enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
14:38 Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2024 verilerine göre en çok göç alan şehirler belli oldu…
10:41 Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Yuvacık Barajı’nda su seviyesi yüzde 70’e ulaştı…
10:37 Erken teşhis ve uygun tedaviyle Ankilozan Spondilitte omurga hasarı önlenebilir…
10:12 Teröre Karşı Ters Asimetri: İstihbarat -II-
09:26 NOW TV ekranlarında yayınlanan ve her bölümüyle gündem yaratan Kızıl Goncalar dizisi için final kararı alındı…
09:21 Prof. Dr. ESİN SUZER, İzmir Körfezi’ndeki kirliliğin ardından alınan örneklerde amonyak ve çözünmüş oksijen seviyesi normale yaklaştı…
08:57 Araştırmacı-Yazar Muzaffer Ayhan Kara, Otizmli bireylerin farklı alanlarda karşılaştığı zorluklara dikkat çekti…
08:19 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
07:05 Hollanda’ya Türk göçünün 60. yılı röportajın 3. bölümü…
07:01 Başkent Lefkoşa’daki yapımı yaklaşık 3 yıl süren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Külliyesi’nin açılışına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katılacak…
00:46 Mardin Telkârisi Turizmle Buluşuyor…
00:29 İletişim Başkanı Altun: TRT, yarım asrı aşan yayıncılık birikimiyle önce bir kurum olmuştur
23:31 Diyarbakır’da aniden başlayan fırtınanın etkisiyle, fırtınada çatılar uçtu tabelalar devrildi…
17:41 İletişim Başkanı Altun’dan “1 Mayıs” mesajı
12:18 Kocaeli Körfez Belediye Başkanı Söğüt’ten ilk Hereke Halısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verildi!…
11:34 Şampiyon gibi oynamıyoruz!…
10:14 “Suyun sürdürülebilir şekilde yönetilmesi hem çevresel hem de ekonomik açıdan büyük önem taşıyor”
09:57 Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Askerlik sınıflandırma sonuçları e-Devlet üzerinden erişime açıldı…
09:32 KASKF Başkan adayı Mevlüt Ağra, “Ben değil, biz anlayışı ile şeffaf kararlar alınacak”…
09:16 Türkiye’nin turizm geliri, yılın ilk çeyreğinde yüzde 5,6 artarak 9 milyar 451 milyon 244 bin dolar oldu…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kripto para güvenliği için Soğuk Cüzdan nedir ve nasıl kullanılır?

Kripto para güvenliği için Soğuk Cüzdan nedir ve nasıl kullanılır?
15 Ocak 2022
471
A+
A-

İSTANBUL – UHA HABER / Kripto para güvenliği, dijital para birimlerine yatırım yapan, bunların alım satımıyla uğraşan herkes için dikkat edilmesi gereken kritik bir konudur. Yatırımcılar ilk olarak kripto paralarını muhafaza ettikleri cüzdanları konusunda önemli bir tercih yapmak zorundadır: Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan. Bu seçeneklerden Soğuk Cüzdan, nedir, nasıl kullanılır ve çeşitleri nelerdir sorularını yazımızda yanıtladık.

Soğuk Cüzdan ve Sıcak Cüzdan farkı

Kripto para satın alıp bunları kendiniz saklamak istiyorsanız, kripto varlıklarınızı sıcak cüzdan, soğuk cüzdan ya da her ikisinin bir kombinasyonunu kullanarak muhafaza edebilirsiniz. Sıcak cüzdanlar internete bağlıdır ve çevrimiçi saldırılara karşı risk içerirler. Ancak bağlantılı olmaları sayesinde daha hızlı çalışırlar, kripto para ticareti yapmayı kolaylaştırırlar. Soğuk cüzdanlar ise genellikle internete bağlı değildir. Bu nedenle daha güvenli görülseler de daha az kullanışlıdırlar.

Soğuk Cüzdan nedir?

Soğuk Cüzdan, Bitcoin ve diğer alternatif kripto para birimlerini depolamak için kullanılan çevrimdışı cüzdanlara verilen genel addır. Donanım cüzdanları, genel ve özel anahtarlar oluşturmak için rastgele sayı üreteçleri kullanan fiziksel elektronik cihazlar formunda karşımıza çıkar.

Soğuk cüzdanların internet bağlantısı yoktur, bu nedenle siber saldırılara, yetkisiz erişimlere ve güvenlik açıklarına karşı daha dayanıklıdır. Soğuk cüzdanlardaki fonlara, yalnızca özel anahtarı bilen kişiler erişebilir. Bu anlamda hesap sahibi kendisine verilen gizli anahtar kodunu başka bir kişiyle paylaşmadığı sürece fonlarını güvende tutabilir. Fiziksel cüzdanlar, anahtar kodunun kaybedilmesi durumunda, sahibi tarafından bile erişilemez hale gelirler.

