleri
00:34 Şirketlerden N’Aber!
00:29 Fikret Yüksel Foundation ile Başlayan 27 Yıllık Yolculuk, Fikret Yüksel Eğitim Vakfı ile Türkiye’de Kök Salıyor
00:27 Almanya’da tüketici güveni sarsıldı
00:24 AK Parti’nin 60 sayfa ve 15 başlıktan oluşan raporu TBMM Başkanlığı’na teslim edildi…
00:23 Bakan Tunç: Sanal Bahis aile bütünlüğünü tehdit ediyor
00:14 ASELSAN’dan NATO üyesi ülkeye 410 milyon dolarlık ihracat
00:11 Yunanistan’ı kuranlar, onu kendi çıkarları için kullanmak isteyen İngilizler ve Fransızlardı…
00:09 Donald Trump 900 milyar dolarlık savunma bütçesini imzaladı
00:08 Süre yıl sonu doluyor: Suriye’de Kürtlerle anlaşma olur mu?
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Temiz enerji ucuzladıkça üretimin yüzde 50’sini karşılar hale gelecek”
25 Mayıs 2022
5.295
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, dünya nüfusunun giderek artmasının sürekli enerji kullanan insan sayısını ve enerji ihtiyacını da artıracağına dikkat çekti.

Profesör Mihri Özkan: NAI üyeliğimle üniversite tarihine geçtim - Son dakika sağlık haberleri – SözcüProf. Dr. Mihrimah Özkan, “Yeni Nesil Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri” konusunda konusunda görüş ve önerilerini Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’ya değerlendirdi.

Prof. Dr. Özkan,  artık enerji üretimlerinde de güneş, jeotermal ve rüzgar gibi temiz enerji sistemlerinin öne çıktığını belirterek, dünya genelinde kullanılan enerjinin yaklaşık yüzde 50’sinin petrol ve kömürden, yüzde 30’unun sürdürülebilir kaynaklardan üretildiğini açıkladı.

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, “Sürdürülebilir kaynaklardaki dağılım ise yüzde 16 hidro power, yüzde 6 rüzgar, yüzde 3 güneş, yüzde 2-2.5 jeotermal” olduğunu hatırlattı.

2050’ye doğru güneş ve rüzgarın enerji üretimindeki rolünün artacağının görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan,  “Doğalgaz kullanımıyla enerji üretiminde pek değişiklik yok ama kömürde azalma görmek mümkün” dedi.

Prof. Dr. Mihrimah Özkan, Türkiye’de ise enerji üretiminin yüzde 60’ının petrol ve doğalgazdan olduğunu belirterek,  sürdürülebilir enerji üretiminin yüzde 12’de kaldığını ve bu durumun da direkt olarak karbondioksit salımına yansıdığına dikkat çekti.

TEMİZ ENERJİ İNOVASYONLARLA UCUZLUYOR

Dünyada güneşle elde edilen enerjinin megawatı 50 dolarken rüzgarla elde edilen enerjinin 44 dolar, kömürle elde edilen enerjinin ise 40 dolar civarında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, kömür ve temiz enerjinin bugün birbirine denk gelmeye başladığına vur yaptı.

2018, İngiltere'nin elektrik üretimindeki "en yeşil yıl" ilan edildi - Editörün Seçtikleri - Solarist - Güneş Enerjisi Portalı

“5.5 yılda bir rüzgar ve güneşten elde edilen enerjilerin ikiye katlandığını görüyoruz” diyen Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mihrimah Özkan, şunları söyledi:

“Bu devam ederse önümüzdeki yıllarda 2030’a doğru üretilen enerjinin yüzde 50’si buradan gelecek diye düşünüyoruz. Güneş panelleri ve rüzgar tribünleri, batarya teknolojileri de ucuzluyor. Ancak hala yapılabilecek çok güzel inovasyonlar var. Özellikle güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiler çok stabil olmadığı için şebekeye entegrasyonunda büyük problemler yaşanıyor. Bunları ortadan kaldırmak ve fazla enerjiyi güvenli depolama adına yeni teknolojiler geliştiriliyor. Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyle hidrojen elde edilip sistemde depolanması da bunlardan biri.”

[UHA Haber Ajansı, 25 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.