enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Polonya’dan Merkel-Lukaşenko görüşmesine tepki

Polonya’dan Merkel-Lukaşenko görüşmesine tepki
18 Kasım 2021
334
A+
A-

UHA HABER / Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile bu hafta içinde ikinci kez telefon görüşmesi yaptı. Polonya ise Merkel’in Lukaşenko ile olan diyaloğuna tepki gösteriyor. 

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Belarus Devlet Başkanı Aleksander Lukaşenko ile bu hafta içinde ikinci kez bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmeye ilişkin Minsk’ten yapılan açıklamada Belarus-Polonya sınırındaki sığınmacı krizinin çözümünde müzakerelere gidilmesi konusunda anlaşıldığı belirtildi.

Resmi haber ajansı BelTA‘ya göre Lukaşenko’nun basın ofisinin açıklamasında “Sığınmacı sorununun derinlemesine tartışıldığı görüşmede taraflar mevcut sorunların çözümünde nasıl hareket edilmesi ve ilerlenmesi gerektiğinde belli bir anlayışa varmıştır” denildi. BelTA‘nın haberinde Lukaşenko ve Merkel’in Avrupa Birliği ile Belarus yetkililerinin derhal müzakerelere başlanmasında mutabık olduğu belirtildi.

Berlin ise Pazartesi gününden sonra dün ikinci bir telefon görüşmesi yapıldığını doğruladı ancak müzakere konusunda bir anlaşma olduğunu doğrulamadı. Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert “Başbakan Merkel, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Uluslararası Göç Örgütü’nün desteği ve Avrupa Birliği Komisyonu’nun işbirliği ile mağdur insanlara insani yardım ve geri dönüş imkanlarının sağlanması gerekliliğinin altını çizdi” dedi.

Seibert, Pazartesi günü yapılan ilk telefon görüşmesine ilişkin açıklamasında olduğu gibi Lukaşenko için Belarus Devlet Başkanı sıfatını kullanmadı. Almanya’nın da aralarında olduğu Avrupa Birliği ülkeleri Belarus’ta ağustos ayında yapılan seçimlerin sonucunu ve dolayısıyla Lukaşenko’yu devleti başkanı olarak tanımıyor.

Jaroslaw Kaczynski

Jaroslaw Kaczynski

Polonya’dan tepki

Polonya Hükümeti Sözcüsü Piotr Mueller daha önce Merkel’in Lukaşenko ile yaptığı ilk telefon görüşmesini eleştirdi. TVP televizyon kanalına yaptığı açıklamada Mueller, bunun “iyi bir adım olmadığını” ve “bir biçimde seçim sonucunu kabul etmek” anlamına geldiğini söyledi.

Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ise “Sorunun uluslararası hale getirilmesi hiç kuşkusuz gereklidir ancak bizi aşıp konuşarak ve öneriler yaparak değil” ifadelerini kullandı.

Federal Hükümet’ten savunma

Almanya hükümeti ise ilk görüşmeye gelen tepkiler üzerine bugün bir açıklama yaptı. Sözcü Seibert, Merkel’in Lukaşenko ile telefon görüşmesini Avrupa Birliği Komisyonu ile önceden anlaşarak ve “bölgedeki önemli ortakları da öncesinde bilgilendirerek” yaptığını söyledi.

Öte yandan Avrupa Birliği Belarus-Polonya sınırındaki sığınmacılara 700 bin euro değerinde gıda, battaniye ve diğer yardım malzemesi yardımı yapılacağını açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic yardımların “Belarus’un sınırındaki ve diğer bölgelerindeki insanların acılarını dindirmek için” olduğunu söyledi.

[UHA Haber Ajansı, 18 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.