enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:36 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
00:22 KVKK’nın çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılık mağduru olmamaları için vatandaşlar uyarıldı…
00:13 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
00:12 İletişim Başkanı Duran: G20 temasları kıymetli sonuçlar ortaya koydu
00:12 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
12:32 Anlaşma istemeyen kim?
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
00:07 Bakan Yerlikaya, NSosyal hesabından “Yalan sizin ağzınıza yuva yapmış” başlığıyla paylaşımda bulundu…
00:07 İkinci para kulesi skandalı! Kara parayla Bodrum’da kaçak villa…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Meclis tutanakları: Uyarılar yapıldı, önlem alınmadı

Meclis tutanakları: Uyarılar yapıldı, önlem alınmadı
23 Şubat 2023
205
A+
A-

TBMM tutanakları, Sağlık Bakanlığı’nın deprem önlemlerine dair hiçbir soru önergesinin yanıtlanmadığını, Kültür Bakanlığı’nın da 2021’de deprem önlemleri için Hatay’a ödenek ayırmadığını ortaya koydu.

6 Şubat’ta gerçekleşen depremler Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Kilis, Osmaniye, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Şanlıurfa ve Adana’da büyük yıkıma yol açtı. Peki son bir yılda Meclis’te bu illerdeki deprem riski konusunda neler konuşuldu, neler yapıldı?

DW Türkçe’nin incelediği Meclis tutanaklarına göre, TBMM’de çeşitli illerden milletvekilleri il bazında denetleme fonksiyonunu yerine getirerek kurumların deprem hazırlıklarıyla ilgili soru önergeleri verdi. İlgili Bakanlıklar, bu önergelerin büyük kısmını süresi geçtikten sonra yanıtlarken yanıtlanan önergeler incelendiğinde de soruların tam karşılığını bulmayan cevaplar dikkat çekti.

Tutanaklar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Sağlık Bakanlığı’na bağlı birimlerde depreme ilişkin çalışmalara dair hiçbir soru önergesini yanıtlamadığını gösteriyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da 2021 yılında depreme karşı önlemler için Hatay’a ödenek ayırmadığını ortaya koyuyor.

Depremler sonucu Hatay’da dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip Hatay Arkeoloji Müzesi’nin bir bölümünde hasar tespit edildi. Tarihi Hatay Meclis Binası ve Anadolu’daki en eski cami Habib-i Neccar yıkıldı. Çok sayıda havra, sinagog ve cami yıkıldı ya da hasar gördü.

“Talep gelmediği için ödenek ayırmadık”

Tutanaklara göre, 11 Ekim 2022’de AKP’ye geçen Memleket Partisi’nin eski İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 23 Mayıs 2022’de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Önergede, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların Hatay’da depreme karşı hassas olduğu tespit edilen ve güçlendirme yapılan bina sayısı, bunların kaçının kamu binası olduğu, Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların binalarının depreme karşı dayanıklılık testi yapılıp yapılmadığı, teste tabi olan bina sayısı, deprem tahkikat raporları çıkarıldıysa sonuçları, 2021 ve 2022 yıllarında depreme karşı önlem almak için ayrılan kaynak miktarı soruldu.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy
[Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Fotoğraf: DW]

Bakan Mehmet Nuri Ersoy tarafından 30 Aralık 2022’de verilen yanıtta ise “2021 yılında Hatay ilinden talep gelmediğinden depreme karşı önlem almak için ödenek gönderilmemiştir. 2022 yılında Bakanlığımız İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerinin deprem ile ilgili ödenek ihtiyacı olduğunda bakanlığımızca gönderilecektir” denildi.

Ersoy, “Hatay ilinde bakanlığımız görev alanında bulunan birimlerin binalarının depreme karşı dayanıklılık testi yapılmamıştır. İllerde, deprem tahkikatı valilikler tarafından yapıldığı için deprem tahkikat raporları bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

Tutanaklarda yer alan bilgilere göre Ersoy, Hatay Şehir Müzesi’nin tescilli tarihi bina restorasyonu tamamlanarak depreme dayanıklı hale getirildiğini belirtti.

Ayrıca Hatay Kültür Merkezi için yapılan deprem dayanıklılık analizi sonucu binanın güçlendirmeye ihtiyacının belirlendiğini ifade eden Ersoy, bina içerisinde bulunan birimlerin taşındığını, söz konusu binanın arsası ile birlikte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na devri karşılığında Bakanlık tarafından kullanılmak üzere TOKİ tarafından Antakya Millet Bahçesi üzerinde yeni bir kültür merkezi yapılması hususunda ilgili kurumlar nezdindeki işlemlerin devam ettiğini söyledi.

Sağlık Bakanı hiçbir il için bilgi vermedi

6 Şubat depremlerinden kamu hastaneleri de zarar görürken hastane bahçelerinde kurulan çadırlarda yaralılara müdahale edildi. İskenderun Devlet Hastanesi yıkıldı. Kahramanmaraş Göksun’daki Devlet Hastanesi’nin deprem nedeniyle girilemez hale geldi.

Oysa Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, 4 Ocak 2022’de Adana, 24 Şubat 2022’de Gaziantep, 14 Mart 2022’de Şanlıurfa, 18 Nisan 2022’de Malatya, 18 Temmuz 2022’de Osmaniye, 27 Temmuz 2022’de Kahramanmaraş, 30 Temmuz 2022’de Hatay, 17 Ağustos 2022’de Adıyaman illerinde Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlara ait binaların depreme karşı dayanıklılığına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için soru önergeleri vermişti. Koca ise bu önergeleri yanıtlamadı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca
[Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Fotoğraf: Aydin Üstünel/DHA]

(devam edecek-Kentsel dönüşüm talebi dikkate alınmadı)

Gazeteci* Pelin ÜNKER

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.