enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:55 ABD ve İsrail’in İran’a saldırısı, Körfez’de tansiyonu yükseltiyor
14:19 Bolu Belediyesi’ne operasyon: Tanju Özcan ve 12 kişi gözaltına alındı
13:51 ABD – İsrail’in kardeş İran’a saldırısı öncesi çıkan haberler…
12:20 İran, İsrail’e misilleme saldırısı başlattı
12:12 ABD ve İsrail, İran’a saldırı başlattı
00:11 Türkmenistan Lojistikte Vites Yükseltiyor
00:10 “28 Şubat: Vesayet, Darbe ve Milli İradenin İnşası” programı düzenlenecek
00:08 Rusya Yeni Türkiye Büyükelçisini Atadı “Sergey Verşinin”: Jeopolitik Portre Analizi
00:08 Çok kutuplu uluslararası sistem bağlamında Türk Dış Politikası’nda Güvenlik Anlayışının Dönüşümü
00:07 Türkiye’de her 10 yetişkinden yaklaşık yedisi obez veya fazla kilolu
00:07 6 soruda Afganistan-Pakistan krizi
00:05 Avrupa Haberleri / Litvanya Başbakanı’ndan Orban’a: ‘Ukrayna’yı suçlamak saçmalık’
00:03 Avrupa Haberleri / Rus petrolü tartışması büyüyor: Zelenskiy, Fico’yu Ukrayna’ya çağırdı
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği’nin (ASKON) Geleneksel İftar Programı’nda konuştu
00:02 Kruvaziyer fırtınası Türkiye’de esecek: Turizmde gizli patlama
00:02 Türk siyasi tarihinin “bin yıl sürecek” denilen 28 Şubat sürecinin failleri cezasız kalmadı
00:01 Türkiye ham çelikte, üretimini artırarak pozitif ayrışan ülkeler arasında yerini aldı…
00:01 MSÜ Hava Harp Okulu’nda uyuşturucu soruşturması: 3 sözleşmeli er tutuklandı
00:00 Meteoroloji’den 31 ile ‘sarı’ kodlu uyarı
11:34 Bakü’de tarihi buluşma: 1926 Türkoloji Kurultayı 100 yıl sonra anılıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Pakistan’da İmran Han hükümeti düştü

Pakistan’da İmran Han hükümeti düştü
11 Nisan 2022
670
A+
A-

İSLAMABAT – UHA HABER / Pakistan’da İmran Han başbakanlığındaki hükümet mecliste yapılan güven oylamasını kaybetti. Han, ülke tarihinde meclisten güven oyu alamayarak düşürülen ilk başbakan oldu.

Pakistan Ulusal Meclisi’nde düzenlenen güven oylamasını kaybeden Pakistan hükümeti düştü. Güven oylaması oturumunu yöneten Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’dan (PML-N) Meclis Başkan Vekili Ayaz Sadık’ın verdiği bilgilere göre, Cumartesi gecesi yapılan oylamada 342 vekilden 174’ü “hayır” oyu kullandı.

Hükümetin meclisten güven oyu alabilmesi için oylamada “hayır” oyu kullanan vekillerin sayısının mutlak çoğunluk olan 172’nin altında kalmış olması gerekiyordu. İktidar ile muhalefet vekilleri arasındaki tartışmalar nedeniyle sıklıkla bölünen oylama, Meclis Başkanı Asad Kayser’in sürprüz bir biçimde Başbakan İmran Han’ın partisinden gece yarısı istifa etmesi sonrası tamamlanabildi.

Pakistan Adalet Hareketi Partisi’nin (PTI) lideri Han, böylelikle Pakistan tarihinde güven oylaması ile görevden alınan ilk başbakan oldu. Han’ın halefi olarak muhalefetteki Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’ın (PML-N) lideri Şahbaz Şerif’in adı geçiyor.

Yeni başbakanın seçileceği oylamanın Pazartesi günü (11 Nisan 2022) yapılması bekleniyor. Oylamanın ardından açıklama yapan muhalefet lideri Şerif, “Bu birlik Pakistan’ı yeniden inşa edecek” dedi.

Pakistan'da muhalefetin lideri Şahbaz Şerif
Müslüman Ligi-Navaz’ın (PML-N) lideri Şahbaz Şerif’in adı olası yeni başbakan olarak öne çıkıyorFotoğraf: Anjum Naveed/AP/picture alliance

Yüksek Mahkeme’den Han’ın girişimine engel

İmran Han, geçen hafta hakkındaki güven oylamasını, meclisi feshedip erken seçim çağrısı yaparak engellemeye çalışmıştı. Ancak Yüksek Mahkeme güven oylamasının durdurulmasının anayasaya aykırı olduğuna hükmetmiş ve meclisin bir sonraki oturumunda oylamanın düzenlemesini kararlaştırmıştı. Han hükümetinin düşürülmesinin ardından, muhalefet yanlıları başkent İslamabad’da sokaklara dökülerek oylama sonucunu kutladı.

Eski bir kriket yıldızı olan Han, muhalefetin hükümet hakkındaki ekonomi yönetiminde hatalı davrandığı ve dış politikada yanlış bir tutum izlediği suçlamaları sonrası baskı altına girmişti. Han ise muhalefete “dış güçlerle” birlik olma ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) yardımı ile hükümeti düşürmeye çalışma suçlamasını yöneltmişti. ABD ise söz konusu iddiaları reddeden bir açıklama yaptı. Han hükümeti, en önemli koalisyon ortaklarından birinin Mart ayında hükümetten ayrılmasının ardından mecliste çoğunluğu kaybetmişti.

220 milyon nüfusa sahip ülkede son olarak gıda, benzin ve doğal gaz fiyatlarının büyük oranda artması tepkilere neden olmuştu. Han hükümetinin IMF kredileri karşılığında ülkede kemer sıkma politikaları uygulamaya başlaması ve vergileri yükseltmesi de hükümete yönelik tepkileri artırmıştı.

EK Kaynaklar *AFP,dpa,rtr

[UHA Haber Ajansı, 11 Nisan 2022]

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.