(ORSAM) Araştırmacısı Sercan Çalışkan: “Ceyhan, Irak petrolü için Hürmüz’e alternatif güzergah olabilir”
* Orta Doğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Irak Çalışmaları Araştırmacısı Sercan Çalışkan, Ceyhan, Irak petrolü için Hürmüz’e alternatif güzergah olabilir
UHA / İnternational News Agency
ANKARA, 23 AĞUSTOS 2026 – Orta Doğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Irak Çalışmaları Araştırmacısı Sercan Çalışkan, yaptığı değerlendirmede, Irak Başbakanı Zeydi’nin Türkiye’ye günlük 1 milyon varile kadar petrol sağlayabileceklerini açıklamasının, iki ülkenin enerji işbirliğini geliştirme konusunda ortak siyasi irade ortaya koyması bakımından önem taşıdığını söyledi.
Orta Doğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Irak Çalışmaları Araştırmacısı Sercan Çalışkan
Çalışkan, kısa vadede günlük 1 milyon varil hedefine ulaşmanın imkansız olmadığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kısa vadede günlük 1 milyon varillik ilave petrol akışının gerçekleşmesi teknik olarak zor görünse de burada önemli olan nokta, Ankara ve Bağdat’ın mevcut kapasiteyi büyütme konusunda ortak siyasi irade ortaya koyması. Başbakan Ali ez-Zeydi’nin Ankara’da ‘enerji alanında da daha fazla petrol pompalayacağız’ sözleri de Irak tarafının üretim ve ihracat kapasitesini Türkiye ile işbirliği içinde artırma yönündeki siyasi iradesini ortaya koyuyor. Dolayısıyla bu kapasiteye ulaşılması zaman alabilecek olsa da söz konusu siyasi iradenin sahaya yansıması hedefe ulaşılması için gereken süreyi kısaltabilir.”
“Ceyhan, Irak petrolü için Hürmüz’e alternatif güzergah olabilir”
Çalışkan, Türkiye açısından sürecin yalnızca daha fazla petrol ithal etmek anlamına gelmediğine değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Irak petrolünün Ceyhan üzerinden dünya pazarlarına daha yüksek hacimlerle ulaştırılabilecek olması, Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefini güçlendirirken enerji arz güvenliği açısından da Hürmüz Boğazı’na bağımlılığı kısmen azaltabilecek alternatif bir güzergahın gelişmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle son dönemde bölgesel krizlerin ortaya koyduğu riskler düşünüldüğünde, Türkiye-Irak enerji işbirliğinin ekonomik olduğu kadar jeostratejik değer taşıdığı da söylenebilir.”
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener
“Günlük 1 milyon varil teknik olarak mümkün”
Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi (TESPAM) Başkanı Oğuzhan Akyener de Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı’nın günlük yaklaşık 1,5 milyon varillik teknik kapasiteye sahip olduğuna dikkati çekerek, “Dolayısıyla bu hattın teknik olarak kısa sürede günlük 1 milyon varil petrol sevk edebilmesi mümkün.” dedi.
Akyener, söz konusu sevkiyat hedefine ulaşılmasında taşıma kapasitesinden ziyade Ceyhan’a yönlendirilebilecek petrol arzının belirleyici olacağına işaret ederek, Irak’ın kuzeyindeki üretimin yanı sıra ülkenin orta ve güney bölgelerindeki petrolün de bu güzergaha yönlendirilebileceğini söyledi.
Irak petrolünün Türkiye üzerinden daha yüksek hacimlerde taşınmasının ülkenin enerji arz güvenliğini de destekleyeceğini belirten Akyener, “Kerkük’e Basra bölgesinden de petrol sevkiyatı yapılabiliyor. Buradan Kerkük’e uzanan hatların kapasitesi günlük 1 milyon varile yakın. Kuzeydeki üretime Basra veya Bağdat çevresinden gelecek hacimlerin eklenmesiyle günlük 1 milyon varillik arz hedefine kısa sürede ulaşılması teknik olarak mümkün.” diye konuştu.
Akyener, Irak petrolünün Türkiye üzerinden daha büyük hacimlerde akmasının, Türkiye’yi jeostratejik açıdan güçlendireceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Kriz dönemlerinde Ceyhan’dan daha yüksek hacimlerde petrol alıp stoklama imkanımız olabilir ve Irak’taki daha fazla enerji projesine dahil olabiliriz. Ceyhan’a daha fazla ham petrol getirilmesi, bu petrolün Türkiye’de işlenerek akaryakıt ve petrokimya ürünleri şeklinde uluslararası piyasalara sunulması hedefleriyle birlikte değerlendirildiğinde, Irak’tan günlük 1 milyon varillik petrol akışı Türkiye’nin enerji merkezi olma hedefi açısından önemli bir adım.”
