enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
19:16 Jakobenlerin Laiklikle İmtihanı
17:57 MSB: Türk hava sahasına yönelen balistik mühimmat imha edildi
11:15 Ateş çemberinde akıl arayışı…
10:24 Bakan Fidan: İran’ın stratejisi son derece yanlış
09:38 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
07:06 Mazlumun Kimliği Sorulmaz
10:35 Mücevherde Yeni Sezonun Trendleri İlk Kez Fuarda Açıklanacak
09:55 Saldırıların ardından Gazze’de “yeniden açlık” endişesi
09:45 ABD ile İsrail’in İran’a yönelik ortak saldırıları,artan jeopolitik risk primi, küresel enerji piyasalarında sert fiyat yükselişlerini beraberinde getirdi.
00:50 ABTTF Başkanı: İftarlarımız bazı çevreleri neden rahatsız ediyor?
00:23 Remzi DİLAN’ın yazısı, Öcalan’ın Statüsü: Baş Müzakereci mi, Yerli Mandela mı?
00:02 ‘Savaş Türkiye’yi de etkileyebilir’
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lukaşenko: “Protaseviç Kanlı Bir İsyan Planlıyordu”

Lukaşenko: “Protaseviç Kanlı Bir İsyan Planlıyordu”
27 Mayıs 2021
704
A+
A-

UHA HABER / Belarus Cumhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko, muhalif gazeteci Roman Protaseviç’in bir yolcu uçağına zorla iniş yaptırılarak gözaltına alınmasıyla ilgili ilk kez açıklama yaptı. Lukaşenko, gazeteci Protaseviç’in “kanlı bir isyan” çıkarma peşinde olduğunu öne sürdü.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Amerika’nın Sesi’ne (VOA) dayandırdığı habere göre, Atina-Vilnius seferi yapan Ryanair havayollarına ait bir yolcu uçağına zorla Belarus’un başkenti Minsk’e iniş yaptıran Belarus yönetimi, özellikle Avrupa ülkeleri ve Amerika’dan sert eleştiriler aldı.

Dün meclis önünde konuşma yapan Lukaşenko ise Protaseviç’in gözaltına alınmasına yönelik operasyonu savunarak, “Tahmin ettiğimiz gibi, ülke dışındaki ve içindeki kötü niyetli kişiler devlete saldırı yöntemlerini değiştirdi” dedi. Karşılaşılan durumu bir tür “hibrid savaş” olarak nitelendiren Lukaşenko ayrıca, “Birçok kırmızı çizgiyi geçtiler, sağduyuyu ve insan ahlakını yok saydılar” şeklinde konuştu.

Geçen yıl Belarus’ta demokrasi çağrısıyla düzenlenen protestoları bastırma çabası nedeniyle Amerika ve Avrupa Birliği’nin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Belarus yönetiminin, 26 yaşındaki muhalif bir gazeteciyi gözaltına almak için uluslararası bir yolcu uçağına zorla iniş yaptırması eleştirilerin daha da büyümesine yol açtı.

Dün meclis üyeleri önünde yaptığı konuşmada gözaltına alınan gazeteci Roman Protaseviç’in “kanlı bir isyan” planının peşinde olduğunu iddia eden Lukaşenko başka ayrıntı paylaşmadı.

Protaseviç’in annesi: “Yardım edin, yoksa onu öldürecekler”

Gözaltına alınması öncesinde Belarus dışında yaşayan Protaseviç’in sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlar, Belarus’taki çalkantılarla haber yapan ve şu an sayısı oldukça azalan bağımsız haber kaynaklarından biri olarak görülüyordu.

Protaseviç, Pazartesi günü devlet televizyon kanalında yayınlanan bir görüntüde ülkedeki protestoları organize ettiği yönünde bir itiraf mesajı verdi. Ancak Belaruslu muhalifler, bu görüntüyü yalanlayarak, bunun, Protaseviç’in işkence gördüğünün bir kanıtı olduğunu savundu.

