enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:54 2025 Avrupa Basketbol Şampiyonası (EuroBasket 2025) ikincisi A Milli Basketbol Takımı, Letonya’nın başkenti Riga’dan İstanbul’a döndü.
00:43 Bayrampaşa Belediyesine yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında 3 zanlı daha gözaltına alındı…
00:41 Tarihle Mayalanan Şehir Afyonkarahisar’da 7. Uluslararası Gastro Afyon Turizm ve Lezzet Festivali 19 Eylül’de Başlıyor
00:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail işgallerini genişletme çabasında
00:16 Türkiye’nin yerli ve milli gururu T10F Togg, ön satış öncesi deneyim merkezlerinde ziyarete açıldı…
00:13 Eğitim-İş raporuna göre şehir dışında okuyan öğrencilerin aylık giderleri 50 bin TL’yi, üniversiteye başlarken yapılan ilk masraflar ise 100 bin TL’yi geçti.
00:03 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı ile 6 Nisan 2025’teki 21. Olağanüstü Kurultayı’nın iptaline ilişkin dava, 24 Ekim Cuma gününe ertelendi
22:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Katar’da yoğun diplomasi trafiği
22:11 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü’nün düşman işgalinden kurtuluşunu kutladı
21:34 3. KONYA GASTROFEST Yüz Binleri Ağırladı; Başkan Altay Misafirlere Teşekkür Etti
00:56 İletişim Başkanı Duran: Türkiye, geleceğin enerjisini bugünden inşa ediyor
00:51 Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Suriye Tarım ve Tarım Reformu imza töreninde konuştu…
00:50 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Göktaş,”Şiddetle mücadelede güçlü bir teknoloji altyapısı oluşturuyoruz”
00:49 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığından yapay zeka destekli yeni dönem
00:37 SPD Başkanı Yıldız: Teknik çözümleri biliyoruz; ihtiyacımız olan bilgiyi politikaya, politikayı da uygulamaya dönüştürmektir.
00:35 Göç İdaresi Başkanlığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda, Mobil Göç Noktası araçlarının sayısı bu yıl itibarıyla 375’e çıkarıldı.
00:33 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca, Anka Çocuk Destek Programı ile bugüne kadar yaklaşık 20 bin çocuğa destek verildi.
00:16 İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1624 uçuşla bir kez daha Avrupa’da birinci, dünyada beşinci en yoğun havalimanı oldu
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs Rum Ortadoks Patriğini kabul etti
00:13 Dışişleri’nden Yunanistan’a tepki
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron yeni kabineyi açıkladı

Macron yeni kabineyi açıkladı
21 Mayıs 2022
637
A+
A-

PARİS – UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ikinci görev dönemi kabinesini kamuoyuna duyurdu. Maliye, içişleri ve adalet bakanları aynı kalırken dışişleri ve savunma bakanları değişti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin haberine göre, Fransa’da geçen ay yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Emmanuel Macron yeni kabinesini kamuoyuna açıkladı.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre dışişleri bakanlığı görevine Fransa’nın İngiltere Büyükelçisi Catherine Colonna getirildi. Merkez sağ çizgideki Cumhuriyetçiler partisi üyesi olan Colonna, eski cumhurbaşkanı Jacques Chirac döneminde de Avrupa bakanlığı yapmıştı.

TRT_Francais_680*100 banner

Kabinede diğer bir büyük değişiklik de savunma bakanlığı görevine Sebastian Lecornu’nun gelmesi oldu. Lecornu daha önce denizaşırı ülkeler bakanlığını yürütüyordu.

Kabinede üç kritik bakanlıkta ise değişim olmadı. Maliye bakanlığını Bruno Le Maire, içişleri bakanlığını Gerald Darmanin, adalet bakanlığını da Éric Dupond-Moretti sürdürecek. Macron’un ilk görev döneminde sanayi bakanı olanı Agnes Pannier Runacher de enerji bakanlığı görevine getirildi.

Emmanuel Macron Pazartesi günü şimdiye kadar çalışma bakanı olarak görev yapan Elisabeth Borne’un ülkenin yeni başbakanı olacağını duyurmuştu. Macron’un 17 kişilik yeni kabinesinde 8 kadın bakan bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığı seçim yarışında bir hayli zorlanan Macron’un, yönetim tarzını değiştireceği vaadinde bulunması nedeniyle Fransa’deki siyasi gözlemciler kabinede daha radikal değişiklikler bekliyordu.

Elisabeth Borne
Macron’un ikinci görev döneminde başbakanlık görevini Elisabeth Borne yapacak.Fotoğraf: Daniel Pier/NurPhoto/picture alliance

Parlamento seçimlerine geri sayım

Fransa’da Macron ve siyasi müttefiklerinin parlamentoda çoğunluğu elde tutup tutamayacağı ise belirsizliğini koruyor. Fransa’da ilk tur parlamento seçimleri 12 Haziran, ikinci tur ise bir hafta sonra düzenlenecek. Anketler şu anda Macron cephesinin seçim yarışını kılpayı önde götürdüğüne işaret ediyor. Ancak Fransa’daki sol partilerin kendisine karşı kurduğu ittifakın Macron’u bir hayli zorlayacağı tahmin ediliyor. İttifak içerisinde Yeşiller, Sosyalist Parti, Fransa Komünist Partisi ve Jean-Luc Melenchon’un Boyun Eğmeyen Fransa partisi yer alıyor.

Macron şimdiye kadar Avrupa Birliği yanlısı ve piyasa dostu reformlar vaadinde bulundu. Emeklilik yaşını 62’den 65’e çıkarmak da Macron’un hedefleri arasında. Fransa’daki sol ittifak ise emeklilik yaşını 60’a indirmeyi, asgari ücreti artırmayı ve temel ihtiyaç maddelerine fiyat üst sınırı getirmeyi vaat ediyor. İttifak ayrıca Avrupa Birliği’nin bazı kurallarının ilga edilmesi ve birliğin sosyal sorunlara ve çevre koruma konularına odaklanması gerektiğini savunuyor.

Macron’un parlamentoda çoğunluğu kazanamaması halinde kazanan partinin saflarından bir başbakan ataması gerekecek. Başbakan da kendi kabinesini oluşturacak.

EK Kaynaklar *AFP, Reuters

[UHA Haber Ajansı, 21 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.