enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:34 Şirketlerden N’Aber!
10:25 Dünyada gündemin öne çıkan haberlerinden özetler!….
10:02 Türkiye’de ve Dünyada ‘Ekonomik Görünüm’…
09:35 Bolivya’da ‘Ekonomik Hal’
09:11 Gazeteci Aslı SÖZLİR’den ‘Sabah Kahvesi’ Orada N’ler oluyor?
07:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:54 (TARİŞ), 2025–2026 üretim sezonu için zeytinyağı alım fiyatlarını açıkladı…
00:43 Yunanistan’ın Batı Trakya Türklerine Karşı Hak İhlalleri Devam Ediyor…
00:34 Otellerde kimlik fotokopisi dönemi bitti, turizmciler ulaştırma sistemlerini işaret etti
00:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel tartışmanın fitilini Brüksel’den ateşledi, AK Parti’den yanıt gecikmedi…
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Küçüğün evlat edinilmesi

Küçüğün evlat edinilmesi
18 Mayıs 2023
102
A+
A-

Avukat Pelin Özge Bağcı, Türk Medeni Kanunu’na göre evlat edinmenin soy bağının kurulma yollarından biri olduğunu açıkladı.

UHA / İnternational News Agency

Pelin Özge BAĞCI - Avukat - Hukuk | LinkedInAv. Pelin Özge Bağcı, ‘Küçüğün evlat edinilmesi’ konusundaki görüşleriyle ilgili olarak buradaki soy bağı kavramının mahkeme aracılığıyla kurulduğunu, ancak evlat edinmenin ilk basamağının ise  mahkemelerde başlamadığını aracı kurumlarda başladığını belirtti.

Bu aracı kurumların devletçe yetkili kılınmış kurumlar olduğunu hatırlatan Av. Bağcı, Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı Sosyal Hizmetler İl ve İlçe müdürlükleri bu konuda güncel yetkili kurumlar” olduğunu ifade etti.

Av. Pelin Özge Bağcı, Küçüğün evlat edinilebilmesi için belli koşulların gerçekleşmesi gerektiğini ve bunların da; “-Evlat edinme küçüğün yararına olmalıdır. Buradaki yarar kavramı somut olayın özelliğine göre elbette değişkenlik gösterebilir ancak genel hatlarıyla evlat edinme her halükarda küçüğün yararı gözetilerek alınmalıdır. Yarar kavramı geniş bir kavram olup birçok açıdan değerlendirmeye tabi tutulur.-Evlat edinen tarafından 1 Yıl süreyle bakılmış olmalıdır. Buradaki bakım tarafların birbirine alışması için gerekli olup; küçüğün eğitim, bakım gibi ihtiyaçlarını evlat edinenin giderip gidermeyeceğini tartması açısından da önemlidir.-Evlat edinenin varsa diğer çocuklarının hakları zedelenmemeli” şeklinde dile getirdi.

Evlat Edinme Müessesesi Ve Şartları Nelerdir? - EvdenYe.com

Eğer evlat edinme iradesi evli bir çift tarafından gösteriliyorsa yasa koyucu eşlerin en az 5 yıldır evli olmaları veya 30 yaşını doldurmuş olmaları koşulunun arandığını söyleyen Av. Bağcı, tarafların, evlat edinmek istedikleri küçükten en az 18 yaş büyük olmaları gerektiğinin de kanunen aranan diğer bir koşul olduğunu, tarafların (eşler) birbirlerinin çocuklarını da evlat edinmek isteyebileceğini, bu durumda da evliliklerinin en az 2 yıldan beri sürüyor olması ya da evlat edinmek isteyen eşin 30 yaşını doldurmuş olması gerektiğini dile getirdi.

“Hukuk sistemimiz evli olmayan kişilerin de evlat edinmesine olanak sağlamaktadır” diyen Av. Pelin Özge Bağcı, şunları söyledi:

“Buradaki temel koşul, evli olmayan ve evlat edinmek isteyen kişinin 30 yaşını doldurmuş olması gerektiğidir Evlat edinmede, küçüğün biyolojik ebeveynlerinin rızası hayattalar ve ulaşılabilir konumdalarsa şarttır. Bu rızanın, doğumun üzerinden en az 6 hafta geçtikten sonra verilmesi gerekmektedir. Eğer küçüğe vasi atanmışsa da onay vasi tarafından verilecektir. Evlat edinme işlemi tamamlandıktan sonra küçük artık evlat edinenin soyadını alır ve biyolojik çocuklarla aynı haklara sahip olur. Evlat edinenin mirasçısı olur ancak evlat edinen, küçüğün mirasçısı olamaz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.