enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:38 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:04 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:51 (TOKİ)’nin, “Yüzyılın Konut Projesi başvuruları, 10 Kasım Pazartesi günü başlıyor…
00:38 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yüzde 61’i tamamlanan sulama yatırımlarının 2028’e kadar bitirilmesi hedefleniyor.
00:37 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
00:35 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:35 Bakanlık Gebze’deki 7 katlı binanın çökme nedenini açıkladı
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın,30. Taraflar Konferansı’ndaki (COP30) diplomasi trafiği…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
00:06 CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
00:01 İzmir’den haberler!
12:29 TOKİ’den dolandırıcılık uyarısı: Sahte sitelere itibar etmeyin
12:03 CHP’nin bilgi işlem sorumlusu gözaltına alındı
11:42 Romanya, eğitim amaçlı Hollanda’dan 18 adet F-16 savaş uçağı satın aldı…
00:11 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2026 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Polonya Anayasa Mahkemesi AİHM kararını geçersiz saydı

Polonya Anayasa Mahkemesi AİHM kararını geçersiz saydı
26 Kasım 2021
300
A+
A-

UHA HABER / Polonya ile Avrupa Konseyi arasındaki hukuk krizi büyüyor. Polonya Anayasa Mahkemesi, yargı reformu ile ilgili olarak yaşanan tartışmada AİHS’nin bir bölümünün Polonya yasalarıyla bağdaşmadığına hükmetti.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Polonya’da Anayasa Mahkemesi’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) bir bölümüyle bağdaşmadığı yönünde aldığı kararı Polonya Adalet Bakanı Yardımcısı Sebastian Kaleta, Twitter hesabından paylaştı. Kaleta, kararı “Anayasa Mahkemesi, hukuk sistemimizi ihlal eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararını geçersiz kıldı” açıklamasıyla duyurdu. “Mahkemenin verdiği kararla Polonya hukuk sistemine dışarıdan ve yasadışı müdahale girişimini durdurduğunu” belirten Kaleta, “Bu Polonya’nın hukukun üstünlüğü ve egemenliği için güzel bir gün” ifadesini kullandı.

AİHM, geçen Mayıs ayında bir yargıcın Anayasa Mahkemesi’ne düzenlemelere aykırı şekilde atandığı gerekçesiyle Polonya’yı mahkum etmiş, Polonya Adalet Bakanlığı da mahkumiyet kararını Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştı.

Karara tepkiler

Avrupa Konseyi ise Polonya mahkemesinin kararına tepki gösterdi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, alınan kararın başka bir örneği bulunmadığına dikkat çekerek bunun ciddi bir endişe kaynağı olduğunu belirtti. Buric, Konsey’in 47 üyesinin hak ve özgürlükleri güvence altına alan AİHS’ye uymakla yükümlü olduğu uyarısında bulundu.

Polonya muhalefeti de kararı eleştirdi. “Rusya’da Anayasa Mahkemesi uymak istediği kararları seçer” diyen muhalefetteki siyasetçilerinden Kamila Gasiuk-Pihowicz, Polonya’nın AİHS’ye 30 yıl önce imza attığını vurgulayarak hükümetin ülkeyi demokratik ülkeler grubundan çıkarmaya çalıştığını söyledi. Muhalif politikacılar, hükümeti yaptığı hukuk reformlarıyla yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığı ilkesini ortadan kaldırmaya çalışmakla suçluyor.

Tartışmaya neden olan kararın geçmişi

Polonya’da yapılan yeni bir düzenlemeyle oluşturulan Yüksek Mahkeme Disiplin Dairesi’ne, hakimlerin dokunulmazlığını talep etme, ayrıca istihdam ve emekliliğe ayrılmaları konularında karar yetkisi verilmişti. Söz konusu düzenleme bir şirketin başvurusuyla da AİHM’nin gündemine gelmişti.

AİHM de 7 Mayıs 2021’de söz konusu Daire’nin yasayla kurulmadığına ve bunun da adil yargılanma hakkını ihlal edebileceğine işaret ederek uygulamanın AİHS’nin altıncı maddesine aykırı olduğuna hükmetti.

Eingang des Europäischen Gerichtshofs für Menschenrechte

Strasbourg’daki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi

Polonya’da verilen kararda ise AİHM’nin bu maddeyle Anayasa Mahkemesi yargıçlarının bağımsızlığını değerlendiremeyeceğine, yargıçların bağımsızlığının Polonya Anayasası ve yasaları temelinde düzenlendiğine dikkat çekildi. Polonya Anayasa Mahkemesi yargıcı Wojciech Sych, dolayısıyla Polonya’nın AİHM’nin kararını uygulamak zorunda olmadığına işaret etti.

Avrupa Adalet Divanı’ndan para cezası

Avrupa Adalet Divanı da geçen Ekim ayında tartışmalı yargı reformunu değiştirmemekte direndiği gerekçesiyle Polonya’yı ilgili değişikliği yapana dek AB Komisyonu’na her gün 1 milyon euro para cezası ödemeye mahkum etmişti. Adalet Divanı, geçen Temmuz ayında hakimlerin denetimi için oluşturulan Yüksek Mahkeme Disiplin Dairesi’nin çalışmasıyla ilgili düzenlemelerin AB hukuku ve yargı bağımsızlığıyla bağdaşmadığı gerekçesiyle değiştirilmesi gerektiğine karar vermişti.

[UHA Haber Ajansı, 26 Kasım 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.