enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 Bilirkişilere ödenecek ücretler belli oldu
00:49 MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ile düzenlediği ortak operasyonda DEAŞ’lı teröristi Malatya’da yakaladı.
00:41 İletişim Başkanı Duran, Suriye’deki terör saldırısını kınadı
00:32 MİT’ten siber casusluk operasyonu: 4 şüpheli gözaltına alındı
00:31 TOKİ Sosyal Konut Projesi’ne Diyanet’ten “Caiz” Fetvası: Vatandaşın Şüphesi Giderildi!
00:30 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Muhalefet, Avrupalı Türkleri hedef almaktan utanmıyor”
00:17 Bugün Cumhurbaşkanın katılımıyla 455 bininci konutun anahtarları hak sahibi vatandaşlara verilecek…
00:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müslümanlar olarak Filistin’de, Lübnan’da, Sudan’da ve dünyanın birçok yerinde kardeşlerimiz sancılı günler yaşıyoruz”
00:03 Yüzyılın Konut Projesi’nde ilk kura Adıyaman’daki konutlar için çekilecek…
00:01 İsrail–Yunanistan–GKRY arasında giderek kurumsallaşan üçlü işbirliği
09:48 Diyanet İşleri Başkanı Arpaguş, Azerbaycan Başbakanı Esedov tarafından kabul edildi
00:58 Türkiye’nin dijital dönüşümünde ivme arayışı: Ekosistem odaklı adımlar kritik
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Filistinlilerin kanı elinde olanların hadsizliği teneke tıngırtısı hükmündedir
00:48 Türkiye-Yunanistan Siyasi Diyaloğu ve Muhtemel Senaryolar
00:45 Siber Güvenlik Başkanlığı’nın teşkilat yapısındaki değişiklik Resmi Gazete’de…
00:29 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “Komisyonumuz tarihi bir görev icra etmektedir”
00:23 Asgari Ücretin Asıl Talihlileri: Esnaf Ağaları!
00:21 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Hz. Mevlana’yı vuslatının 752. yılında sema mukabelesinde andı
00:04 Trump Neden Grönland Diyor? Haritalar, Grafikler ve Arktik’te Güvenliğin Yeniden Tanımı
00:49 11. Yargı Paketi Meclis’te kabul edildi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Otomotiv ihracatı haziranda yüzde 12 azalarak 2,6 milyar dolar oldu

Otomotiv ihracatı haziranda yüzde 12 azalarak   2,6 milyar dolar oldu
9 Temmuz 2024
19
A+
A-

OİB verilerine göre otomotiv sektörünün haziran ayı ihracatı yüzde 12,4 azalarak 2,6 milyar dolar oldu. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.  

OİB Başkanı Baran Çelik: 'Yerli otomobil ihracatçılar için motivasyon  kaynağı olacak' - Son Haberler - Milliyet

 

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik: “Geçen ay uzun bayram tatilinin de etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, Birleşik Krallık’a yüzde 20, İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya yüzde 23, Birleşik Devletler’e ise yüzde 3 artış kaydettik. Yılın ilk altı aylık döneminde ise ihracatımız yüzde 2,3 artışla 17,7 milyar dolara yükseldi.”  

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) verilerine göre, Türkiye otomotiv endüstrisinin haziran ayı ihracatı yüzde 12,4 azalarak 2 milyar 617 milyon dolar oldu. Ülke ihracatında yine ilk sırada yer alan endüstrinin aldığı pay ise yüzde 14,1 olarak gerçekleşti.  

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Haziran ayında uzun bayram tatilinin de olumsuz etkisiyle tüm mal gruplarında ihracat azalırken, önemli pazarlarımızdan Birleşik Krallık’a yüzde 20, İspanya’ya yüzde 7, Romanya’ya ise yüzde 23 artış kaydettik. Bu yılın ocak-haziran döneminde ise ihracatımız yüzde 2,3 artarak 17 milyar 701 milyon dolara yükseldi” dedi.  

Otomotiv tedarik sanayisi verimliliğe odaklandı - Son Dakika Haberleri

Tedarik endüstrisi ihracatı 1 milyar dolar oldu 

En büyük ürün grubu olan Tedarik Endüstrisinin haziran ayı ihracatı %11 azalarak 1 milyar 50 milyon dolar olurken, Binek Otomobiller ihracatı %4 azalarak 942 milyon dolar,  Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlar ihracatı %3 azalışla 394 milyon dolar, Otobüs-Minibüs-Midibüs ihracatı %14 azalışla 177 milyon dolar ve Çekiciler ihracatı da %83 azalışla 30 milyon dolar oldu. 

Tedarik Endüstrisinde en fazla ihracat yapılan ülke Almanya olurken, bu ülkeye yönelik ihracat %20 azaldı. ABD’ye %2, Rusya’ya %13, ihracat düşüşü, Romanya’ya %79 ihracat artışı yaşandı.  

Binek otomobillerde önemli pazarlardan Fransa’ya %17 ihracat düşüşü yaşanırken, İspanya’ya %29, İtalya’ya %14, Birleşik Krallık’a %83, Almanya’ya % 62 ihracat artışı oldu.  

Eşya Taşımaya Mahsus Motorlu Taşıtlarda ise Birleşik Krallık’a % 20, Slovenya’ya %15, Belçika’ya %5, Hollanda’ya çok yüksek oranlı ihracat artışı, İtalya’ya %13, Fransa’ya %36, İspanya’ya % 21, Avustralya’ya %18 ihracat düşüşü görüldü.  

Otobüs-Minibüs-Midibüs ürün grubunda ise Fransa’ya %24, Almanya’ya %44 ihracat düşüşü, İspanya’ya %59, Birleşik Krallık’a %15, ABD’ye %66 ihracat artışları yaşandı.  

En son haberlerimiz – Slimstock

En büyük pazar Birleşik Krallık’a ihracatta yüzde 20 artış 

Haziranda en büyük pazar olan Birleşik Krallık’a ihracat yüzde 20 artarak 322 milyon dolar oldu. Almanya 319 milyon dolar ile ikinci büyük pazar olurken, ihracat %18 azaldı. Fransa’ya otomotiv ihracatı da %21 azalışla 315 milyon dolar oldu. İspanya’ya %7, Romanya’ya %23, ABD’ye %3 ihracat artışı yaşanırken İtalya’ya %7, Slovenya’ya %2, Polonya’ya %35 ve Belçika’ya %30 ihracat düşüşü oldu.  

AB Ülkelerine ihracat yüzde 12 azaldı 

Ülke grubunda yüzde 68 pay ile ilk sırada yer alan AB Ülkelerine ihracat yüzde 12 azalarak 1 milyar 787 milyon dolar oldu. Diğer Avrupa Ülkeleri % 14 pay ile ülke grupları arasında ikinci sırada yer alırken, bu ülke grubuna yönelik ihracat %14 arttı. Bağımsız Devletler Topluluğuna %18 ve Afrika Ülkelerine %28 ihracat düşüşü yaşandı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.