enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü

Parkinson hastalığının tedavisinde etkili yöntemler ve düzenli kontrollerin rolü
9 Nisan 2025
8
A+
A-

* DoktorTakvimi Nöroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Yahya Çelik, hastalığın kesin nedeninin henüz bilinmediğini ancak içme sularındaki kimyasallar ve tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübre atıkları gibi çevresel faktörlerin, kafa travmalarının ve ailesel-genetik etkilerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayabileceğini belirtti.

* Detayı haberimizde!…

UHA / İnternational News Agency

Parkinson hastalığının tıbbi olarak tarifinin ve isminin 1817 yılında James Parkinson tarafından konmasına rağmen, tarihçesinin Eski Ahitlere, Ayurvedalara kadar dayandığını belirten DoktorTakvimi Nöroloji Uzmanlarından Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlama, özellikle ellerde istirahat halindeyken ortaya çıkan titreme ve yürüme-denge bozuklukları belirtileriyle seyreden bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla tek taraflı başlayıp ilerleyen dönemlerde vücudun diğer yarısına da yayılır. İlerleyen evrelerde düşme atakları, denge bozukluğu, unutkanlık, uyku problemleri ve psikolojik etkilenmeler de görülebilir. 30-40 yaşlarında da başlayan formları olabildiği gibi, ailesel de olabilmektedir” diyor.

Prof. Dr. Yahya Çelik, Parkinson hastalığının genellikle sinsi başlangıçlı ve yavaş ilerleyen bir hastalık olduğunu, 60 yaş üzerindeki bireylerde görülme sıklığının yüzde 1, 80 yaş üzerinde ise yüzde 3-4 oranında olduğunu dile getiriyor. Ayrıca, hastalığın nadiren 60 yaş altında da ortaya çıkabildiğini ifade ediyor.

Parkinson: Nedir, Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi | Anadolu Sağlık Merkezi HastanesiHastalığı tetikleyen nedenler
Parkinson hastalığının tam nedeninin bilinmediğini belirten Prof. Dr. Yahya Çelik, “İçme sularındaki kimyasallar ve tarım alanlarında kullanılan kimyasal gübre atıkları gibi çevresel faktörlerle birlikte, kafa travması veya ailesel-genetik faktörler Parkinson hastalığının ortaya çıkmasında etkili olabilir. Bu etkenlerin etkisiyle beyin sapında dopamin üreten hücrelerdeki yıkım, vücudumuzdaki hareket koordinasyonunu ve ahengi bozarak hastalığa yol açmaktadır” şeklinde konuşuyor.

“Tanının erken konulması, düzenli doktor takibi ve eşlik eden diğer hastalıkların kontrolü, hastalığın neden olacağı özürlülük ve ölüm oranlarını azaltacaktır” diyen Prof. Dr. Yahya Çelik, kemik ve kasların kuvvetlendirilmesi için D vitamini, kemik erimesi tedavisi, düzenli egzersizler ve lifli besinlerin önem taşıdığını belirtiyor.

Düzenli kontroller oldukça önemliParkinson Hastalığı Nedir? • Sağlık Randevu Sistemi
Hastalığın tedavisiyle ilgili bilgiler veren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yahya Çelik, “Parkinson hastalığının tedavisinde ağızdan alınan haplar, ağızdan ilaç alımının etkili olamadığı durumlarda cilt altı iğneler, mideden açılan bir delikle verilen ilaçların direkt mideye verilmesi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu tedavilere cevap vermeyen ya da şiddetli vakalarda bazı beyin ameliyatları ve halk arasında beyin pili denilen yöntemler de uygulanabilmektedir. Özellikle son 15-20 yıldır ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda cerrahi yöntemler bir seçenek olarak görülmektedir. Beyne yerleştirilen pil uygulamaları (derin beyin stimülasyonu), beyindeki motor hareketlerle ilgili merkezlerde anormal derecede artmış aktiviteyi azaltmayı amaçlamaktadır. Tedavide, bu hastalığın uzmanı olan bir hekimle düzenli kontroller yapılması, hastalığın ilerlemesini izlenmek açısından oldukça önemlidir. Ayrıca, eşlik eden hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, uyku problemlerinin iyi tedavi edilmesi, düzenli spor aktivitelerinin yapılması hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir” diyor.

Sezin Bulum (@sezinbulum) • Instagram photos and videos

Haber* Sezin Bulum       

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.