enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:18 ABTTF Başkanı: HRW’nin hukukun üstünlüğündeki sorunlara dikkat çeken raporu Meclis gündeminde
00:14 Kocaeli Büyükşehir’le Suriye Rakka’da iftar bereketi
00:08 Bakan Fidan, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:07 TBMM Başkanı Kurtulmuş, siyasi partileri ziyaret etti
00:06 CHP’nin ‘şaibeli’ kurultay dosyası ile “İmamoğlu Suç Örgütü” dosyasının birleştirilmesi talebi kabul edilmedi
00:06 TBMM Başkanlı Kurtulmuş, “Soykırımın durdurulması için maalesef bir şey yapılamıyor”
00:06 Bakan Gürlek: Yargı bağımsızlığı vazgeçilmez bir ilkedir
00:06 Vakıflar Genel Müdürlüğünce, “Vakıf Başkanları İftar Buluşması” programı Ankara’da düzenlendi.
00:06 Milli motosikletçi Razgatlıoğlu, 27 Şubat’ta Tayland’da MotoGP’de yarışacak ilk Türk sporcu
00:05 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son 23 yılda yaptığımız atılımla özellikle insansız teknolojilerde önemli bir seviyeye eriştik””
00:05 Gazeteci İlhan KARAÇAY: İftar sofralarını eleştirmem büyük yankı yaptı
00:04 Akif Çağatay Kılıç, Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Umerov ile görüştü
00:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Terörsüz Türkiye sürecini ilmek ilmek dokuyoruz
00:02 Mavi Vatan’a yeni güç: SANCAR SİDA
00:37 Bakan Kurum’dan “Sındırgı” paylaşımı: Söz verdik, sözümüzü tutacağız
00:15 TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Terörsüz Türkiye raporuyla ilgili olarak,”Türkiye için hayati bir eşiği aştık”
00:12 Kocaeli’n Kartepe ilçesinde Erik Ağaçları “Yalancı Bahar”a Aldandı” Erikler yanarsa bizde yanarız”
00:11 Uzun yıllar boyunca geleneksel yöntemlere hakim olan Gayrimenkul sektöründe,Teknolojik Devrim ve Dijital Dönüşüm
00:10 Ömer Çelik: İsrail’in sınırları neresidir?
00:10 Rusya’da Bilal Erdoğan yorumları…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

‘Pencşir düştü’ kutlamalarında Kabil’de havaya açılan ateşte 17 kişi öldü

‘Pencşir düştü’ kutlamalarında Kabil’de havaya açılan ateşte 17 kişi öldü
5 Eylül 2021
365
A+
A-

UHA HABER / Afganistan’da Taliban güçlerinin Pencşir Vadisi’ni ele geçirdiği yolundaki haberlerin ardından başkent Kabil’de havaya ateş açılarak düzenlenen kutlamalarda en az 17 kişi hayatını kaybetti, 41 kişi yaralandı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı‘nın ‘EuroNews‘den aktardığı haberinde, Pakistan İstihbarat Servisi Başkanı Faiz Hamid, Taliban ile görüşmek üzere Kabil’e geldi. Pakistan basını Hamid ve beraberindeki heyetin Taliban ile iki ülke arasındaki güvenlik, ticaret ve ekonomi alanındaki konuları görüşeceği duyurdu.

Bu arada Taliban karşıtı direniş grubu liderleri, Pencşir Vadisi’nin düştüğü yolundaki haberleri bir kez daha yalanladı.

Taliban Sözcüsü Zebihullah Mücahit ise havaya ateş açarak yapılan kutlamalara tepki göstererek, “Havaya ateş açmamaya itina ederek, bunun yerine Allah’a şükredin. Kurşunlar insanları yaralayabilir, bu yüzden gereksiz yere ateş açmayın.” dedi.

Afganistan Eski Devlet Başkan Yardımcısı ve Ulusal Direniş Cephesi liderlerinden Emrullah Salih, Euronews’e yaptığı açıklamada, ‘Pencşir Vadisi ve Afganistan’ı terk ettiği iddialarının yalan ve düşman propagandası olduğunu’ söylemişti.

Taliban güçlerinin Pencşir Vadisi’ni ele geçirdiği iddiaları üzerine Salih, direnişçi komutanlarla toplantı yaptıklarını ve siyasi figürlerle durumu yönettiklerini belirterek, durumun zor olduğundan şüphe olmadığını fakat vadinin kontrolünü hala ellerinde tuttuklarını vurgulamıştı.

Kabil’de kadınların gösterisi

Öte yandan Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir grup kadın, ülkede Taliban’ın kontrolü sağlamasının ardından kurulacak yeni hükümette kadınlara da yer verilmesi başta olmak üzere hak ve özgürlükleri için gösteri yaptı.

Kabil’in Pul Mahmud Han Kavşağı civarında toplanan kadınlar, “İşimizi geri verin, sadaka istemiyoruz”, “Tek cinsiyetli hükümet kabul edilemez”,”Taliban insan hakları ihlalidir”, “Taliban, kadın hakları olmadan meşruiyetiniz yok”, “Cesuruz, kararlıyız”, “Uluslararası toplum neredesiniz” sloganları attı.

Kadınlar basın açıklamasının ardından yürüyüşe geçti. Yaklaşık 500 metre ilerideki Savunma Bakanlığına yürüyen kadınlar öldürülen kadınları anmak için bakanlık önüne çiçek bırakıp, Kur’an-ı Kerim okudu.

Gösteride konuşan kadın hakları aktivisti Nuriye Afgan, Afganistan’daki tüm kadınlara cesur olmaları çağrısı yaptı. Ülkede kadın haklarıyla ilgili gidişatın belirsiz olduğunu ifade eden Nuriye Afgan, Taliban’ın önde gelen isimlerinin kabinede kadınlara yer verilmeyeceği ifadelerini hatırlattı.

Taliban gösteriye müdahale etti

Gösteriye katılan Ruşen Rızai ise kadınların yaşadığı zorlukları anlattı. Rızai, “Biz bugün tüm Afgan kadınların hakları ve özgürlüğü için buradayız.” ifadelerini kullandı.

Sonrasında şehir merkezine yürüyen kadınlara Taliban güçleri dağılmaları uyarısında bulundu. Grubun dağılmaması üzerine göz yaşartıcı gaz kullandı ve havaya ateş açtı. Bazı kadınlar ve basın mensupları darbedildi. Müdahale üzerine göstericiler eylemlerine son verdi.

[UHA Haber Ajansı, 05 Eylül 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.