enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:53 ABD SDG’den Neden Vazgeçti
11:08 Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nde (KOGACE) Başkanlık Görev Değişimi
07:04 ABD-Ukrayna-Rusya Üçlü Müzakereleri Devam Edecek
00:16 Uluslararası Deneyimler Çerçevesinde Türkiye’de Bakım Sigortasının Kurumsal Tasarımı
00:11 ICE’a Tepki Büyüyor
00:10 TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, “Türk hukukuna göre Türkiye’de otel ve tur pazarlamak seyahat acentalarının işi”
00:09 ‘Kürtlere Karşısınız’ Söylemi Neye Hizmet Ediyor?
00:08 “Habib-i Neccar”ın böyle dimdik ayakta olduğunu görenler Antakya’nın yeniden hayata döndüğüne kalben inanıyor”
00:05 Katil, soykırımcı, terör örgütü ve lanetli İsrail’e, Türkiye ve 7 ülkeden kınama
00:04 Kocaeli’n ‘Körfezray Metro Projesi’nde saha çalışmaları planlanan takvime göre hızla devam ediyor…
00:04 ABD’de Politik Çekişmeler ve Ermeni Diasporasının Etkisi: Dr. Mehmet Öz örneği
14:42 Gazze Şeridi’nin dünyaya açılan ve Mısır sınırında yer alan Refah Sınır Kapısı’nın “deneme” amaçlı açıldığı duyuruldu…
06:53 Uluslararası kuruluşların ve Birleşmiş Milletler’in “Vicdani ve Alaki” sorumlulukları
06:39 Bakanı Kacır, “KOSGEB Acil Destek Kredi Programı kapsamında 2 bin 120 KOBİ’ye 1,9 milyar lira kredi sağlandı”
06:35 UHA / İnternational News Agency’n kısa kısa ‘Yurttan ve Dünyadan’ Kahvaltı Haberleri
06:27 ABD, İran’a Askeri Operasyona mı Hazırlanıyor?
05:05 İletişim Başkanı Duran: TRT, Türkiye’nin hakikatini ve değerlerini temsil ediyor
04:34 DEVA Partisi’nden Suriye Açıklaması: “Suriye’de en ağır bedeli kadınlar ve çocuklar ödemekte”
00:39 “Kendimize güvenirsek her şeyi başarabiliriz”
00:36 Karabağ’da kalan Ermenilerin nakli ve tahrike yönelik propagandalar
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Metre Altı Çözünürlüğe Sahip Yerli ve Millî İlk Gözlem Uydumuz İmece Başarıyla Uzaya Fırlatıldı

Metre Altı Çözünürlüğe Sahip Yerli ve Millî İlk Gözlem Uydumuz İmece Başarıyla Uzaya Fırlatıldı
16 Nisan 2023
106
A+
A-

Türkiye’nin metre altı çözünürlüğe sahip yerli ve millî ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48’de ABD’nin California eyaletinde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden başarıyla uzaya fırlatıldı.

İMECE’nin fırlatılma anını Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ve Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir ile Ankara’dan takip etti.

Bakan Akar yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde başlatılan çalışmalarla yerli ve millî savunma sanayi ile teknoloji alanlarında bir başarı zincirinin oluşturulduğunu belirtti.

İMECE uydusunu da bu başarı zincirinin yeni bir halkası olarak nitelendiren Bakan Akar, uzay teknolojilerinde yapılacak çalışmaların günümüz ve geleceğin dünyasını şekillendirmedeki önemine vurgu yaptı.

Özellikle uzay ve siber uzay alanlarındaki çalışmaların gerekliliğini dile getiren Bakan Akar, günümüz dünyasında buna duyarsız kalınamayacağını belirtti.

Bu konularda ilerlemenin önemini aktaran Bakan Akar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer kurumların faaliyetlerinde uzay ve siber uzay alanlarında üstün olmanın gerekliliğini ifade etti. Bakan Akar, “Türkiye olarak bu alandaki gelişmeleri yakından takip ediyor, bu bilinçle hareket ediyoruz. İMECE uydu sistemi ile bu konuda yeni bir yetenek daha kazanacağız.” diye konuştu.

