enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
01:38 Kar lastiği olmayan araçlar, 15 Kasım’dan itibaren yola devam edemeyecek
01:04 Hız sınırı, 14 bin 590 kilometrelik devlet ve il yolunda çalışmalar tamam…
00:51 (TOKİ)’nin, “Yüzyılın Konut Projesi başvuruları, 10 Kasım Pazartesi günü başlıyor…
00:38 Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında yüzde 61’i tamamlanan sulama yatırımlarının 2028’e kadar bitirilmesi hedefleniyor.
00:37 İstanbul Ataşehir’deki kentsel dönüşüm çalışmaları tamamlanan 1442 konut ve 121 iş yeri teslim edilecek…
00:35 Ara tatil için son ders zili bugün çalacak
00:35 Bakanlık Gebze’deki 7 katlı binanın çökme nedenini açıkladı
00:29 İletişim Başkanı Duran’dan CHP Genel Başkanı Özel’in açıklamalarına tepki
00:27 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın,30. Taraflar Konferansı’ndaki (COP30) diplomasi trafiği…
00:15 Dünyanın ve Türkiye’nin en prestijli film festivallerinde TRT rüzgarı esecek
00:06 CHP Genel Başkanı Özel hakkında soruşturma başlatıldı
00:01 İzmir’den haberler!
12:29 TOKİ’den dolandırıcılık uyarısı: Sahte sitelere itibar etmeyin
12:03 CHP’nin bilgi işlem sorumlusu gözaltına alındı
11:42 Romanya, eğitim amaçlı Hollanda’dan 18 adet F-16 savaş uçağı satın aldı…
00:11 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2026 yılı bütçelerine ilişkin sunum yaptı.
00:52 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, COP30 Liderler Zirvesi için bugün Brezilya’nın Belem kentine gidecek…
00:49 Selanik’teki Atatürk Evi, 10 Kasım’da Atatürk’ü Anma Günü’nde açılıyor…
00:39 AB Yüksek Temsilcisi Kallas Türkiye için ‘Önemli bir ortak’ diyerek açıkladı…
00:37 Burs ve öğrenim kredisi başvuru sonuçları açıklandı
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Parti ve ticarethane

Parti ve ticarethane
11 Ocak 2025
38
A+
A-

Siyasi tarih yazımına aşina olanlar bilirler ki, bugünlerin tarihini yazacak olanlar Erdoğan’ın bu uyarısına geniş yer vereceklerdir.

-Taha AKYOL-

UHA / İnternational News Agency

Karar yazarı Taha Akyol: Yeniden rasyonel politikalara, bağımsız yargıya,  evrensel hak ve hürriyetlere dönmekten başka çaremiz yok

Yazarı Taha AKYOL

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi ve KARAR Gazetesi köşe yazarı Taha AKYOL, kaleme aldığı “Parti ve ticarethane” başlıklı yazısında, Siyaset bilimcilerin de siyaset-ticaret ilişkisini, “clientalizm” denilen çıkar münasebetlerini yazarken yine bu sözleri ele alacaklarını, yani siyasetin “al menfaati, ver oyu” gibi görülmesi olduğuna dikkat çekiyor.

Başkan Erdoğan da gördü ve sert uyardı!: Vatandaşa hizmet edin! Burası  ticarethane değil - Habervakti, son dakika haber, haber, güncel haberler,  gazeteler

Erdoğan’ın sözleri şöyle:

Partiyi ticarethaneye çevirenlere asla müsaade etmeyiz. Millete hizmeti ihmal edenlere hakkımı helal etmiyorum. Bu, siyasetin değil, millete ihanetin adıdır.”

Erdoğan’ın şu sözlerinden anlaşılıyor ki “çok şikayet” edilen bir sorundur bu:

Bilin ki bu genel başkan, bu cumhurbaşkanı çok şikayetler alıyor; bu şikayetleri benim burada haykırmam lazım.

Yolsuzluk Algısı Endeksi'nde Türkiye bir yılda 14 sıra gerileyerek 115'inci  oldu | Euronews

YOLSUZLUK ALGISI

Çok partili hayatımızın hiçbir döneminde “yolsuzluk algısı” bu iktidar zamanındaki kadar artmamış, ayyuka çıkmamıştı. Nitekim uluslararası verilere göre, Türkiye’nin “yolsuzluk algı indeksi”ndeki yeri 4.9 puan ile 52. sıradaydı. İtalya’dan Yunanistan’dan iyiydi. O dönemin reformlar dönemi olduğunu hatırlamalıyız.

Fakat adım adım düşerek, 2024 yılı Ocak ayında 3,4 puanla 115. sıraya düştü! (Euronews, 31 Ocak 2024)

Hızlı düşüşün CB sisteminde, yani yetkilerin tek elde yoğunlaşıp şeffaflık ve denetiminin eskisine göre zayıfladığı bir sistemde olması tesadüf değildir.

Şeffaflık ve denetimle yolsuzluk ters orantılıdır.

İnsanoğlu, yaptırımsız kalacağını düşünürse, suça, yolsuzluğa yatkındır.

Dini, ırkı, siyaseti ne olursa olsun, insan tabiatında iyilikler olduğu kadar, yolsuzluğa, tahakküme meyil de vardır.

