enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
11:30 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
11:29 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
00:39 Analist Hazel Çağan Elbir: Avrupa Birliği’nin Türkiye 2025 raporu…
00:36 Bakan Kacır: Gençlerimizi geleceğe hazırlıyoruz
00:22 KVKK’nın çevrim içi alışverişlerde dolandırıcılık mağduru olmamaları için vatandaşlar uyarıldı…
00:13 Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet UÇUM, “Tek devlet ve tek millet politikası Türkiye gerçeği”
00:12 İletişim Başkanı Duran: G20 temasları kıymetli sonuçlar ortaya koydu
00:12 Orta Asya’nın yükselen stratejik önemi ve Türkiye
12:32 Anlaşma istemeyen kim?
04:53 Erdoğan, “Dirençli Bir Dünya-G20’nin Katkısı: Afet Riskini Azaltma, İklim Değişikliği, Adil Enerji Dönüşümü, Gıda Sistemleri” başlıklı oturuma katıldı.
00:40 CHP’nin İmralı heyetine üye vermesini kim engelledi?
00:35 Erdoğan: İsrail’in Gazze’de yol açtığı yıkım Filistin’in kalkınma çabalarını asgari 70 yıl geriye götürdü…
00:29 ”Gezi”nin karanlık finansörü! Avrupa’da Soros uyanışı
00:22 “Normal” Bitti: Batı’nın Çöküşü ve Trump’ın Kaosu
00:20 Adalet Bakanı Tunç: Yazı işleri müdürlerinin nakil taleplerini gerçekleştirdik
00:11 Papa’nın bu Türkiye ziyareti, diplomatik bir jestten çok daha fazlasını işaret ediyor…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Türkiye’nin Enerjisi

Kriter’in Mayıs Sayısı Çıktı: Türkiye’nin Enerjisi
8 Mayıs 2022
496
A+
A-

ANKARA – UHA HABER  / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 68. sayısı çıktı.

Enerji piyasaları, güvenlikten fiyatlanmasına jeopolitik rekabetten küresel ısınmaya kadar tüm dünyada karar vericiler ve halk nezdinde temel gündem maddesi olmaya devam ediyor.

Küresel ısınmanın etkisinin azaltılması amacıyla uzunca bir süredir yapılan enerjideki dönüşüm ve yeşil enerjiye geçiş tartışması, pandemiden kaynaklı arz, tedarik ve fiyatlanmadaki ciddi dalgalanmalarla beraber hız kazanmıştı. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgali bu dönüşümün hedeflendiği kadar kolay gerçekleşmeyeceğinin önemli bir işareti oldu.

Bu sayıda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile dünya enerji piyasalarının geleceğini ve ülkemizin buna adaptasyonunu konuştuk. Türkiye’nin enerji politikasını merkeze alarak yaptığımız söyleşide Bakan Dönmez, Karadeniz’den Doğu Akdeniz’e güneş enerjisinden diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına ve nakil hatlarına kadar geniş bir yelpazede önemli açıklamalarda bulundu.

Farklı yönleriyle enerji konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldığımız dosyamızda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, enerjide değişen paradigma bağlamında iklim krizini değerlendirirken, TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin Cumhuriyet tarihinin en büyük keşfi olan Karadeniz’deki doğal gaz arama ve çıkarma sürecinin geri planını anlattı. Sohbet Karpuz ise Doğu Akdeniz’deki enerji rekabetini farklı boyutlarıyla ele aldı. Türkiye’nin enerji ajandasını İsmail Kavaz, milli enerji ve maden politikasını Büşra Z. Ö. Daşçıoğlu, yeni enerji jeopolitiğini ise Abdülkadir Develi ve Mustafa Erdem analiz etti.

Levent Yılmaz ekonomi güvenliği bağlamında enerji güvenliği konusunu ele alırken Kerem Alkin sürdürülebilir enerji ekonomisi konusunu değerlendirdi. Barış Sanlı enerji dönüşümündeki belirsizlikleri, Fatih Cemil Özbuğday ise iklim değişikliği ve enerji verimliliği arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Cihad Terzioğlu enerjide dijitalizasyon ve blokzincir teknolojisini, Safa Uslu ise sıfır emisyon hedefinin gerçekleştirilebilirliğini tartıştı. Bilal Bağış enerji temelli emtiadaki bağımlılığın maliyetinin, Filiz Eryılmaz yenilenebilir enerjideki maliyet konusunun, Murat Aslan ise son dönemdeki petrol arz ve talep şoklarının muhasebesini yaptı.

Mustafa Caner dünyanın önemli petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip İran’ın enerji politikasını, Diren Doğan ise en önemli enerji tüketicilerinden birisi olan Çin’in enerji politikasını değerlendirdi. Yüksel Okşak da Çin’in pandemiyle mücadelesinden hareketle ortaya çıkan yeni riskleri tartıştı.

Siyaset Dosyasında Nebi Miş güncel gelişmeler ışığında ittifak siyasetindeki rekabeti değerlendirirken, Abdurrahman Babacan iç siyasette de kendisine karşılık bulan mülteci konusunu geniş bir perspektiften ele aldı. Yunus Şahbaz ise AK Parti’nin kalkınma ve yatırım vizyonunu yorumladı.

Dış politika dosyasında Hakkı Uygur Türkiye-İran ilişkilerini, Bilgay Duman ise Irak’ta hükümet krizinin geldiği noktayı değerlendirdi. Sibel Düz Pençe Kilit Harekatı bağlamında terörle mücadeleyi, Kutluhan Görücü ise Ukrayna krizinin Suriye’ye muhtemel etkilerini ele aldı. Cavid Veliyev ise Güney Kafkasya’daki normalleşme ve barış sürecinin önündeki engelleri analiz etti.

68. sayıyla birlikte Kriter Dergisi yayın hayatındaki altıncı yılını doldurdu. Bu vesileyle başta okuyucularımız olmak üzere, yayın hayatına başladığı ilk sayısından itibaren dergimize katkıda bulunan, emeği geçen ve geri bildirimleriyle değer katan herkese teşekkür ederiz.

HABER : İnci Cevher UZGAŞ

[UHA Haber Ajansı, 08 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.