Milli Test ve Sertifikasyon Çalıştayı…

* Savunma, havacılık, denizcilik ve uzay başta olmak üzere yüksek katma değerli sektörlerin test ve sertifikasyon ihtiyaçlarını ele almak üzere Milli Test ve Sertifikasyon Çalıştayı (MİLTES) düzenlendi.
* Detayı haberimizde!…
UHA / İnternational News Agency
İSTANBUL, 19 MAYIS 2025
Savunmadaki test ve sertifikasyon ihtiyaçları ele alındı:
- Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi SAHA İstanbul tarafından düzenlenen MİLTES, Teknopark Ankara’da gerçekleştirildi.
- Çalıştay kapsamında yapılan sunumlar, paneller ve değerlendirmelerde, savunma, havacılık, denizcilik, uzay başta olmak üzere birçok sektörde test ve sertifikasyon süreçlerinin geliştirilmesine yönelik konular ele alındı.
SAHA İstanbul Genel Sekreteri Levent Kerim UÇA:
SAHA İstanbul bünyesindeki 10 teknik komitemiz ile Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii alt sektörlerimizi yakından takip ediyoruz. Bu çalıştay, komite çalışmalarımızın da bir devamı niteliğinde. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Milli Havacılık Endüstrisi (MİHENK) ve Milli Mühendislik Yazılımları Çalıştaylarının ardından, bugün de Test, Sertifikasyon ve Uygunluk Değerlendirme sektörümüzdeki gelişmeleri değerlendirecek, konuyla ilgili tüm tarafların katkısıyla sektörün ihtiyaçlarına çözüm arayacağız. Birlikte öğrenmek, fikir üretmek ve yön vermek için buradayız.
SSB Kalite Test ve Sertifikasyon Daire Başkanı Tolga Sayın:
İHA’larımız, milli hava araçlarımız ve hava savunma sistemlerimiz bugün sadece güvenliğimizi sağlamakla kalmıyor, dost ve müttefik ülkelere de katkı sunuyor. Bu başarının arkasında yalnızca tasarım ve üretim değil, test alanında gösterilen titizlik de var.
Test merkezlerinin güvenilirliği, akreditasyon süreçleri ve savunma-sivil test altyapısının koordinasyonu gibi başlıklarda atılacak adımların, sektörün sürdürülebilir büyümesi için büyük önem taşıdığı vurgulandı.
Bu çalıştaylar, sektör paydaşlarını bir araya getirerek ortak çözümler üretmemizi sağlıyor. SAHA İstanbul’a bu önemli organizasyon için teşekkür ederiz.
SAHA İstanbul Test ve Sertifikasyon Komitesi Başkanı Fuat Akpınar
- Üç yıldır yürüttüğümüz özverili çalışmalar, bugün Türkiye’nin ilk Test ve Sertifikasyon Çalıştayı ile taçlandı. Sadece mevcut sorunları konuşmakla kalmadık, çözüm üreten bir ekosistem kurduk.
- Kamu, özel ve vakıf laboratuvarları yerinde incelendi, SSB ve TRTest ekosistemine yeni firmalar dahil edildi, AS9100 eğitim ağı ve Milli Havacılık Komitesi kuruldu.
- SAHA EXPO’da Test ve Sertifikasyon Pavilyonu ile seslerini uluslararası alanda duyurdular.
- Bu çalıştay, sadece bugünü değil geleceği de şekillendirecek. Amacımız; kara, hava, deniz, uzay platformlarında milli kabiliyetleri güçlendirmek, üniversite-sanayi iş birlikleriyle insan kaynağı yetiştirmek ve uluslararası standartlara uygun yerli çözümler geliştirmek.
SAHA İstanbul ve İtalyan Campania Aerospace Technological District (DAC) arasında Mutabakat Zaptı (MoU) imzalandı.
