enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:47 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş, “Güçlü Medya, Bilinçli Toplum Zirvesi”nde konuştu…
00:47 Ruslar, Ukrayna’daki cephede saldırılarını önemli ölçüde artırdı…
00:06 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Suriye’de en büyük risk terör örgütleri”…
13:42 Bakan Kurum’dan Arnavutköy’deki TOKİ konutlarına ilişkin açıklama
13:21 Türkiye’den ve Dünya’dan kısa kısa ‘Satır Başı’ haberler!
12:33 XI. Uluslararası Urla Enginar Festivali ve I. Uluslararası Urla Sürdürülebilir Gastronomi ve Tarım Konferansı Başarıyla Gerçekleşti…
11:04 DoktorTakvimi, bu yıl da Great Place To Work Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yerini aldı
10:36 Doğal afetlerden kaynaklanan ekonomik kayıplar ilk çeyrekte 83 milyar dolara ulaştı
10:04 Uluslararası İstanbul Anne, Bebek, Çocuk Fuarı ‘CBME’ Türkiye’nin Yeni Odak Grupları Belli Oldu!
09:32 Vücudun temel yapı taşlarından biri olan D vitamininin eksikliği sağlık sorunlarına neden olabilir…
08:10 (RTÜK) Başkanı Şahin, “sokak röportajları” toplumda ayrışmaya, manipülasyona ve yanlış bilgilendirmeye yol açıyor…
07:36 Eğitimde Büyük Çöküş: Türkiye Avrupa’nın 61 Katı Eğitim Enflasyonu Yaşıyor!…
00:59 Terör ve İstihbarat!…
00:54 Türkiye-İtalya arasında, ticaret, sanayi yatırımları, uzay, kültür, spor, sosyal hizmetler, arşiv, ulaştırma ve savunma sanayi alanında 11 anlaşma imzalandı….
00:49 Türkiye-İtalya 4. Hükümetlerarası Zirvesi sonrası ortak bildiri yayımlandı
00:41 Eğitim faaliyeti sırasında kaza: 1 asker şehit
00:38 Bakan Ali Yerlikaya’dan Özgür Özel’e ‘bant’ tepkisi
00:35 Yer Bilimci Prof. Dr. Feyzi Bingöl’den Marmara Depremi Uyarısı: “Tek Parça Kırılırsa 7’nin Üzerinde Olabilir”…
00:30 Dostluk Maskesi Altında İhanet: Türkiye’ye Yönelik Planların Derin Analizi
00:25 Marmara Denizi açıklarında meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, Kayseri’de uçuş sayısını 20’ye kadar düşürdü!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Okulla ilgili söylenen yalanlar hayal kırıklığına yol açıyor

Okulla ilgili söylenen yalanlar hayal kırıklığına yol açıyor
21 Eylül 2023
62
A+
A-

* Aileler cazip hale getirmek için çocuklarına okulu renkli bir şekilde anlatabiliyor.

* Ancak okulla ilgili söylenen yalanlar çocuklarda okul fobisine yol açabilir.

Hafize Yurt Ateş
Hafize Yurt Ateş
Grafik Tasarım

Milyonlarca öğrenci yeni eğitim öğretim yılı için hazır. Peki, doğru bilgilerle mi?

“Çok eğleneceksiniz, yeni oyunlar öğreneceksin”
ya da tam tersi
“Öğretmenin kızacak, okulda sana ceza verilecek.”

Ailelerin okulla ilgili gerçeklikten uzak tutumları çocukların eğitim hayatını olumsuz etkiliyor. 2023-2024 eğitim öğretim yılına başlarken, ailelerin dikkat etmeleri gereken konuları Eğitim ve Rehberlik Uzmanı Ömer Öcal ile konuştuk.

Hep oyun oynayacaksın denilebiliyor. Kurallardan bahsedilmiyor. Okul hakkında detaylı bilgi verilmiyor. Okulun aile konforunun devamı ve aynı zamanda oyun alanı gibi gösterilmesi çocuğu hayal kırıklığına uğratabilir.” Eğitim ve Rehberlik Uzmanı Ömer Öcal

“Aileler de uyum sağlamalı”

Öcal, çocuklardan önce ailelerin okula uyum sağlaması gerektiğini anlatıyor. Zira ailelerin tutumları çocukların eğitim hayatını büyük oranda etkiliyor.

“Önce anne babalara okul idaresi tarafından bir eğitim verilmesi lazım. Buna oryantasyon çalışması diyoruz. Çünkü anne baba çocuğu ikna etmek için tutarlı olmayan bazı bilgiler de vermektedir evde. Sonra çocuk okulla temas kurduğunda da bu bilgiler gerçekle örtüşmediğinde çocuk bu defa doğru bilgiyle yönlendirilmediği için okula negatif duygu geliştiriyor. Önce anne babanın doğru, tutarlı bilgi vermesi gerekir.”

