enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:03 Bakan Fidan: “Biz inanıyoruz ki; dış müdahalelerden arınmış, istikrarlı bir Suriye, bölgemiz için büyük bir artı değer olacaktır.
00:02 Sektörünün bölgesindeki en büyüğü SING İstanbul, artık yeni adresinde…
00:01 Cumhurbaşkanı Erdoğan: “AK Parti Türk Dünyası Vizyon Belgesi Tanıtım Programı”nda konuştu…
00:00 Bakan Göktaş, Türkiye’de de nüfus yaşlandı ve doğurganlık azaldı”…
09:58 Manisa, 2025’i Büyük Bir Kayıpla Bitiriyor: Ferdi Zeyrek ve Gülşah Durbay…
08:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:48 YHT Gar–Kuyubaşı–Esenboğa Havalimanı Metro Hattı’nın yapımına 2026 yılında başlanması hedefleniyor…
00:47 Meryem Gülbetekin’in, “Yaradan”a dair hissiyatı
00:46 ABD NATO’dan Ayrılıyor mu?
00:26 Gazeteci Erdem Atay: Özgür Özel İmamoğlu’nu sattı Siyasette ‘Diploma’ ve ‘Rektör Ziyareti’ tartışması
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Macron, ‘denizaltı kriziyle’ ilgili Biden ile telefonda görüşecek, Washington’dan açıklama isteyecek

Macron, ‘denizaltı kriziyle’ ilgili Biden ile telefonda görüşecek, Washington’dan açıklama isteyecek
20 Eylül 2021
289
A+
A-

UHA HABER / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “denizaltı anlaşması kriziyle” ilgili olarak ABD Başkanı Joe Biden ile birkaç gün içinde telefonda görüşecek ve Washington’dan açıklama talep edecek.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı Avrupa Temsilcisi Tuba Nur TÜRKELİ’nin (EuroNews)’e dayandırdığı haberine göre, Avustralya’nın Fransa ile imzaladığı denizaltı projesini iptal ederek, ABD ile anlaşmasının ardından üç ülkenin arasını bozan krizle ilgili basının sorularını yanıtlayan Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, “Başkan Biden, Cumhurbaşkanı Macron ile telefonda görüşmek istediğini bildirdi. Birkaç gün içinde Başkan Biden ve Cumhurbaşkanı Macron arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşecek.” dedi.

Attal, Fransa’nın denizaltı siparişinin iptal edilmesiyle ilgili açıklama isteyeceğini aktardı.

Fransız Sözcü Attal, ihale sözleşmesinden doğan yükümlülüklerin ve özellikle Fransa’ya ödenmesi gereken tazminatın görüşülmesinin gerektiğini söyledi.

Avustralya: Fransa’ya karşı açık ve dürüst davrandık

Bu arada Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton, Fransa ile yaptıkları denizaltı sözleşmesinin iptali konusunda, hükümetin bu ülkeye karşı ‘‘açık ve dürüst” davrandığını iddia etti.

Bakan Dutton, ülkesinin Fransız Naval Grubu ile 2016 yılında yapılan 66 milyar ABD dolarlı değerindeki geleneksel denizaltı filosu inşa etme projesini sona erdirmelerine, Fransa’nın verdiği tepkiyle ilgili Avustralya Sky News’e açıklama yaptı.

Fransızların neden üzgün olduğunu anladığını ancak Avustralya’nın aldığı iptal kararının, Fransa için sürpriz olmaması gerektiğini vurgulayan Dutton, anlaşmayla ilgili ‘‘Baştan beri açık ve dürüst olduk.’’ dedi.

Dutton, “Bir inceleme yaptık zira birkaç yıldır sözleşme konusunda endişeliydik. İnceleme, bize çok açık bir şekilde nükleer enerjili denizaltının Avustralya’yı güvende tutmak için en iyi seçenek olduğunu gösterdi, aldığımız karar da bu.” diye konuştu.

Fransa, ABD ve Avustralya’nın arasını açan kriz nasıl başladı ?

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Avustralya’nın anlaşmayla ilgili iptal planlarını Paris’e, Avustralya Başbakanı Scott Morrison’un, 16 Eylül’de ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile sanal ortamda açıklama yapmasından bir saat önce aktardığını söylemişti.

Anlaşmanın iptalini “ihanet” olarak değerlendiren ve “sırtımızdan vurulduk” diyen Le Drian, France 2’ye yaptığı açıklamada “Gerçek bir ittifakta birbirinizle konuşursunuz, bir şeyleri saklamazsınız, karşı tarafa saygı duyarsınız ve bu yüzden bu, gerçek bir krizdir.” ifadelerini kullanmıştı.

Avustralya’nın, ABD ve İngiliz teknolojisiyle en az sekiz nükleer enerjili denizaltı inşa etme planını açıklayarak Fransız Naval Grubu ile 2016’da yaptığı 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 66 milyar ABD doları) tutarındaki geleneksel denizaltı filosu inşasından vazgeçmesine sert tepki veren Fransa, Washington ve Canberra büyükelçilerini istişarede bulunmak üzere geri çağırmıştı.

[UHA Haber Ajansı, 20 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.