enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
06:45 Adı terörle anılan Gabar Dağı, şimdi enerjide önemli bir nokta…
00:42 İklim kriziyle bağlantılı aşırı hava olaylarından son 10 yılda 250 milyon kişi evlerini terk etti…
00:35 Gazeteci Mustafa Salman’ın, Küresel Gazeteciler Konseyi 5. Küresel Medya Çalıştayı izlenimleri…
00:34 Tarihi komisyon 18 Kasım’da toplanacak
00:28 Konya’dan Kenya’ya bir başarı hikayesi
00:16 Babam Prof. Dr. İbrahim Hakkı Atun!…
00:10 KO-MEK’te öğrenciydi, şimdi Rusça usta öğreticisi oldu; Ukrayna’dan Kocaeli’ye uzanan başarı hikâyesi
00:01 Romanya Dışişleri Bakanı Oana Toiu’nun Ankara Ziyareti ve Türkiye-Romanya Güvenlik İlişkilerinde Gelişmeler
22:54 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye’nin Kıbrıs davasındaki duruşunun her zaman net…
22:25 Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen “C130” tipi askeri kargo uçağında şehit olan askerlerin naaşları Ankara’ya getirildi…
12:47 MSB: Envanterdeki C-130 uçaklarının uçuşları tedbiren durduruldu
00:45 Sağlık hizmetlerindeki tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerine köklü değişiklik
00:36 Gelenekle modernlik arasında köprü kuran kadın sufiler!
00:33 Bakan Işıkhan, “2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla belediyelerin, SGK’ye toplam borcu 234,2 milyar lira”
17:30 Düşen askeri kargo uçağında 20 askerimiz şehit oldu
00:58 Kapadokya’da balon sepetlerine, “10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü”nde Türk bayrakları ve Atatürk posterleri asıldı.
00:57 Adana’da Kocaeli Şehir Tiyatroları’nın “Üç Jokerli Konken’i” adlı oyununa büyük ilgi… 
00:57 CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’yla ilgili gerekçeli kararı açıklandı…
00:56 UHA / İnternational News Agency’ndan Veysel KAVRAYAN’ın Alanya notları…
00:48 ABD’nin Orta Asya Stratejisinde Yeni Dönem: C5+1’in Dönüşümü
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi

Kriter’in Eylül Sayısı Çıktı: Afrika’da Güç Mücadelesi
8 Eylül 2023
57
A+
A-

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) bünyesinde hazırlanan Kriter dergisinin 82. sayısı çıktı.

UHA / İnternational News Agency

Eylül sayımızla, bir aylık aramızı sonlandırıp, yeniden merhaba diyoruz. Yeni dünya jeopolitiğinin sarsıcı ayak sesleri, Afrika’dan gelen darbe haberleriyle zihinlerimizde kuvvetli bir şekilde yankılanmaya başladı. Bu sayımızda, Afrika’daki bu darbeleri; nedenleri, eksenlerde yaşanan kırılmalar ve muhtemel sonuçlarıyla okumaya çalıştık. Yine bu sayımızda Afrika’daki darbelerin Türkiye’nin neresine düştüğüne dair sorular da dahil olmak üzere Türk dış politikasının bundan sonraki yönünü Prof. Dr. Muhittin Ataman, Prof. Dr. Murat Yeşiltaş ve Prof. Dr. Talha Köse ile konuştuk.

Nijer darbesinin küresel yansımalarını Dolapo Fakuade, Batı’nın ECOWAS üzerinden Nijer darbesine müdahale girişimlerini Kaan Devecioğlu, iktidar mücadelesinin felakete dönüşmek üzere olduğu Sudan’ı Enver Arpa yorumladı. Senagal’den Somali’ye Sahel bölgesinde artan terör tehditlerini Isidore Agha, Doğu Afrika’daki radikalleşmeyi Felix Shihundu çok boyutlu bir bakış açısıyla sizlere sundu. Afrika’daki bu darbelerin Türkiye yansımalarını ise üç ayrı yazıda; “Nijer Krizinin Türkiye’ye Yansımaları, Bölgesel ve Güvenlik Ortaklığı” başlığıyla Tunç Demirtaş, “Libya Afrika’nın Neresinde?” başlığıyla Bilgehan Öztürk, “Afrika’nın Savunma ve Güvenlik Anlayışında Türk Savunma Sanayiinin Etkisi başlığıyla Ahmet Alemdar, kapsamlı bir çerçevede kaleme aldı.

Türk eğitiminin yurt dışındaki taşıyıcısı Türkiye Maarif Vakfı’nı, başında bulunan bir isim, Birol Akgün kaleme alırken, Muhittin Şimşek Türk dünyasındaki eğitim bütünleşmesini, Erman Akıllı ise Türkiye ve dünyadaki yükseköğrenimin uluslararasılaşmasını masaya yatırdı. Eğitim dosyamız içinde Muhittin Ataman’ın doçentlik başvurusundaki sorunlar ve nedenleri, görev tecrübeleri ışığında yorumladığı makalesi de var.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eylül’de, dünyanın gözünün üzerinde olacağı iki kritik zirveye katılacak; Hindistan’daki G20 Zirvesi ve BM Genel Kurulu. Filiz Eryılmaz G20 zirvesinin gündemini ve konuşulacak olanları, Kemal İnat her dönem yeniden gündeme gelen BM’de reformun, neden mümkün olamadığını anlattı.

Bu ayki sayımızda Rusya okumalarımız da külliyetli bir yer kaplıyor. Mehmet A. Kancı, liderinin tartışılan bir uçak kazası sonrasında sahneden çekilmesiyle çokça konuşulan Wagner’e, Rus devlet aklı üzerinden projeksiyon tutarken, Yücel Acer tahıl anlaşmasından çekilen Rusya’nın iddialarının hukuki ve rasyonel zeminini sorguladı. Murat Aslan ise Rusya-Ukrayna Savaşı’ndaki asimetrik mücadeleye ışık tuttu.

Dış politika okumalarımız içinde Engin Koç’un, Suudi Arabistan ile İsrail arasında utangaç bir şekilde devam eden ilişkinin incelemesi de bulunuyor. Yeni üyelerin katılımıyla bir kez daha dünyanın gündeminde üst sıralara yükselen BRICS’in ekonomik yapısının röntgenini ise Deniz İstikbal çekti.

Siyaset dosyamızda, 100 yaşına giren CHP’yi Baki Laleoğlu anlatırken, yerel seçimlere tek başına gireceğini açıklayan İYİ Parti’nin bu söylemindeki tutarsızlıkları Zakir Avşar aktardı. Yenal Göksun, sosyal medyada yalanlar üzerinde yükselen yabancı karşıtlığını ve dayandığı safsataları, Hamit Emrah Beriş ise son dönemde görünür hale gelen kültürel iktidar mücadelesini mercek altına aldı. Cenay Babaoğlu da Türkiye’de akıllı şehirler ile belediyeler arasındaki ilişkiyi anlattı.

Bu sayımızda, iki de kitap tanıtımımız var; Mehmet Babacan, SETA yayınlarından çıkan “Türkiye’nin İstiklali: Milli Teknoloji Hamlesi” ile “İran’da Değişim Siyaseti: Hatemi Döneminde Reform Mücadelesini” inceledi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.