enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:20 Yılbaşında kar yağacak mı?
00:20 UNICEF: Gazze’de çocuklar ve hamile kadınlar arasında yetersiz beslenme oranları arttı…
00:10 Şehzadeler Belediye Başkanı Durbay vefat etti
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
03:32 Türkiye’de İşsizlere Yeni Bir İş Kapısı: İŞKUR – Endülüs İş Dünyası İş Birliği Umut Oldu
01:00 Adalet Bakanı Tunç, NSosyal hesabından yaptığı açıklamada bulundu…
00:57 CHP, Kocaeli’de 13-0’a çok uzak!
00:49 Ukrayna’da bugün seçimler yapılsa kim kazanır?
00:47 Su Politikaları Derneği: Ankara’nın Birim Su Maliyeti Artacak!
00:43 Filistin Haber ve Enformasyon Ajansı’ndan (WAFA) Gazeteci Duha HMİDAN’ın haberleri…
00:37 11 ilde zamana karşı yarış: Asrın inşa seferberliğinde sona gelindi
00:30 Suriye’de bir DEAŞ militanının düzenlediği silahlı saldırıda 2 ABD askeri ve 1 ABD vatandaşı hayatını kaybetti…
00:24 Gastronomide Yeni Dönem: MICHELIN Rehberine 54 Yeni Restoran
00:23 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Nüfus artış hızı noktasında gerçekten dertliyiz”
00:23 Orban’dan Rus varlıklarının dondurulmasına tepki: ‘Brüksel sınırı aştı’
00:21 Sofralık Zeytin Ihracatı Yeni Sezona Yüzde 13’Lük Artışla Girdi
00:13 Ukraynalı Nobel Barış Ödülü sahibi Euronews’e konuştu: Ukrayna’nın ‘demokrasi dersine’ ihtiyacı yok
00:06 Uluslararası araştırmacılardan İstanbul uyarısı: ‘Depremler adım adım şehre yürüyor’
00:02 Plastik çöp: Türkiye geri dönüşüm efsanesinin neresinde?
00:01 İstanbul Süleymaniye’deki İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) İPAM Darüşşifa Psikoterapi Merkezi açıldı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Mart Sayısı Çıktı: III. Dünya Savaşı Arefesinde Türkiye’nin Savunma Politikası

Kriter’in Mart Sayısı Çıktı: III. Dünya Savaşı Arefesinde Türkiye’nin Savunma Politikası
20 Mart 2022
368
A+
A-

ANKARA – UHA HABER / Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 66. sayısı çıktı.

Rusya’nın çeşitli güvenlik kaygılarını öne sürerek dile getirdiği maksimalist taleplerinin kabul edilmemesiyle başlayan Ukrayna merkezli kriz, giderek tırmanıyor. Ukrayna’yı işgal etmeye başlayan Moskova’nın bu adımının bölgesel ve küresel güvenlik mimarisinde ciddi bir jeopolitik kırılma olduğu görülüyor. Ukrayna’da diplomasi üstün gelse ve bugün barış sağlansa bile bu krizin orta ve uzun vadede etkileri olacak. Gerginliğin tırmandığı bir dönemde “Yeni bir dünya savaşı mı yaşanacak?” sorusu sıkça soruluyor ve liderler de bu olasılığa vurgu yapan açıklamalarda bulunuyorlar.

Bu sayıda, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la jeopolitik güç mücadeleleri ile çatışma ve çatışma riskinin arttığı bir dönemde Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikasını konuştuk. Türkiye’nin güvenliğinin sınırlarının dışında başladığını belirten Bakan Akar, sadece Ukrayna krizi değil, küresel sistem, Türk Silahlı Kuvvetleri’ndeki dönüşüm ve Türkiye’nin hak, alaka ve menfaatlerini ilgilendiren bütün bölge ve konulara ilişkin kapsamlı açıklamalar yaptı.

Türkiye’nin savunma ve güvenlik politikasını merkeze aldığımız dosyamızda, Murat Yeşiltaş Türkiye’nin savunma politikasındaki dönüşümü analiz ederken; Mustafa Kibaroğlu Türkiye-NATO ilişkilerinin muhasebesini yaptı, Rıfat Öncel ise NATO’nun geleceğini ele aldı. Dosyada, Türkiye’nin ikili ve bölgesel ilişkileri, savunma ve güvenlik perspektifinden ele alındı. Bu bağlamda Nurşin Ateşoğlu Güney Türkiye-ABD ilişkilerini, Vişne Korkmaz Türkiye-Rusya ilişkilerini, Talha Köse ise Türkiye-AB ilişkilerini yorumladı.

Muhittin Ataman Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerindeki yeniden kalibrasyonu analiz ederken, Bilgehan Öztürk Libya konusunu kaleme aldı. Doğu Ege adalarının gayri-askeri statüsünü ise Yücel Acer hukuki bir değerlendirmeye tabi tuttu. Murat Aslan Türkiye’nin savunma iş birliği konusunu, Merve Seren ise savunma diplomasisini ele alırken, Deniz İstikbal Türkiye’nin savunma harcamalarını, Sibel Düz ise terörle mücadeledeki dönüşümü anlattı. Savunma ve güvenlik politikasının şekillenmesinde önemli bir kurum olan Milli Güvenlik Kurulu’ndaki dönüşümü Mert Hüseyin Akgün, muhalefetin milli güvenlik konularına yaklaşımını ise İhsan Aktaş değerlendirdi.

Dış politika dosyasında Sernur Yassıkaya Ukrayna krizindeki gelişmelere farklı bir perspektiften yaklaştı. Türkiye’nin önemli ve kurumsal diplomatik araçlarından biri haline gelen Antalya Diplomasi Forumu’nu Dışişleri Bakanlığı’nda konuyla ilgilenen ADF ekibi tanıttı. Ömer Kocaman, Türk Devletleri Teşkilatı ve İstanbul zirvesinin önemini, Erman Akıllı Türk dünyasındaki dijital bütünleşme konusunu ele aldı.

Siyaset dosyasında Nebi Miş muhalefet içindeki öncülük tartışmasını analiz ederken, Murat Yılmaz Türk solunun gelişimini karşılaştırmalı bir şekilde değerlendirdi. Yunus Şahbaz ise İYİ Parti’nin konumunu Millet İttifakı çerçevesinde tartıştı. Ekonomi dosyasında Kerem Alkin küresel ekonomideki gelişmelerden hareketle Türkiye üzerine çıkarımlarda bulundu; Bilal Bağış ise yeni ekonomi modelinin Asya ülkeleriyle ilişkilerine etkisini analiz etti.

[UHA Haber Ajansı, 20 Mart 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.