enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
15:22 Münih Güvenlik Konferansı başlıyor: Batı ittifakı sınavda
11:59 CASCFEN’in Teşkilatlanmasında Yeni Aşama…
00:27 Norveç’te Epstein soruşturması: Eski Başbakan Jagland’ın mülklerinde arama
00:25 Avrupa Haberleri: Von der Leyen, kritik Draghi zirvesi öncesinde iki vitesli Avrupa fikrini savundu
00:20 Gazeteci Özlem BAY’ın ‘Haber Ajandası’: İş yerine taşınan hayat, yüzde 30 verim kaybı yaratıyor
00:18 Dr. Ender Saraç: Dünyayı proteinle beslenen toplumlar yönetiyor
00:15 ABD Başkanı Donald Trump, “İran’la bir anlaşma yapmak istiyoruz ve müzakereler sürüyor”
00:13 KKTC Cumhurbaşkanı Tufan Erhürman, “Guterres Kıbrıslı Türklerin hayal kırıklıklarının farkında”
00:11 Gezani Kasırgası Madagaskar’ı vurdu: En az 36 kişi hayatını kaybetti
00:07 Karayolları Trafik Kanunu’nda düzenlemeler içeren kanun teklifi, Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi…
00:05 Rusya’nın tankerleri 2025’te neredeyse her gün Danimarka sularındaydı
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Vucic ile Ankara’da bir araya geldi.
21:26 Analiz: Türkiye’nin Savunma Sanayii’nde Millileşme Stratejisinin, Operasyonel Performans ve Dış Pazar Dinamikleri
10:01 Hayırseverlerin Başkenti: Kayseri
09:59 FNSS, Nurol Makina ve Miilux OY arasında Teknik İş Ortaklığı Protokolü imzalandı
06:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milletimize nasıl daha iyi hizmet ederiz buna odaklanıyoruz”
05:08 Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan,”Gerçeği sadece CHP genel başkanı görmüyor”
00:53 ABD’de tabu kırıldı: Gazze’yi konuşan kazandı
00:41 (TÜİK) verilerine göre, il ve ilçe merkezlerinde ikamet ederken belde ve köylerde yaşayanların oranı geriledi…
00:34 NATO Genel Sekreteri Rutte, NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından basına açıklamalarda bulundu….
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pegasus casus yazılımıyla izleme iddialarına tepki

Pegasus casus yazılımıyla izleme iddialarına tepki
20 Temmuz 2021
356
A+
A-

UHA HABER / Pegasus casus yazılımıyla farklı ülkelerden gazeteci, aktivist ve muhaliflerin izlendiği iddialarına tepki geldi. Fransız hükümeti iddiayı “şoke edici” diye tanımlarken, Alman gazeteci örgütleri açıklama talep etti.

Fransız hükümeti İsrailli NSO Grup teknoloji şirketina ait casus yazılımla yüzlerce gazeteci, aktivist ve muhalifin izlendiği iddialarına tepki gösterdi.

Yapılan açıklamada, “casus yazılımın kullanılması son derece şoke edici” ifadesi kullanıldı.

Hükümet sözcüsü Gabriel Attal, Franceinfo’ya yaptığı açıklamada, doğrulanması halinde iddiaların “oldukça ağır olduğunu” kaydetti.

Fransa’nın basın özgürlüğünü tesis etme sorumluluğu taşıdığını belirten sözcü, “Bu nedenle gazetecilerin özgürlüğünü, araştırma ve bilgi alma özgürlüklerini sınırlayacak manipülasyon ve tekniklerin olması çok kötü” şeklinde konuştu.

Alman sendikaları açıklama talep ediyor

Alman gazeteci örgütleri de Alman makamlarından konuyla ilgili açıklama talep etti. Alman Gazeteciler Sendikası DJV, casus yazılım Pegasus’un Alman devlet yetkilileri tarafından kullanılıp kullanılmadığının açıklanması gerektiğini belirterek, “Tüm kartlar şimdi masaya konulmalı” dedi.

Alman Gazeteciler Sendikası, gizli servisin ve güvenlik yetkililerinin Pegasus casus yazılımının Alman gazetecilerin cep telefonlarında kullanılıp kullanılmadığına dair bilgi vermesi gerektiğini ifade etti.

DJV Başkanı Frank Überall Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Somut gerçekler talep ediyoruz, kaçak yanıtlar değil” ifadesini kullandı.

Überall, Pegasus casus yazılımıyla cep telefonlarına erişilerek yapılan izleme faaliyetini, “Şimdiye kadar hiç olmayan bir skandal” olarak tanımladı.

“Sivil toplum ve muhalifler susturulmaya çalışılıyor”

Verdi’ye bağlı Alman Gazeteciler Birliği (DJU)de gözetleme yazılımlarının ithalatına sıkı kurallar getirilmesini talep etti. DJU Yönetim Kurulu Başkanı Monique Hofmann, “Casus yazılımların, insan haklarının ihlal edildiği ülkelere satılmaması gerektiğine” dikkat çekti.

Hoffmann, “Araştırma sonuçları, izleme saldırıları ile sivil toplumun baskılanması arasındaki bağı ortaya koyuyor. Pegasus otoriter devletler tarafından eleştirel ve muhalif sesleri susturmak için kullanılıyor” dedi.

Pegasus casus yazılımı

Alman Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR yayın kuruluşları ile on farklı ülkeden 15 yazı işlerinin ortak araştırmaları sonucunda dünya genelinde yüzlerce gazeteci, aktivist, siyasetçi ve muhalifin cep telefonlarının izlendiği iddia edildi.

Farklı ülkelerden yüzlerce kişinin casus yazılım üzerinden cep telefonunun eş zamanlı takip edilebildiği ve ortak araştırmada sonucu listede 50 binden fazla cep telefonu numarasının olduğu açıklandı.

EK Kaynaklar : dpa, AFP

[UHA Haber Ajansı, 20 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.