enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:45 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:44 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:40 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:40 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:23 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:09 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:09 Tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18’e yaklaştı…
00:07 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
01:38 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:04 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:51 (TOKİ)’nin, “Yüzyılın Konut Projesi başvuruları, 10 Kasım Pazartesi günü başlıyor…
00:38 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yüzde 61’i tamamlanan sulama yatırımlarının 2028’e kadar bitirilmesi hedefleniyor.
00:37 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
00:35 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:35 Bakanlık Gebze’deki 7 katlı binanın çökme nedenini açıkladı
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın,30. Taraflar Konferansı’ndaki (COP30) diplomasi trafiği…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Plastik atıklarda en büyük pay ABD’nin

Plastik atıklarda en büyük pay ABD’nin
4 Aralık 2021
5.021
A+
A-

WASHINGTON-UHA HABER / Yeni bir araştırmaya göre doğaya bırakılan plastik atıklarda en büyük pay ABD’nin. ABD’de yılda kişi başına 130 kilogram plastik atık üretiliyor.

Yeni bir araştırmaya göre doğaya bırakılan plastik atıklarda en büyük pay ABD’ye ait. ABD’nin 2016 yılında ürettiği plastik atığın kütlesi 42 milyon ton. Bu miktarın Çin’in ürettiği plastik atıkların yaklaşık iki katı olduğu ve o dönem 28 ülkeden oluşan Avrupa Birliği’nin ürettiği atıktan da fazla olduğu öğrenildi.

ABD Kongresi’nin görevlendirmesiyle bir uzman heyeti tarafından hazırlanan rapor “Küresel Okyanus Plastik Atıklarında ABD’nin Rolünü Hesaplama” başlığını taşıyor.

Aralık 2020’de yürürlüğe giren Denizlerimizi Koruyalım 2.0 Yasası kapsamında hazırlanan araştırmanın raporu Çarşamba günü ABD hükümetine iletildi ve hükümetten adım atması istendi.

Kişi başına yılda 130 kilogram plastik atık

Rapora göre 2016 yılında ABD’de kişi başına yıllık plastik atığın kütlesi 130 kilogram. İkinci sırada yılda kişi başına 99 kilogram plastik atıkla İngiltere bulunurken onu 88 kilogramla Güney Kore takip ediyor. Çin’de kişi başına yıllık plastik atık 16 kilogram olurken Almanya’da bu miktar 81 kilogram. İngiltere ayrılmadan önce Avrupa Birliği’nde kişi başına yıllık ortalama plastik atık ise 55,5 kilogram olarak ölçüldü.

ABD Kongresi’nin görevlendirdiği uzman komitesine başkanlık eden Monterey Körfezi Akvaryumu Baş Bilim Yetkilisi Margarat Spring, “20’nci yüzyılda plastiğin mucizevi icadının getirdiği başarı, dünya genelinde bir plastik atık istilasına da neden oldu” dedi.

Spring 1966 yılında dünya genelinde 20 milyon ton olan plastik üretiminin 2015 yılında 381 milyon tona yükseldiğini söyledi.

Symbolbild: Plastikflasche am Strand

Bir dakikada bir kamyon dolusu plastik denize dökülüyor

Rapora göre her yıl 8 milyon ton plastik atık çevreye bırakılıyor. Diğer bir deyişle her bir dakikada bir kamyon dolusu plastik denize dökülüyor. Bu hızla giderse denize dökülen plastik miktarı 2030 itibarı ile 53 milyon tona ulaşacak ve bu da her yıl dünya genelinde denizden tutulan balıkların kütlesinin yaklaşık yarısına denk. Plastik atıklardaki artışın başlıca sebepleri arasında plastik geri dönüşümünün plastiğin üretimi karşısında yaya kalması bulunuyor.

Tanzania Daressalam Plastikmüll

Yeni plastik üretilmemesi isteniyor

Raporda krizle baş etmek için bir dizi tedbir önerisinde bulunuldu. Bunların başında yeni plastik üretilmemesi var. Doğada daha kolay yok olan ve daha kolay geri dönüştürülebilir materyallerin kullanılması isteniyor. Özellikle tek kullanımlık plastik ürünlerinin azaltılması, atık sulardan mikroplastiğin arındırılması gibi çöp yönetiminin iyileştirilmesi de öneriler arasında yer alıyor.

Beyond Plastics adlı çevre örgütünün başkanı Judith Enk rapora ilişkin “Bu, plastik kirliliği konusunda şimdiye kadar yayınlanmış en kapsamlı ve en tahripkar rapor” dedi.

Denizlerdeki çöpün toplanmasının okyanusları kurtarmayacağını söyleyen Enk siyasi karar alma gücüne sahip olanların derhal harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

EK Kaynaklar *AFP

[UHA Haber Ajansı, 04 Aralık 2021]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.