enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:35 Türkiye’den İsrail’e tepki: Yahudi işgalci terörü derhal son bulmalı
19:18 Bakan Fidan: Sorun İsrail’in barış istememesi
19:02 BM Raportörü: İsrail, Filistinlilere karşı sistematik işkence uyguluyor
17:58 Fransa’nın Lübnan’daki arabuluculuk çabalarında ortaya çıkan belgede hangi önemli maddeler yer alıyor?
16:55 “KKTC karasularındaki bir denizaltından çok sayıda füze fırlatıldı” iddiasına yalanlama
16:16 29 ilde DEAŞ operasyonu: 139 şüpheli yakalandı
10:49 Türk Dünyası’nın ortak bayramı: Nevruz
10:08 Hollanda’da Türk Gençlerine Çağrı: “İki Dil, İki Dünya” Podcast Yarışması Başladı
00:55 Kazakistan’da Anayasal Dönüşümün Yeni Safhası: Referandum ve Devlet Tasarımı
00:46 Küba’da Enerji Krizi ve Protestolar
00:01 Kocaeli’nin Gönül Köprüsü: “Kocaeli Abisi” Ramazan Bilançosunu Açıkladı!
22:45 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İngiltere’nin ABD’ye askeri üs sağlamasını eleştirdi
14:39 ABD, İsrail, İran savaşından son gelişmeler…UHA / İnternational News Agency’nda
13:44 Bakan Uraloğlu: “Türkiye’nin ilk hızlı tren fabrikası bu yıl içerisinde hizmete alınacak”
13:06 Haluk Özsevim: AKRA Gran Fondo, sadece bir yarış değil, bir yaşam tarzı
10:31 Rusya’dan İran füzeleri iddiası
00:31 İran Krizi ve Türkiye’nin Diplomatik Rasyonalitesi: Normsuzluk Çağında İtidal
00:04 Mısırlı Yazar-Araştırmacı Prof. Ahmed El-Cendi yazdı: İsrail-ABD, İran savaşı sürecinde İsrail Türkiye’den Ne İstiyor?
11:38 Savaş Gölgesinde Ramazan Bayramı
07:46 Türkiye’de her yıl yaklaşık bin 500 bebek Down sendromu ile doğuyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı

Okyanusun dibindeki gizemli halkalar, ‘zehirli sırrı’ açığa çıkardı
21 Eylül 2025
9
A+
A-

* Yeni bulgular, deniz tabanında ne olduğu yıllardır tartışılan fıçıların gerçek içeriğine dair ipuçları sunuyor.

* İşte detayı!…

UHA / İnternational News Agency

Bilgi bombardımanında bir sığınak: Hafıza Kartı – newslabtürkiye

Gazeteci* Çağla ÜREN, EuroNews

WASHINGTON (Kaliforniya), 21 EYLÜL 2025 – File:Euronews logo (1993-1996).svg - Wikimedia CommonsKaliforniya açıklarında deniz tabanına bırakılmış kimyasal atık fıçılarını çevreleyen gizemli beyaz halelerin, yüksek derecede alkali maddeler içerdiği ortaya çıktı. Bu bulgu, yıllardır tartışılan bu fıçıların gerçek içeriğine dair ipuçları sunuyor.

20’inci yüzyılda Los Angeles kıyılarında, özellikle Katalina Adası yakınlarında, ne olduğu tam olarak bilinmeyen binlerce fıçı Pasifik Okyanusu’na dökülmüştü. Son on yılda, deniz altı robotlarıyla yapılan araştırmalarda bu fıçıların korozyona uğramış kalıntıları sık sık görüntülendi.

Önceki yıllarda yapılan sonar taramalarında, San Pedro havzasında yaklaşık 27 bin fıçı tespit edildi. Ancak uzmanlar, bölgede toplamda yarım milyona yakın fıçının gömülü olabileceğini tahmin ediyor. Bu atıkların büyük bölümünün, başlangıçta bir böcek ilacı olarak geliştirilen ama çevresel etkileri nedeniyle yasaklanan DDT üretiminde faaliyet gösteren Montrose Chemical Company tarafından denize bırakıldığı düşünülüyor.

DDT’nin hala bölgedeki deniz tabanında bulunduğu biliniyor. Ancak ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), daha önce bu fıçıların DDT kaynağı olmadığını açıklamıştı. EPA’ya göre DDT içeren asidik atıklar tankerlerle Los Angeles limanına getirilmiş, oradan barçlara yüklenip okyanusa doğrudan boşaltılmıştı. Bu nedenle uzmanlar, fıçılarda DDT dışında başka kimyasalların depolanmış olabileceğini düşünüyor.

Kaliforniya Üniversitesi San Diego’daki Scripps Oşinografi Enstitüsü’nden deniz biyoloğu Johanna Gutleben ve ekibi tarafından yürütülen yeni araştırma da bu görüşü destekliyor. Araştırmacılar, bölgede DDT yoğunluğunun yüksek olduğunu ancak fıçılara yakın alanlarda ek bir yoğunlaşma görülmediğini ortaya koydu.

Bununla birlikte, fıçıların çevresinde oluşan beyaz halkalar dikkat çekici bir ipucu sundu. Bu halkalardan alınan tortu örnekleri incelendiğinde, içeriğin asidik değil, aksine son derece alkali olduğu anlaşıldı.

Gutleben, bazı örneklerin çok sert olduğunu, normal tortu alma yöntemleri yerine robotik kol kullanarak parçalar koparmak zorunda kaldıklarını belirtti. Laboratuvar testlerinde bu örneklerin pH değerinin olağanüstü yüksek olduğu ortaya çıktı. Bölgede yalnızca hidrotermal bacalar ve alkali kaplıcalarda yaşayabilen mikroorganizmaların bulunduğu gözlemlendi.

Araştırmaya göre, fıçıların çevresinde bulunan katı yapının büyük kısmı brusit adlı minerale dayanıyor. Atıklardan sızan alkali bileşikler, deniz suyundaki magnezyumla etkileşerek beton benzeri bir madde oluşturuyor. Brusit çözündükçe çevredeki pH yükseliyor ve bu da kalsiyum karbonattan oluşan hayaletimsi beyaz halkaların ortaya çıkmasına yol açıyor.

Scripps’tan deniz biyoloğu Paul Jensen, bulguların önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Bu fıçıların denize bırakılmasının üzerinden 50 yıldan fazla zaman geçti ama etkilerini hala görüyoruz. Çevresel etkiyi tam olarak ölçmek zor çünkü kaç fıçının bu beyaz halelerle çevrili olduğunu bilmiyoruz. Ancak mikrobiyal yaşam üzerinde yerel ölçekte belirgin bir etkisi olduğu açık.”

Araştırma bulgularının yer aldığı makale, hakemli bilimsel dergi PNAS Nexus’ta yayımlandı.

***

Yazar hakkında

Çağla Üren, 1994 Bakırköy doğumlu. Boğaziçi Üniversitesi’nden mezun oldu. Çeşitli gazete, dergi ve yayınevlerinde çevirmen, editör veya yazar gibi pozisyonlarda çalıştı. Şu anda Independent Türkçe’nin Çeviri ve Dış Haberler Servisi’nde görev alıyor. Bilim, teknoloji ve sağlık haberleri yapıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.