Lord Acton (1834-1902), tam ismiyle... - Özlü Sözler Kulübü | Facebooklord acton #1997078 - uludağ sözlük galeri

GÜÇ BOZAR

Tarihçi, Lord Acton kilisenin yolsuzluklarını yazmıştı. İngiltere Başpiskoposu Creighton, bunları yazmanın dine ve devlete saygıyı aşındıracağını söylediğinde Lord Acton, 5 Nisan 1887 tarihli mektubunda dostu Başpiskopos’a şöyle yazıyordu:

Sizinle aynı görüşte değilim. Ahlaki standartlar herkese, siyaset ve din adamları da dahil, herkese uygulanmalıdır… Çünkü kimde olursa olsun, güç bozar, mutlak güç mutlaka bozar.”

Tarihte kuvvetler ayrılığı, denetim ve denge, şeffaflık, hesap verirlik gibi teorik kavramlar bu tarihî ve felsefî gelişmeler iledir ki, modern devletin temel demokratik değerleri haline geldi. Biz bu evrimi tamamlayamadık.

İslam tarihine “ahlaki vaazların” ötesinde bir de bu gözle bakmak için, tarihçi Cevdet Paşa’yı okumanızı tavsiye ederim. Cevdet Paşa, “Muaviye’nin saltanat sevdasına düştüğünü” yazar ve okuyucusunu “büyükler de hata yapar” diyerek uyarır. (Kısas-ı Enbiya, II, s. 266, 270)

Ya da Muaviye ile başlayan rejim hakkında Prof. Vecdi Akyüz’ün “Hilafetin Saltanata Dönüşmesi” adlı mükemmel eserini tavsiye ederdim. (Dergah Yayınları)

Siyasi etik ve siyaset | Eyüp Yalur

SİYASİ ETİK?

Günümüzde “ahlaksız dindarlık” denilen sorunun kaynağı da kendini güçlü, denetimsiz hissetme duygusudur. “Dindarlar yolsuzluk yapmaz” güveni bu iktidar zamanında inanırlığını kaybetti.

Erdoğan “hakkımı helal etmem” diyerek manevi uhrevi bir yaptırım uyarısında bulunuyor. Fakat tarih bunun yeterli olmadığının kanıtıdır. Asıl yaptırım, “şeffaflığı” ve “denetimi” sağlayacak kanuni ve kuramsal düzenlemeler olabilir ancak…

Fakat iktidar, en basiti, “Siyasi Etik Kanunu”nu yıllardan beri çıkarmıyor.

AB’in “vizesiz seyahat” şartlarından biri yolsuzlukla mücadele kanunlarının çıkarılmasıydı, 2015’ten beri bu kanunlar da çıkarılmadı. Davutoğlu hükümetinin “yolsuzlukla mücadele” paketini Cumhurbaşkanı’nın “böyle giderse görev alacak il ve ilçe başkanı bulamazsınız” diyerek geri çevirdiği yolundaki haberler hatırlardadır. (18 Ocak 2015)

Manevi ve uhrevi mesuliyet hissi yüksek bir değerdir ama herkeste aynı düzeyde değil. Doğrusu, kanuni ve kurumsal düzenlemelerdir ama bunlar yapılmadığı için ki yolsuzluk algı indeksinde dünyada 115. sırada düşmüş bulunuyoruz!

Yazar Selim İleri hayatını kaybetti

SELİM İLERİ

Değerli edebiyatçı dostum Selim İleri’yi hürmet ve rahmetle anıyorum. Türk edebiyatına katkıları büyüktür. En beğendiğim eseri “Anılar; Issız ve Yağmurlu“yu okurlarıma tavsiye ederim. Kalemini siyaset ve ideolojinin hizmetine vermekten onurla uzak durmuş bir edebiyat insanıydı.
Taha Akyol
karar.com

***

Yazar hakkında

Taha AKYOL, Gazeteci-yazar. 10 Ekim 1946, Yozgat doğumlu. Yozgat Gazipaşa İlkokulu, Yozgat Lisesi (1963) ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi (1968) mezunu. 1973–78 yılları arasında Yozgat’ta avukatlık yaptıktan sonra Ankara’ya taşınarak Hergün gazetesinde köşe yazarlığına başladı.

Milliyetçi Hareket Partisi Yönetim Kurulu üyesi olduğu 12 Eylül (1980) döneminde tutuklandı. Bir süre Mamak Cezaevi’nde kaldıktan sonra askeri mahkemede yargılanarak beraat etti. Tutukluluğunun ardından Yankı dergisinde başyazar olarak çalıştı. Tercüman gazetesinde köşe yazarlığı ve genel yayın yönetmenliği (1986–90), MeydanMilliyet, Hürriyet gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 1998’de CNN Türk televizyonu genel müdürü oldu. Halen köşe yazarlığını Hürriyet Gazetesinde sürdürmekte, aynı zamanda CNN TÜRK televizyonunda siyasi ve kültürel konularda “Eğrisi Doğrusu” programını hazırlayıp sunmaktadır.

İlk yazıları 1976 yılında Hergün gazetesinde yayımlanmıştı. Onun dışında yazıları YankıTürk Edebiyatı, Töre, Hamle ve Türkiye Günlüğü dergilerinde yer aldı. Politika ve Şiddet adlı eseriyle Türkiye Yazarlar Birliği Ödülünü (1980), CNN Türk’te yaptığı Eğrisiyle Doğrusuyla adlı programla aynı kuruluşun tartışma dalındaki ödülünü (2003) ve Prof. Dr. Mehmet Kaplan Sosyal Bilimler Lisesi Yılın Gazeteci Ödülü’nü (2007) aldı. İstanbul Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesidir. Evli ve iki çocuk babasıdır, İngilizce bilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.