- DAC üyesi firmalar ile SAHA İstanbul üye firmaları arasında gerçekleştirilen birebir görüşmelerde, savunma ve havacılık sanayiinde somut iş birliği fırsatları ele alındı.
Türk zırhlı aracı, artan gücünü sahada gösterdi: Türk savunma sanayisindeki yetkinliklerin birleştiği başarılı bir entegrasyon örneği Avrupa’daki canlı atış gösterisiyle vitrine çıktı.
- Modern savunma teknolojilerinin canlı gösterimleri yapılan Litvanya’daki “Live Firing Show 2025″e katılan platformlar, sergiledikleri yeteneklerle dikkatleri üzerine çekti.
- Live Firing Show 2025, bu yıl da statik sergilerin ötesine geçerek, katılımcılara gerçek dünya operasyonel ortamlarında ileri teknoloji savunma sistemlerini test etme ve gözlemleme fırsatı sağladı.
Amerikalılar ve İtalyanları geride bırakan HÜRJET, İspanyolların ilk seçimi oldu: Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) Başkan Yardımcısı Gökhan Uçar; İspanyolların, Amerikalıların ve İtalyanların uçaklarını seçmeyip ilk tercihlerini Türklerin HÜRJET’inden yana kullandıklarını söyledi.
Uçar, AA muhabirine verdiği demeçte, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) ile AIRBUS ve İspanya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan, HÜRJET’in İspanya’ya satışının önünü açacak ve ortak altyapı üretimini öngören mutabakat zaptını değerlendirdi.
Bayraktar TB3 SİHA’lardan DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nda tam isabet: DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde Akdeniz’de seyreden TCG Anadolu’dan art arda havalanan Bayraktar TB3 SİHA’lar, kara hedeflerine yönelik 2 salvo atışını tam isabetle gerçekleştirdi.
- Baykardan yapılan açıklamaya göre, dünya havacılık tarihinde kısa pistli gemiden kalkış-iniş yapan ilk SİHA olan Bayraktar TB3, Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca icra edilen DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde tarihi bir başarıya daha imza atarak gücünü sergiledi.
- Tatbikat kapsamında TCG Anadolu‘da konuşlu bulunan PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı iki Bayraktar TB3 SİHA, Seçkin Gözlemci Günü faaliyetlerinde kendilerine verilen görevleri başarıyla yerine getirdi.
Türk zırhlı aracı, artan gücünü sahada gösterdi: Türk savunma sanayisindeki yetkinliklerin birleştiği başarılı bir entegrasyon örneği Avrupa’daki canlı atış gösterisiyle vitrine çıktı.
- Modern savunma teknolojilerinin canlı gösterimleri yapılan Litvanya’daki “Live Firing Show 2025″e katılan platformlar, sergiledikleri yeteneklerle dikkatleri üzerine çekti.
- Ulusal Savunma Vakfı tarafından düzenlenen etkinlik, Baltık bölgesinde savunma ve güvenlik alanındaki en önemli organizasyonlardan biri olarak kabul ediliyor. Etkinlik, çok sayıda ülkeden savunma planlamacıları, askeri liderler, aktif görevdeki askerler ve stratejik ortakları bir araya getiriyor.
PIXPass: Yeni Nesil Dijital Güvenlik ve Kimlik Yönetimi
🔺 Üç güçlü modülden oluşan platform; Kişisel Verileri Koruma Kanunu uyumluluğunu garanti ediyor.
🔺 İhtiyaca göre modüler olarak kullanılabilir veya komple bir sistem olarak entegre edilebilir.
ASELSAN’dan 55,7 milyon dolarlık sözleşme: ASELSAN ile BMC Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ arasında kara araçları faydalı yükleri kapsamında toplam tutarı 55 milyon 664 bin dolar olan sözleşme imzalandı.
