enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meta 11 Bin Kişiyi İşten Çıkarıyor

Meta 11 Bin Kişiyi İşten Çıkarıyor
10 Kasım 2022
2.473
A+
A-

Facebook’un çatı firması Meta Platforms, işgücünün yüzde 13’üne denk gelen 11 bin elemanını işten çıkaracağını açıkladı. Açıklama, Facebook’un sanal gerçeklik aracılığıyla dijital dünyaları birbirine bağlayan metaverse (evren ötesi) girişimine daha fazla ağırlık verdiği ve enflasyonun son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı dönemde geldi.

10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü ve Atatürk Haftası - Fatih Mesleki Eğitim MerkeziMeta, 18 yıllık tarihinin ilk, bu yılın da en büyük kitlesel işten çıkarmalarından birine hazırlanıyor. Elon Musk’ın satın aldığı Twitter, yazılım devi Microsoft ve Snap gibi teknoloji firmaları da son dönemde binlerce çalışanını işten çıkardı.

Meta da diğer tekenoloji firmaları gibi pandemi döneminde evde kalan tüketicilerin artan sosyal medya kullanımına karşılık vermek için çok sayıda yeni eleman işe almıştı. Ancak tüketicilerin ve reklam veren şirketlerin enflasyondaki ve faiz oranlarındaki yükselme nedeniyle harcamalarını dizginlemesi üzerine Meta da diğer şirketler gibi gelir kaybına uğradı.

Meta CEO’su Mark Zuckerberg, elemanlarına gönderdiği mesajında, “Online ticaret geçmiş eğilimlere geri dönmekle kalmadı, aynı zamanda makroekonomik gerileme, artan rekabet ve azalan reklamlar, gelirimizin beklediğimden çok daha fazla seviyede azalmasına yol açtı” dedi.

Zuckerberg, “Hata yaptım ve bunun sorumluluğunu alıyorum” ifadesini kullandı.

Geçmişte bir trilyon değer biçilen Meta, sadece bu yıl değerinin yüzde 70’inden fazlasını yitirdi. Şirketin değeri şu anda 256 milyar dolar.

Geleceğini pahalı yatırımlara dayalı ve riskli bir girişim olan, Zuckerberg’ün de getirisinin 10 yıl sonra görüleceğini söylediği metaverse’e bağlayan şirketin aldığı önlemin yatırımcıları memnun etmesi üzerine Meta hisselerinin değeri bugün yüzde 4 arttı.

Meta, 2023 yılı harcamalarının 94 ila 100 milyar dolar arasında olacağını tahmin ediyor. Daha önceki tahmin, harcamaların 96 ila 101 milyar dolar aralığında olması yönündeydi.

İşten çıkarmaların yanı sıra Meta, maliyetleri azaltmak için ofis alanlarını azaltma, zorunlu olmayan harcamaları kısma ve 2023’ün ilk çeyreğinde işe alımları dondurma yoluna gitmeyi planlıyor.

Meta’nın arta kalan kaynaklarının metaverse yatırımlarından sorumlu Gerçeklik Laboratuvarları’na (Reality Labs) aktarılması planlanıyor. Şirket bu yıl Ocak ve Eylül ayları arasında 9 milyar 440 milyon dolar kayba uğradı. Kayıpların 2023 yılında daha da artması bekleniyor.

Metaverse projesine yapılan yüksek miktarlı harcamalar, Wall Street’in ve hissedarların tepkisini çekiyordu. Bir yatırımcı, metaverse’e yapılan yatırımları kısa süre önce “aşırı büyük ve korkutucu” olarak nitelemişti. Uzmanlar da Meta’nın ekonominin zayıf olduğu ortamda metaverse projesine daha ne kadar süre para akıtabileceğini sorguluyordu.

Teskilat_680*100 banner

Meta, işten çıkarma tazminatı olarak çalışanlarına 16 haftalık maaş ve çalışılan her yıl için iki haftalık ilave maaş ödemesi yapacak. Çalışanların ellerinde kalan ücretli izinler de maaş olarak geri ödenecek.

Eylül ayı sonu itibarıyla toplam 87 bin 314 elemanı bulunan Meta, işten çıkarılan çalışanlarına ayrıca altı aylık sağlık sigortası ve 15 Kasım itibarıyla hak olarak kazanacakları şirket hisselerinin de verileceğini bildirdi.

[UHA Haber Ajansı, 10 Kasım 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.