Okulla ilgili söylenen yalanlar hayal kırıklığına yol açıyor

Peki aileler okulla ilgili çocuklara ne gibi yalanlar söylüyor?

“Okulun çok eğlenceli bir yer olacağına ilişkin bilgiler verilebiliyor. ‘Hep 0yun oynayacaksın‘ denilebiliyor. Kurallardan bahsedilmiyor. Okul hakkında detaylı bilgi verilmiyor. Okulun aile konforunun devamı ve aynı zamanda oyun alanı gibi gösterilmesi çocuğu hayal kırıklığına uğratabilir.”

Kimi ailelerse okulu, öğretmeni tehdit ve terbiye edici olarak gösteren bir dil kullanıyor. Ancak bu tür söylemler okul fobisine davetiye çıkarıyor.

“Okulu sevimsiz hale getiren, evde uyulmayan kural ve davranışların okulla tehdit edildiği bir dil kullanılmamalı asla. Okul bir terbiye, disiplin yeri olarak, tehdit yeri olarak kullanılırsa sevimli hale gelmez.”

Çocuğa neyle karşılaşacağı hakkında açık, şeffaf, doğru, gerçekçi bilgiler verilmesi gerekiyor. Yoksa çocuk gerçeğin kendisiyle yüzleştiğinde bir hayal kırıklığı, ümitsizlik, tutarsızlık oluşabilir. Bu çocuk ilerleyen zamanda yalan söylemenin normalleştiği bir davranış geliştirebilir.

Okulla ilgili verilmesi gereken doğru bilgiler

Peki, çocuğa okul nasıl anlatılmalı? Öcal, aileden okula geçişin sağlıklı yürütülmesi için verilen bilgilerin çocuğun yaşına ve özelliğine uygun olması gerektiğini söylüyor.

“Oyunla, masalla, anne babadan başlayarak evden okula doğru yolculuk yapmak lazım. Çocuğa neyle karşılaşacağı hakkında açık, şeffaf, doğru, gerçekçi bilgiler verilmesi gerekiyor. Yoksa çocuk gerçeğin kendisiyle yüzleştiğinde bir hayal kırıklığı, ümitsizlik, tutarsızlık oluşabilir. Bu çocuk ilerleyen zamanda yalan söylemenin normalleştiği bir davranış geliştirebilir.”

Ömer Öcal, okul kurallarıyla ilgili bilgilerin ise öğretmenler ve yetkililerce verilmesi gerektiğini anlatıyor:

“Öğretmenlerin ya da görevlilerin güler yüzlü, sevecen, şefkatle yaklaşması son derece önemli. Asık suratlı, öğrencilere bağırmak, kurallar koymak ilk günde okul fobisi geliştirir. Dolayısıyla çocuğun bütün akademik hayatını etkileyecektir bu.”

Peki, çocukta hayal kırıklığı neye yol açabilir? Çocuğun okulla ilişkilenmesini nasıl etkiler?

“Okulu masal dünyasındaki gibi eğlenceli bir alan gösterip sonra da kurallarla yüzleştiğinde çocukta okul fobisi olabilir. Akademik olarak derslere karşı ilgisizlik, okuldan uzaklaşma, hedefsizlik, ümitsizlik olabilir.”

“Ayrılık kaygısını gidermenin yollarından bir tanesi güven vermektir. ‘Biz senin yanındayız, arkandayız’ şeklinde destekleyici, besleyici bir dil kullanılmalıdır.”

İş telaşıyla çocuğu okula bırakmak çocukta da stres yaratıyor

Anne babaların sabahları işe yetişme telaşı içerisindeyken çocukları okula bırakma gibi bir davranışları da var. Ömer Öcal bu durumun çocukta stres yaratarak ayrılık anksiyetesine yol açabileceğini anlatıyor.

“Özellikle ana sınıf, ilkokul birinci sınıfta, ‘Benim bırakıp gidecek, beni terk edecek, ben burada yalnız kalacağım’ gibi duygu gelişebilir çocuklarda. Dolayısıyla ulaşım ve çocuğu alma saatiyle ilgili bilgi vererek durum somutlaştırılarak anlatılmalı. Ayrılık kaygısını gidermenin yollarından bir tanesi de güven vermektir. ‘Biz senin yanındayız, arkandayız’ şeklinde destekleyici, besleyici bir dil kullanılmalıdır.”

Grafik: Hafize Yurt

***
Yazar hakkında
Hafize YURT, 1993’te Ankara’da doğdu. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Öğretmenliği bölümünden mezun oldu. Yüksek Lisansını İstanbul Arel Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Grafik Tasarım bölümünde yaptı. Mart 2018’den beri TRT Haber’de Grafik ve Animasyon Tasarımcısı olarak görev yapıyor. hafize.yurt@trt.net.tr
ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.