- ASELSAN, Kamuyu Aydınlatma Platformuna (KAP) yaptığı açıklamada, yeni iş ilişkisini duyurdu. Açıklamada, “ASELSAN ile BMC Savunma Sanayi ve Ticaret AŞ arasında kara araçları faydalı yükleri kapsamında toplam tutarı 55.664.000 ABD doları olan sözleşme imzalanmıştır. Söz konusu sözleşme kapsamında teslimatlar 2029 ve 2030 yıllarında gerçekleştirilecektir.” ifadelerine yer verildi.
STM’nin kamikaze dronu KarguFPV’den ilk test atışında tam isabet: STM’nin geliştirdiği KarguFPV kamikaze dronu ilk test atışında hedefini başarıyla vurdu.
- STM’den yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayisi hedefi doğrultusunda, milli ve modern sistemler geliştiren STM, modern harp sahasında kullanımı giderek artan FPV dron alanında yerli bir çözüme imza attı.
TÜRKSAT, Türksat 6A ile CABSAT 2025 Fuarı’nda yerini aldı: TÜRKSAT AŞ, Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A ve milli teknolojileriyle Dubai’de düzenlenen CABSAT 2025 Fuarı’na katıldı.
- Şirketten yapılan açıklamaya göre, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde bugün başlayan ve Orta Doğu’nun en büyük yayıncılık fuarı olan CABSAT 2025, 15 Mayıs’a kadar devam edecek.
- Bu yıl 30’uncusu düzenlenen fuarda, uydu haberleşmesi, dijital medya, içerik dağıtımı, yayın teknolojileri ve medya üretimi alanlarında 120 ülkeden yaklaşık 500 şirket ve 20 binin üzerinde sektör temsilcisi bulunuyor.
Bayraktar TB3 SİHA’lardan MAM-L ile hedefe tam isabet: TCG Anadolu gemisinden havalanan Bayraktar TB3 SİHA’lar, ASELSAN’ın geliştirdiği yerli elektro-optik sistem ASELFLIR-500 ve CATS’i kullanarak test kapsamında belirlenen hedefi MAM-L mühimmatıyla tam isabetle vurdu.
- Baykar tarafından geliştirilen milli silahlı insansız hava aracı (SİHA) Bayraktar TB3’ün iki prototipi, DENİZKURDU-2025 Tatbikatı kapsamında TCG Anadolu gemisinden havalanarak ROKETSAN’ın MAM-L mühimmatıyla tam isabetle atış gerçekleştirdi.
Madrid’deki savunma ve güvenlik fuarına 32 firmayla katılan Türkiye ilgi odağı oldu: FEINDEF’te öne çıkan HÜRJET’in İspanya tarafından satın almasına yönelik müzakereler sürerken işbirliğini artıran mutabakatın 14 Mayıs’ta Madrid’de imzalanması bekleniyor.
- İspanya’nın başkenti Madrid’deki Uluslararası Savunma ve Güvenlik Fuarı’na (FEINDEF) ilk kez milli katılımla, 32 firmayla iştirak eden Türkiye, savunmanın Avrupa için stratejik öncelik haline geldiği anda öne çıkan ülke oldu.
- FEINDEF’te İspanya’nın ardından en çok standa sahip ülke olan Türkiye, savunma ve güvenlik sektöründeki en iyi ürünlerini sergiliyor.
MKE “PİRANA KİDA göreve hazır”: MAKİNE ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE), kamikaze insansız deniz aracı PİRANA KİDA’nın göreve hazır olduğunu duyurdu.
MKE’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada:
PİRANA KİDA göreve hazır. MKE kamikaze insansız deniz aracı PİRANA KİDA, tespit edilen düşman deniz hedeflerini yok etmek üzere MKE’nin ileri teknoloji harp başlığı ve tapa tasarlama yeteneği ile üretildi. Asimetrik harp için düşük maliyetli, yüksek etkili çözüm sunan ve otonom olarak ya da uzaktan operatör yönetimiyle hedefe çarpıp patlayan PİRANA KİDA; düşman gemilerine zarar verir, limanlara, üs bölgelerine sızar, donanma için etkili taarruz sağlar