Genç gazetecinin annesi Natalia da aynı endişeleri dile getirdi. Polonyalı bir haber kanalına konuşan Natalia, “Bütün uluslararası camiaya sesleniyorum. Lütfen ayağa kalkın ve yardım edin. Size yalvarıyorum, çünkü onu öldürecekler” dedi.

Advertisement

Salı günü Belarus devlet kanalından yayınlanan bir başka videoda da, Protaseviç ile birlikte gözaltına alınan 23 yaşındaki öğrenci Sofya Sapega benzer bir itiraf mesajı paylaştı.

Söz konusu videolara da tepkiler yükselirken, Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert, “Belarus yetkililerinin, mahkum tuttukları kişileri halk önünde sözde ‘itiraflara’ zorlamasını en güçlü şekilde kınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Belaruslu yetkililer mahkumların haklarını ihlal ettikleri yönündeki suçlamaları reddediyor. Ancak hak savunucusu kuruluşlar geçen yıldan bu yana yüzlerce kişinin iftira mesajı vermeye zorlandığını ve haklarının istismar edildiğini ileri sürüyor.

AB’den havayollarına uyarı: “Belarus hava sahasından uzak durun”

Avrupa Birliği’nin hava sahalarından sorumlu biriminden dün yapılan bir uyarı mesajında ise, havayolu şirketlerine Belarus hava sahasından mümkün olduğunca uzak durma çağrısı yapıldı.

Batılı ülkelerin hükümetleri de AB’den gelen uyarı çerçevesinde sınırları içindeki havayolları firmaları yöneticilerine ilgili uçuşların rotasını değiştirme çağrısı yaptı. Belarus havayollarına ait uçaklara yasak getirilmesinin yanı sıra başka yaptırımların da devreye sokulacağı belirtiliyor.

Belarus lideri Lukaşenko ise yaptırımlara sert yanıt vereceğini söyledi. Belarus Başbakanı Roman Golovçenko da yaptırımlara misilleme olarak ticari kısıtlamalar getirebilecekleri tehdidinde bulundu.

1994 yılından bu yana iktidarı elinde tutan 66 yaşındaki Lukaşenko, dün meclis konuşmasında, protestoların Belarus’ta artık mümkün olmadığını iddia etti. Geçen yıl seçimlerin ardından galibiyet ilan eden Lukaşenko’ya karşı gelenler seçimlerin hileli olduğunu savunuyor.

2020 yılında haftalarca devam eden protestoların sonunda binlerce kişi gözaltına alınmıştı.

Protestoların yaşandığı sırada ülkeyi terk eden muhalif lider Svetlana Tsikhanoskaya ise son durumla ilgili olarak, “Bekleyecek birşey yok, bu terörü durdurmak zorundayız” diyerek protestoların yeniden alevleneceğini söyledi.

***

Neden https://www.uhahaberajansi.com/?

Bağımsız bir haber ajansı olarak amacımız, insanlara hakikati ulaştırarak ülkede gerçek bir demokrasi ve özgürlük ortamının yeşermesine katkı sunmak. Bu nedenle abonelikten elde ettiğimiz geliri, daha iyi bir ajans gazeteciliğini hayata geçirmek, okurlarımızın daha nitelikli ve güvenilir bir zemin üzerinden bilgiyle buluşmasını sağlamak için kullanıyoruz. Çünkü banka hesabını şişirmek zorunda olduğumuz bir patronumuz yok; iyi ki de yok.

Bundan sonra da yolumuza aynı sorumluluk bilinciyle devam edeceğiz.

Bu yolculukta bize katılmak ve bir gün habersiz kalmamak için
Bugün  https://www.uhahaberajansi.com/’a Abone Ol.

https://www.uhahaberajansi.com/; seninle güçlü, seninle özgür!

[UHA Haber Ajansı, 27 Mayıs 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.