enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
09:29 Güzelliğin Karanlık Yüzü: Denetimsiz Estetik
09:20 Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi’den, CHP Kongre ve Kurultay davalarına yeni karar
00:50 2026’da asgari ücret desteğine 76,5 milyar lira kaynak ayrıldı
00:16 Yapay zeka destekli uygulamalar ile mali süreçlerde dijital dönüşüm…
00:09 CHP Genel Başkanı Özel, ‘İktidar yürüyüşü aday ofisinden başlayacak’
00:03 2026 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) başvuruları yarın sona erecek
00:54 CHP Genel Başkanı Özel, “Erdoğan İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı’nı, saray rejiminin muhafızı olarak nitelendirip yetkilendiriyor”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Orman Yangınlarında Son Durum Ne?

Orman Yangınlarında Son Durum Ne?
12 Ağustos 2025
14
A+
A-

* Son günlerde çıkan orman yangınlarına hava ve kara ekipleri seferber oldu. Peki yangınlar nasıl çıktı, kaç noktada kontrol sağlandı?

* İşte detayları!…

UHA/ İnternational News Agency

Merve Gürbüz adlı kullanıcının profil fotoğrafı

Gazeteci* Merve GÜRBÜZ

MANİSA, 12 AĞUSTOS 2025 – Gazeteci* Merve GÜRBÜZ’ün özel haberi; Türkiye’nin batı ve güney kıyılarında son günlerde çok sayıda orman yangını çıktı. Manisa’nın Akhisar ilçesi Karaköy yakınlarında 28 Haziran Cumartesi öğle saatlerinde başlayan yangın, kuvvetli rüzgarla hızla yayıldı.

İzmir’de ise Menderes’in Kuyucak ile Seferihisar’ın Orhanlı mahalleleri arasında 29 Haziran Pazar günü öğlen saatlerinde başlayan yangınlar devam ediyor.

Öte yandan, Antalya’nın Gazipaşa ilçesine bağlı Beyobası ve Cumhuriyet mahallelerinde ise 30 Haziran Pazartesi sabahı saat 06.00’da makilik alanda yangın çıktı.

Yangınlar neden çıktı?

Manisa Akhisar’daki yangının çıkış nedeni jandarma soruşturmasıyla belirlendi. Ormanlık alanda arıcılık yapan D.B.’nin arıları sakinleştirmek için yaktığı ateşin ormana sıçraması sonucu yangının başladığı tespit edildi. Şüpheli D.B., “taksirle yangına neden olduğu” gerekçesiyle tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Manisa orman yangını

İzmir’deki yangınların çıkış nedeni henüz resmen belirlenmedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İzmir’in Buca ilçesinde benzinle yangın çıkardığı iddiasıyla bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Antalya Gazipaşa’daki yangının çıkış nedeni de araştırılıyor.

Çok sayıda ekip müdahale etti 

Yangınlara Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ile itfaiye ve jandarma ekipleri koordineli biçimde müdahale etti.

Manisa’daki Akhisar yangınında 3 uçak, 5 helikopter, 43 arazöz, 15 itfaiye aracı, 42 su tankeri ve 31 iş makinesi görev aldı.

İzmir yangınlarında OGM’ye ait 18 uçak, 10 helikopter, 40 arazöz, 10 su ikmal aracı ve 4 dozer kullanıldı ve sahada 687 personel görev yaptı.

Gazipaşa yangınında ise 4 helikopter, 17 arazöz ve yaklaşık 100 personel, Alanya ve Anamur orman işletme müdürlüğü ekiplerinden gelen takviyelerle birlikte yoğun söndürme çalışması yürüttü.

Antalya’da 3 saat içinde kontrol altına alınan yangında su ikmal araçları (TOMA) da söndürme çalışmalarına destek verdi.

Yetkililerden peş peşe açıklamalar 

Yangına müdahale eden itfaiye personelleri

İzmir Valisi Süleyman Elban, yangın bölgesine ilişkin sosyal medya açıklamasında, hava koşulları nedeniyle zaman zaman helikopterlerin tedbiren kalkış yapamadığını ancak tüm kurumların koordinasyon içinde aralıksız çalıştığını vurguladı.

Elban, Tüm kurumlarımızın üstün gayreti ve koordinasyonuyla, yangınların en kısa sürede kontrol altına alınması amacıyla çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir. Bu zorlu süreçte en büyük tesellimiz, herhangi bir can kaybı yaşanmamış olmasıdır. Yangından etkilenen tüm hemşehrilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, vatandaşlarımızı özellikle bu sıcak ve rüzgârlı günlerde orman yangınları konusunda azami dikkat ve hassasiyet göstermeye davet ediyorum“ şeklinde konuştu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise son 3 günde 263 yangına müdahale edildiğini, Türkiye genelindeki aktif yangınların büyük ölçüde kontrol altına alındığını belirtti.

Yumaklı ayrıca, “Özetlemek gerekirse Manisa Akhisar’daki aktif yangının enerjisi düşürüldü. İzmir’de Seferihisar’daki her iki yangında da enerjileri düşürüldü. 3 kritik nokta kaldı. Hatay’daki yangında ise şu an için bir sorun görünmüyor” ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise İzmir, Bilecik ve Hatay’da 50 binden fazla vatandaşın güvenli bölgelere tahliye edildiğini açıkladı.

İlk belirlemelere göre, Bilecik’te 64 konut, 3 iş yeri ve 20 ahır; İzmir’de 132 konut ve 1 iş yeri hasar gördüğünü açıklayan Yerlikaya, “Bilecik ve İzmir illerimiz için ‘Genel Hayata Etkililik Kararı’ alındı. AFAD tarafından ilk etapta Bilecik Valiliği’ne 30 milyon TL, İzmir Valiliği’ne de 30 milyon TL olmak üzere toplam 60 milyon TL Acil Yardım Ödeneği gönderildi” dedi.

Son günlerde yaşanan orman yangınları, yaz mevsiminin en kritik dönemine girildiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığı, rüzgarın kuvvetli estiği bu günlerde, en küçük ihmal bile büyük felaketlere yol açabiliyor. Yetkililer hem sabotaj ihtimallerine karşı hassasiyetle hareket ederken hem de vatandaşların sorumluluk bilinciyle hareket etmesinin altını çiziyor.

***

Yazar hakkında

Merve Gürbüz, İstanbul Aydın Üniversitesi Televizyon Haberciliği ve Programcılığı bölümünden lisans derecesiyle mezun oldu. Kariyerine Kanal 7 Medya Grubu’nda muhabir olarak başlayan Gürbüz, saha haberciliği, haber yazımı ve montaj süreçlerinde önemli deneyimler edindi.

Sonraki yıllarda Aylak Dergi ve Kıyı’Da Dergi’de yazar ve editör olarak görev aldı. Ardından Türkiye Gazetesi’nde haber editörü ve video haber sorumlusu olarak çalıştı. Şu anda Ufuklar Medya çatısı altında, Fokus+ platformunda Web Yayın Editörü olarak görevine devam etmektedir.

Araştırmacı habercilik, dosya haber, medya okuryazarlığı, fotoğrafçılık ve edebiyat gibi alanlara ilgi duyan Gürbüz, medya dünyasında üretmeye ve içerik geliştirmeye devam etmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.