enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
07:43 Hollanda’dan Mektup Var…Dünyanın Kahpeliği: Adalet Güçlüye Var, Zayıfa Yok!
07:26 İran Neden Zayıfladı Ama Yenilmedi?
07:10 Evlilik ve boşanma konutun kaderini değiştiriyor: Hane dönüşümü dönemi
05:10 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Bölgesel fırtınaların ortasında savrulan ülkeler tarih sahnesinde iz bırakmaz”
00:59 İran koridorlarının en stratejik ismi, nükleer dosyaların mimarı Ali Laricani kimdir?
00:41 İstiklal Marşı Siyaseti: Milli Menfaat ve Muhalefet
00:41 ABD Başkanı Trump yönetimi, İran’ı hedef alan saldırılarının şu ana kadar 12 milyar dolara mal olduğunu kaydetti…
00:28 Kürşad Zorlu,”Türkiye güçlü olursa Azerbaycan elbette güçlü olur”
00:28 İzgaz’dan o iddiaya yanıt: Mühürlenen sayacı kullandığı için…
00:08 Made in EU Nedir?
00:02 Turizme savaş darbesi
11:00 ABD Başkanı Trump, İran saldırıları nedeniyle Çin ziyaretini erteledi
10:32 Yarın Hollanda’da yapılacak Belediye Meclisi Seçimlerinde Kime oy Vermeliyiz?
09:50 Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Çanakkale Zaferi eşsiz bir destandır”
23:08 Uluslararası Haber Ajansı Ankara Temsilcisi Gazeteci Veysel Kavrayan’dan Vali Aktaş’a Ziyaret
22:25 ‘İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü’ davasında ‘salon düzeni’ krizi
22:14 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”
22:06 MHP Genel Başkanı Bahçeli, “Ankara ile Bağdat ve Şam’ın, Kudüs ile Gazze’nin kaderi aynı ortak paydada birleşmektedir”.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Osmanlı’nın savunma yapıları: Tabyalar

Osmanlı’nın savunma yapıları: Tabyalar
28 Kasım 2021
483
A+
A-

KARS-UHA HABER / Osmanlı Devleti, ülke sınırlarını korumak için kritik bölgelerdeki kentlerin hakim noktalarına birçok tabya inşa etti. Doğu Anadolu’da da mimarisi ile dikkat çeken ve düşmana geçit vermeyen bu savunma mevzilerini görmek mümkün.

Çanakkale’yi geçilmez kıldılar, Kafkas Cephesi’nde kanlı çarpışmalara tanıklık ettiler, tarihin akışını değiştiren zaferlerde önemli rol oynadılar…

Tabyalar, Osmanlı’nın son döneminde Batı’da Avrupa ülkelerine, Doğu’da ise Ruslara karşı savunma mevzileri olarak kuruldu. Bugün halen özellikle sınır kentlerinde, içerisinde avcı siperleri, cephanelik, eğitim alanı, karargah binası ve caminin bulunduğu bu yapıları görmek mümkün.

Alan kılavuzu Abdurrahman Zeynal, tabyaların, düşmanın hareket noktalarının önüne kurulan birer kale olduğunu söyledi.

“Dolayısıyla savaşlarda düşman şehre yaklaşmasını engellemek için askerimiz burada konuşlanmış. Tüm sosyal ihtiyaçlarını sosyal ihtiyaçlarını bu tabyalarda karşılamışlar.”

Osmanlı'nın savunma yapıları: Tabyalar

Anadolu’da en fazla sayıda tabyanın olduğu şehir

Erzurum, ayakta kalan 21 tabya ile Anadolu’da en fazla sayıda tabyanın olduğu şehirlerden biri. Bu tabyalarda verilen mücadele tarihe geçti.

Tabyaların bulunduğu alan Osmanlı Rus Harbi sırasında destansı bir sivil mücadeleye sahne oldu. Erzurumlular bu noktada Rus askerlerine karşı 450 şehit verdi. Rusların zayiatı ise 2 bin asker oldu.

1877 yılındaki savaşta Anadolu içlerine yürümek isteyen Rus Ordusu’nun hedefi, tek engel olarak gördüğü Erzurum’u işgal etmekti.

Rusların, tabyalara saldırdığı haberini halka duyuran, Ayazpaşa Camii müezzini Abdullah Efendi’nin minareden yankılanan sesi oldu. Bu çağrının ardından Aziziye tabyasında büyük bir zafer kazanıldı.

Osmanlı'nın savunma yapıları: Tabyalar

Kars’taki “Kanlı Tabya”

Tabyalar açısından zengin olan bir diğer il ise Kars.

Araştırmacı yazar Yıldırım Öztürkan, buranın bir “kapı kenti” olduğunu söyleyerek, “Buradan girmeden Orta Asya’dan gelen veyahut da Rusya’dan gelen hiçbir kuvvet buradan Kars’ı atlamadan İç Anadolu’ya yayılması mümkün değil. Kars ilinde 46 tane tabyamız mevcut” dedi.

Bunlardan en bilineni, 1800’lü yılların başında doğu sınırını korumak için inşa edilen Kanlı Tabya. Tabya, adını 1828’de Ruslara karşı verilen büyük bir mücadeleden alıyor. Öztürkan, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Sadece içeride 500’e yakın içeride şehidimiz var ve ayrıca kat kat fazlası Rusların cenazeleri var ön taraflarda. Aşağı yukarı 2-3 günlük zayiat bu.”

Kanlı Tabya, günümüzde müze olarak hizmet veriyor.

Haber: Sefer Azak

[UHA Haber Ajansı, 28 Kasım 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.