İMECE Uydu Sistemi’nin millî olarak geliştirilen metre altı yüksek çözünürlüklü elektro-optik uydu sistemine sahip ilk keşif gözlem uydusu, Göktürk-1 ve Göktürk-2 uydularından sonra envantere alınacak üçüncü askerî uydu sistemi olduğunu ifade eden Bakan Akar, İMECE Uydu Sistemi ile çok daha önemli bir yeteneğin kazanılacağını, TSK’nın keşif gözetleme ve hedef istihbaratına yönelik ihtiyaçlarını yerli ve millî imkânlarla dünyanın her yerinden yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsüyle karşılanacağını söyledi.

İMECE uydusunun, Göktürk -1 ve Göktürk-2 uydularıyla Türkiye’nin uzaydaki gücünü artıracağını belirten Bakan Akar, yörünge testleri ve kabul aşamalarının tamamlanması sonrasında envantere alınacak İMECE uydusunun komuta kontrolünün Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesindeki Keşif Uydu Tabur Komutanlığında olacağını dile getirdi.

TSK’nın, NATO’da uzay kabiliyetine sahip birkaç ordudan biri olduğunu ifade eden Bakan Akar, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin güçlü ve büyük olması, içinde bulunduğumuz NATO ittifakı için de büyük bir değer, onlar için de büyük bir katkı sağlayacağını herkesin bilmesi lazım.” dedi.

Uzayın askerî kullanım alanı ve gelecekteki etkisinin farkında olduklarını vurgulayan Bakan Akar, “Buna göre şimdiden proaktif tedbir alıyor, var gücümüzle çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu çalışmalarımızı büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürüyoruz ve başaracağımıza da tüm kalbimizle inanıyoruz. ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonu doğrultusunda ülkemizi daha büyük ve güçlü konuma getirmeyi hedefliyoruz.” açıklamalarında bulundu.

MÜHENDİSLERE ‘HAYAL ETMEYE DEVAM EDİN’ TAVSİYESİ

Yapılan geri sayımın ardından başarıyla gerçekleşen fırlatma sonrasında Bakan Akar, projede görevli mühendis ve diğer personelle bir araya geldi. Başarılarından dolayı onları tebrik eden Bakan Akar, “Bugün hepimizin gurur günü” diye konuştu. Kazanılan başarıyla duydukları gururu ifade eden Bakan Akar, şunları kaydetti:

“Büyük ve uzun bir çalışma sonucunda, uzun, ince bir yoldan sonra bu noktaya ulaştık. Emeği geçen herkesi en içten duygularla kutluyoruz. Güçlü ve büyük Türkiye için herkesin kendi alanında çalışması lazım. Eskiden birçok konuda seyirciydik, devamlı tribünden bakıyorduk. ‘Uydular varmış, uzaydan tenis topunu bile görüyormuş.’ diyorduk. Bunları söylediğimiz zamanlardan çok şükür uzun süreli çalışmaların sonucunda bu noktaya geldik. Azmin, kararlılığın, yoğun konsantrasyonun sonucu olarak buralara ulaştık. Bu araçları da etkili şekilde kullanarak hem savunma ve güvenliğimize katkı sağlama hem de barışçıl yol ve yöntemlerle insanlık adına kullanma fırsatı bulduk. Bu konuda Silahlı Kuvvetlerimiz hazır, gerekli eğitimleri yaptılar. İlk andan itibaren bu uydudan azami ölçüden yararlanacak ve faydasını göreceğiz.”

Çalışmaların devam etmesinin önemine değinen Bakan Akar, mühendislere seslenerek, “İnşallah yapacağınız çalışmalarla çok daha ileri gideceğiz. Bu konuda hayallerinizi durdurmayın, hayal etmeye devam edin. Yaparız, yapamayız ama ortaya bir şey atın hayallerimizin peşinde koşalım.” dedi.

Törenin sonunda katılımcılar, ilk yerli ve millî uydusu İMECE’nin yörüngesine fırlatılmasına yönelik hazırlanan platformun önünde hatıra fotoğrafı da çektirdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.