enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:16 Türkiye’de son günlerde yaşanan orman yangınlarıyla mücadeleye destek vermek isteyen vatandaşlar, CİMER’e başvurdu
06:41 Azerbaycan-Suriye Enerji Koridoru
06:26 Eskişehir’deki orman yangınında şehit olan AKUT gönüllüsü Tekin Enes Sarıyıldız’ın mezun olduğu okuldan alamadığı diploması, ailesine teslim edildi
00:56 İskoçya Başbakanı Gazze’deki durumu “soykırım” olarak nitelendirdi
00:52 Trump’ın konuşlandırma emrinin ardından… Amerikan nükleer denizaltıları hakkında ne biliyoruz?
00:46 Yorum: Paşinyan’ın son açıklamaları ışığında gerçek Ermenistan ve Anayasa Değişikliği
00:38 Gazze ateşkesi: ‘Kapsamlı anlaşma’ konuşmaları, durgunlaşan müzakereleri harekete geçirebilir mi?
00:38 Yıllık izinlerini memleketlerinde geçiren gurbetçilerin yaşadıkları ülkelere dönüş yolculuğu başladı
00:26 İzmir’de, su tüketiminin yoğun olduğu bölgelerde 6 Ağustos’tan itibaren 6 saatlik su kesintisi yapılacak…
00:17 Bakan Kurum: “Yangın bölgelerinde bu ay içinde hak sahipliği çalışmaları biten Bilecik ve İzmir’de konutların temellerini atacağız”
00:12 Washington Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğini desteklediğini açıkladı
10:08 Nevşehir Kültür Yolu Festivali dokuz gün boyunca kültür, sanat ve tarih dolu etkinliklerle adeta bir açık hava sahnesine dönüşüyor
10:02 Orman Genel Müdürlüğü (OGM), “Yangın yönetim uçağı OTAĞ’ı 2025’te 246 saat uçarak 206 orman yangınını haritaladı”
09:33 Belirsizlikler Çağında BRICS+ ve Yeni Küresel Düzen
09:14 AK Parti MKYK Üyesi ve Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar Açıkladı: Piyasalar Altüst Olabilir
00:53 14 ilde DEAŞ operasyonu: 26 gözaltı
00:53 Portekiz kulübünün sportif direktörü Mario Branco, Kerem Aktürkoğlu için ilk etapta 30 milyon Euro istedi.
00:49 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) bağlı İSFALT ve İETT’deki ihaleler soruşturmasında, özaltına alınan 25 şüpheliden 5’i tutuklandı.
00:48 Analist Tuğçe TECİMER: “Barış Sürecinde Tarafsız Diplomasi Adımı: Abu Dabi Görüşmesi” 
00:43 DMM: ‘400 akademisyen usulsüz şekilde atandı’ iddiası doğru değildir
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor

Lübnan’daki Suriyeli mülteciler bombardımandan kaçarak ülkelerine geri dönüyor
19 Kasım 2024
22
A+
A-

Geçtiğimiz iki ay içinde, çoğu Suriye savaşından kaçan mülteciler olmak üzere yarım milyondan fazla insan Lübnan’dan Suriye’ye kaçtı.

Lübnan’dan Gazeteci* Heather MURDOCK’un haberine göre, Suriye’deki isyancıların elindeki son kale olan İdlib’e geri dönenler, Lübnan’dan biraz daha güvenli bir yere kaçtıklarını ancak geriye döndüklerinde evlerinin, işlerinin ve insani yardımın olmadığını gördüklerini söylüyor.

“Beyaz Baretliler” olarak bilinen Suriye Sivil Savunma gönüllüleri yıllardır isyancıların kontrolündeki Suriye’de bombardımanlardan ve diğer saldırılardan kaçan insanlara yardım ediyor.

Şimdiyse Suriye’den kaçan on binlerce kişi, ülkelerine geri dönüyor. Çoğu on yıldan uzun süre mülteci olarak yaşadıktan sonra Suriyeliler, bu kez Lübnan’daki savaştan kaçıyor.

“Ekiplerin, uzun mesafeler kat ettikleri için hastalananlara ve rahatsızlananlara gerekli ilk yardımı sağlamak için çalıştığını” söyleyen Suriye Sivil Savunma gönüllüsü Nidal Daddoub, bazı vakaları hastanelere naklettiklerini aktarıyor.

Yeni gelenler, Lübnan’dan Suriye’de isyancıların son kalesi olan İdlib’e uzanan yolun uzun ve tehlikeli olduğunu söylüyor.

Lübnan’dan Suriye’ye geri dönen Suriyeliler’den Muhammed El Yusuf, “Yolculuk sırasında zorluklarla ve kötü muameleyle karşılaştık. Toprak üzerinde uyumak ve dört gün boyunca yolda kalmak zorunda kaldık” dedi.

Suriye’ye geri dönen aileler eski evlerinin yıkıldığını, iş ya da insani yardım imkanı bulamadıklarını görüyor, ancak kaçmaktan başka çareleri olmadığını söylüyor.

Lübnan’dan ülkesi Suriye’ye geri dönen Ebu İstif, yakınlarında bombalama olduğunu anlattı ve “Kimsenin bilmediği bir füze deposunu bombaladılar ve yakınımızdaki bir evi de bombaladılar” dedi.

Suriye’deki dedesiyle yaşamak için tek başına ülkesine geri dönen 14 yaşındaki Hasan, Lübnan’daki bombardımanlarda 18 akrabasını birden kaybeden ve ailesinde hayatta kalan tek kişi.

Hasan’ın Suriye’de bulunan dedesi Hasan Abdül Kadir, yaşananları, “Torunum 12 saat boyunca enkaz altında kaldı. Evin bir duvarı üzerine yıkıldı. Biraz enerjisi vardı ve birileri onu duyup kurtarana kadar moloz yığınlarını tekmeledi ve bağırdı” şeklinde anlattı.

Dedesi, torunu Hasan’ın Suriye’de tıbbi tedavi görmesi gerektiğini, ancak ailenin tedavi masraflarını karşılayacak ekonomik gücü olmadığını söyledi.

Yerel yetkililer, Suriye’nin kuzeybatısının Lübnan’dan daha güvenli görünebileceğini, ancak insani yardım eksikliği ve hükümet ile müttefikleri ve isyancılar arasındaki çatışmalar nedeniyle bunun sadece kısmen doğru olduğunu belirtiyor.

İsyancıların kontrolündeki İdlib’de Kalkınma Bakanlığı’nın halkla ilişkiler görevlisi olan Tarık El Ali ise “Suriye’nin kuzeybatısındaki durum şu anda çok zor çünkü çoğu kuruluş bölgeden çekildiği için neredeyse hiç yardım yok. Ayrıca sürekli bombardıman var” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Lübnan’a yönelik bombardımanının Eylül ayı sonunda yoğunlaşmasından bu yana, aralarında Suriyeli mülteciler ve Lübnanlılar’ın da bulunduğu yarım milyondan fazla kişinin Suriye’ye kaçtığını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalarda yaklaşık 100 İsrailli sivil ve asker öldürüldü. Lübnan’da ise 200’den fazlası çocuk olmak üzere 3500’den fazla kişi hayatını kaybetti.

Heather Murdock - Reporter bio - Voice of America (VOA News)

Gazeteci* Heather Murdock

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.