enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:09 Avrupa Haberleri / NATO 3.0 Döneminde Çok Vitesli Avrupa’nın Dönüşümü
00:08 Emlak Konut’tan faizsiz ‘Hoş Geldin Evim Kampanyası’
00:07 Toplumsal Fayda Hikâyeleri’nde bu hafta: Pfizer Türkiye
00:06 Gazze Barış Kurulu Vaşington’da toplandı
00:05 Ömer Çelik: Terörsüz Türkiye ve terörsüz bölge hedefimize ilerliyoruz
00:04 MSB’den Yunanistan’ın Girit’teki hidrokarbon faaliyetlerine tepki
00:03 ABTTF: Hoş geldin Ramazan-ı Şerif!
00:02 Karda, sıcakta, çöl fırtınasında Türk SİHA’ları: Dünyanın gözü BAYKAR’da
00:01 İddia: ABD ordusu cumartesi gününden itibaren İran’a saldırıya hazır
00:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Emine Erdoğan ve İletişim Başkanı Duran’dan ramazan mesajı
13:20 “Bu Dünyadan Bir Akıncı Geçti”
01:01 Ekrem İmamoğlu ile Hüseyin Gün, Necati Özkan ve Merdan Yanardağ hakkında “Siyasal casusluk” iddianamesi kabul edildi
00:18 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Barış Kurulu’nun ilk toplantısı için Vaşington’da
00:08 İşsizlik 12 çeyrektir tek hanede
00:08 KOTO ve KOSAD’dan ‘Kredi Süreçlerinde Sigorta Dayatmalarına Karşı’ ortak duruş
00:07 ASKİ’ye “içme suyu havzasında kirlilik” cezası ve suç duyurusu
00:06 Yaşam Memnuniyeti Anketi’ne göre, Türkiye’de yaşayanların yüzde 53,3 mutlu olduğunu beyan etti…
00:06 Hollanda Fahri Konsolosumuz Titus Kramer, bir yasa konusunda hükümeti uyardı…
00:06 Erdoğan’ın Etiyopya Ziyareti ve Bölgesel Etkisi
00:05 İçişleri Bakanı Mustafa Çiftçi, TBMM’de düzenlenen “Valiler Buluşması Programı”na katıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Merkel’in uykuları kaçıyor mu?

Merkel’in uykuları kaçıyor mu?
24 Ekim 2021
732
A+
A-

BERLİN-UHA HABER / Ülkeyi SPD’li bir başbakanın yönetme ihtimali Merkel’in uykusunu kaçırıyor mu? Almanya Başbakanı Merkel yaptığı veda söyleşileri kapsamında Süddeutsche Zeitung’un sorularını yanıtladı.

Yurtta sulh, cihanda sulh(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (DW)’ye dayandırdığı haberine göre, Almanya’da 26 Eylül’de düzenlenen genel seçimlerde, Başbakan Angela Merkel’in partisi Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile kardeş parti Hristiyan Sosyal Birlik’ten (CSU) oluşan Hristiyan Birlik ittifakı hezimete uğradı ve yüzde 24,1 ile tarihinin en kötü sonucunu aldı.

Almanya’da kurulması muhtemel gözüken koalisyon, seçimlerden birinci güç olarak çıkan Sosyal Demokrat Parti (SPD) liderliğinde olacak gibi gözüküyor. Dolayısıyla başbakanın da SPD’den olması kuvvetle muhtemel. Koalisyon görüşmeleri yeni başladı. 16 yıldır ülkeyi yöneten Angela Merkel ise vedaya hazırlanıyor ve bu arada mülakatlar veriyor.

Merkel’e, Süddeutsche Gazetesi’ne verdiği veda söyleşisinde ilk olarak sabahları aldığı bilgilendirme yerine televizyondaki sabah programlarını seyredip seyretmeyeceği sorusu yöneltildi. Merkel ise “görevi bıraktıktan sonraki gün ne yapacağını henüz düşünmediği” yanıtını verdi. Peki sabahları daha geç mi kalkacak? Merkel “Hemen ertesi gün olmayacak” diye devam ediyor ama görevi bıraktıktan sonra daha çok uykusunu almış olarak uyanacağından emin.

Sosyal Demokrat Olaf Scholz
Sosyal Demokrat Olaf Scholz

Ülkeyi bir SPD’linin yönetecek olması uykusunu kaçıyor mu?

Siyasi konulara geçilirken Merkel’e yöneltilen dikkat çekici soru, ülkeyi gelecekte bir Sosyal Demokrat Parti (SPD) üyesinin yönetecek olması ihtimalinin, Merkel’in uykularını kaçırıp kaçırmadığı. Cevabı net, içi rahat uyuyabiliyor. Merkel, “Siyasi açıdan elbette farklar olacaktır, bu da gayet normal, ama içim rahat uyuyabiliyorum” diyor.

Peki partisi CDU ve kardeş parti CSU’dan oluşan Hristiyan Birlik ittifakının hezimetinde Merkel’in payı ne? Angela Merkel’e göre seçimin sonucu elbette iyi değil, o kesin. Ve CDU ile CSU bundan gelecek için ders çıkarma yolunda. Ona göre bunu oldukça da iyi yapacaklar.

Peki Merkel, gücü elinde tutma pahasına partisinin programını ihmal ettiğine dair suçlamalar hakkında ne düşünüyor? Cevabı kısa ve net: “Bu suçlamayla yaşamak zorundayım.”

2015’te başlayan ve Avrupa ile Almanya’da sonuçları 2016’dan itibaren hissedilmeye başlanan mülteci yoğunluğu döneminde Merkel hiç istifayı düşündü mü? “Hayır” diye cevap veriyor Merkel. “Ama bazı şeyler vardı ki onların benimle yapılması imkansızdı” diye de özellikle ekliyor.

Mültecilere kapıların kapatılmaması ve insani sebeplerle Almanya’ya girişine kontrolsüz de olsa izin verilmesi Merkel’i hem aşırı sağcılar hem de kendi partisinden bazı grupların hedef almasına neden olmuştu.

En büyük başarılardan biri uyum alanında oldu

Uyum alanında da Merkel’e göre Almanya göçmen kökenlilerin kendi ülkelerinde aldıkları diplomaların Almanya’da da tanınması konusunda olumlu adımlar atıldı. Ona göre araştırma ve yatırım konusunda başarılı gelişmeler kaydedildi ve ayrıca 2010-2020 aralığında karbondioksit emisyonunda hedefledikleri yüzde 40 azalmayı da başardılar.

Son iki yılına koronavirüs pandemisinin damgasını vurduğu Merkel son günlerde BioNTech’in kurucuları Özlem Türeci ile Uğur Şahin’in aşıyı geliştirme sürecini anlatan “Işık hızı projesi” adlı kitabı okuduğunu, Uğur Şahin’in tehlikenin boyutunu 24 Ocak 2020’de öngördüğünü, kendisinin ise kavramada onun kadar hızlı olmadığını da itiraf ediyor.

[UHA Haber Ajansı, 24 Ekim 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.