enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:43 Bakan Işıkhan: Lösemili çocuklarımızın tedavisinde kullanılan 77 ilacı karşılıyoruz
00:40 Bakan Göktaş: Aileyi ve dinamik nüfus yapımızı güçlendirmeyi sürdüreceğiz
00:28 Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının “Ev Sahibi Türkiye” başvuruları,10 Kasım Pazartesi günü başlayacak…
00:24 Türkiye, üst üste 3. kez UNESCO Yürütme Kurulu üyeliğine seçildi
00:22 Bakan Kurum, “Karabük Afet Konutları Temel Atma Töreni”nde konuştu…
00:13 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev ve Şerif ile görüştü
00:11 Demir Perdenin Ardında: Yıkılışının 36. Yılında Berlin Duvarı ve Dönüşen Dünya
00:05 Adalet Bakanı Tunç, “Türkiye Yüzyılı’nı aynı zamanda “adaletin yüzyılı” kılmayı hedefledik”
11:59 Amsterdam, Amsterdam olalı böyle bir gece yaşamadı: Cim bom tezahüratı Büyükelçimiz ile daha da gürleşti… 
00:45 Türkiye’de “sığınak” yönetmeliği güncellendi: Tüm yeni binalarda zorunlu olacak
00:44 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “İklim değişikliğiyle mücadelede, güney ve kuzey arasında bir köprü rolü üstlenmeye hazırız”
00:40 TÜİK Açıkladı: Sanayii Sektöründe, en çok tüketilen enerji kaynağı elektrik
00:40 TBMM Başkanlığına, aralarında Özgür Özel’in de bulunduğu 12 milletvekili hakkında 18 dokunulmazlık dosyası sunuldu.
00:32 Okullarda ara tatil dün başladı…
00:23 Hollanda Parlamentosu’nun, Türkiye seçimleri için oy kullanan Türklere yasak getirme önerisine tepki…
00:09 Türkiye’de 1 Nisan 2026’dan itibaren 5G teknolojisiyle, köklü değişikliklerin yaratması bekleniyor…
00:09 Tam elektrikli otomobillerin pazar payı yüzde 18’e yaklaştı…
00:07 Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’ndan (TOKİ) dar gelirli vatandaşlar için 81 ilde 500 bin sosyal konut inşa edilecek…
00:06 Milli İstihbarat Akademisi, “Türkiye-Somali İlişkileri: Çok Boyutlu Bir Ortaklık Modeli” başlıklı rapor yayımladı…
00:03 AK Parti’nin iktidara gelişlerinin 23. yıl dönümü dolayısıyla “#SizBunuOkurken” isimli kampanya
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pentagon Ukrayna’ya Savaş Uçağı Planlarını Reddetti

Pentagon Ukrayna’ya Savaş Uçağı Planlarını Reddetti
11 Mart 2022
641
A+
A-

WASHINGTON – UHA HABER / ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), ikinci bir ülke üzerinden olsa dahi MiG savaş uçaklarının Ukrayna’ya tedarik edilmesine yönelik her türlü plana kapıyı kapattı. Bakanlık, bu türden bir adımı, Ukrayna Hava Kuvvetleri’nin etkinliği üzerinde ciddi boyutta bir değişim yaratmayacak “yüksek riskli” bir girişim olarak niteledi.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın (Reuters, Associated Press)’e dayandırdığı haberinde, Pentagon Sözcüsü John Kirby günlük basın brifinginde, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Polonyalı mevkidaşıyla bugün bir görüşme yaptığını ve Polonyalı bakana Amerika’nın konuyla ilgili değerlendirmesini aktardığını bildirdi. Kirby, ABD’nin, Ukrayna’nın hava savunma ve zırhlı araç delici silah sistemleri gibi daha kritik öneme sahip askeri ihtiyaçlarını karşılayacak diğer seçenekleri değerlendirdiğini belirtti.

Polonya’da dün yaptığı açıklamada, MiG-29 jetlerinin tümünü daha sonra Ukrayna’ya teslim edilmek üzere Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde ABD’nin ücretsiz kullanımı için konuşlandırmaya hazır olduğunu bildirmişti. Polonya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada diğer NATO ülkelerine benzeri adım atmaları çağrısı yapılmıştı.

Ancak Kirby, Amerikan istihbaratının, böyle bir adımın gerilimi tırmandırıcı unsur olarak görülebileceği ve Rusya’dan “ciddi boyutta” bir karşılığı tetikleyebileceği sonucuna vardığını kaydetti.

Pentagon Sözcüsü, “İstihbarat camiası, MiG-29’ların Ukrayna’ya transferinin gerilimi tırmandırmaya dönük bir adım olarak algılanabileceği ve Rusya’dan NATO’yla askeri gerilim ihtimalini arttırabilecek büyük boyutta bir karşılık gelmesine yol açabileceği değerlendirmesine vardı. Dolayısıyla, MiG-29’ların Ukrayna’ya transferini yüksek risk olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Kirby dün de Polonya’nın açıklamasının ardından, Polonya’nın teklifinin makul olduğunu düşünmediklerini belirtmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üç numarası Victoria Nuland da NATO üyesi Polonya’nın MiG-29 savaş uçaklarını Amerika’nın kullanımına sunma kararının “sürpriz” olduğunu belirtmiş, Polonya’nın bunu kendileriyle önceden istişare etmediğini söylemişti.

Dünkü açıklamasında Polonya’nın teklifini reddetme yönünde daha net ifadeler kullandığı gözlenen Kirby, her bir NATO üyesinin Ukrayna’ya ne gibi yardımlar sağlayabilecekleri konusunda kendi kararlarını alabileceklerini söyledi. Bununla birlikte, ABD’nin desteği olmadan herhangi bir ülkenin savaş uçağı verip veremeyeceğinin soru işareti olduğu yorumu yapılıyor.

Rusya Savunma Bakanlığı bu hafta içerisinde diğer ülkeleri, Ukrayna’ya savaş uçaklarını uçurmak bir yana havaalanlarını açmalarının bile Rusya tarafından “çatışmaya dahil oldukları” şeklinde değerlendirilebileceği uyarısında bulunmuştu.

NATO nükleer güç Rusya’yla doğrudan bir çatışmaya girmek istemediğini daha önce açıklamıştı ve ABD Başkanı Joe Biden da Amerikan askerlerinin Ukrayna’ya konuşlandırılması fikrini reddetmişti. Pentagon, bunun hem kara hem hava unsurları için geçerli olduğunu belirtmişti.

ABD, Kiev’in Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması çağrısına da sıcak bakmamıştı. Askeri uzmanlar, böyle bir adımın ABD’nin Rusya’ya karşı savaşa katılması anlamına geleceğini ifade ediyor.

Pentagon, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’in gelecek hafta NATO’daki muhataplarıyla temaslarda bulunmak üzere Brüksel’e gideceğini açıkladı. Görüşmelerde Ukrayna krizinin damga vurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

[UHA Haber Ajansı, 11 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.