Soğuk Cüzdan çeşitleri nelerdir?

Soğuk cüzdanlar, genel ve özel anahtarlar oluşturmak için rastgele sayı üreteci (RNG) kullanan fiziksel elektronik cihazlardır. Anahtarlar internete bağlı olmayan cihazın kendisinde saklanır. Donanımda depolama bağlantısız bir tür soğuk cüzdan oluşturur ve kripto para saklamak için en güvenli seçeneklerden biri olarak kabul edilir.

Bu cüzdanlar çevrimiçi saldırılara karşı daha yüksek güvenlik seviyeleri sunarken, donanım yazılımı uygulaması düzgün yapılmazsa risk oluşturabilirler. Ayrıca, donanım cüzdanları daha az kullanıcı dostu olma eğilimindedir ve sıcak cüzdanlara kıyasla fonlara erişmek daha zordur. Bazı web cüzdan servis sağlayıcıları, donanım cüzdanlarının web tabanlı arayüzlerine bağlanmasına da izin verir.

Donanım cüzdanlarının yanı sıra, kağıt cüzdanlar da soğuk cüzdan türlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Donanım Cüzdanları

Kripto varlıklarınızı uzun süre saklamayı planlıyorsanız veya elinizde büyük miktarda kripto para birimi tutuyorsanız, bir donanım cüzdanı kullanmayı düşünebilirsiniz. Çoğu donanım cüzdanı, cihazınızı korumak için bir PIN kodu ve cüzdanınızın kaybolması durumunda kullanılabilecek bir kurtarma anahtarı ayarlamanıza izin verir.

Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdan, üzerine bir kripto adresinin ve özel anahtarının fiziksel olarak QR kodlar biçiminde yazdırıldığı bir kağıt parçasıdır. Bu kodlar daha sonra kripto para işlemleri yürütmek için taranır. Kağıt cüzdan, aslında ek bir yönetim özelliği sunulmayan bir soğuk cüzdandır. Anahtarları kendiniz kontrol edersiniz. Cüzdanınız internete bağlı değildir.

Kağıt cüzdanlar bir zamanlar büyük miktarda kripto para birimini güvence altına almanın en iyi yollarından biri olarak kabul edilirken, diğer soğuk cüzdan yöntemleri tarafından gölgede bırakılmıştır.

Soğuk Cüzdan nasıl kullanılır?

Güvenlik endişeleri nedeniyle kripto para birimlerinizi soğuk cüzdan üzerinde muhafaza etmek istiyorsanız, kağıt ya da donanım cüzdan seçeneklerinden birisini tercih edebilirsiniz.

Kağıt cüzdan kullanmak için birçok farklı kripto borsasının sunduklarının yanı sıra, bu iş için özel olarak oluşturulmuş kağıt cüzdan oluşturma araçlarından faydalanabilirsiniz. Kağıt cüzdan oluşturma sürecinin siber güvenlik nedeniyle çevrimdışı yapılması tavsiye edilmektedir. Oluşturulan kağıt cüzdanın iyi saklanması ve kimseyle paylaşılmaması kripto varlıkların güvenliği için önemlidir.

Kusurları nedeniyle kağıt cüzdan kullanımı artık tehlikeli olarak kabul edilmektedir ve önerilmemektedir. Ancak yine de kullanmak istiyorsanız, riskleri anlamanız büyük önem taşır. Kağıt cüzdanların en büyük kusurlarından birisi, paranın bir kısmını göndermek için değil, bir kerede yalnızca tüm bakiyesini göndermek için uygun olmalarıdır.

Teknik olarak, kağıt cüzdan özel anahtarınızı bir masaüstü cüzdanına aktarırsanız ve fonların sadece bir kısmını harcarsanız, kalan paralar Bitcoin protokolü tarafından otomatik olarak oluşturulan bir “değişim adresine” gönderilir. Bu değişiklik adresini kontrol ederek, elle ayarlamazsanız kripto varlıklarınızı kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Günümüzde çoğu yazılım cüzdanı, değişikliği sizin için halledecek ve kalan paraları cüzdanınızın bir parçası olan bir adrese gönderecektir.

Donanım cüzdanları ise kağıt cüzdanın güvenlik ve kullanılabilirlik açısından daha iyi bir elektronik sürümüdür. Özel anahtarların cihazdan ayrılmamasını garanti altına alırlar. Anahtarlar cihazın özel bir yerinde tutulur ve anahtarın kaldırılmasına izin verilmez.

Donanım cüzdanları çevrimdışı olduklarından, başka bir cihazla beraber kullanılmak zorundadır. Donanım cüzdanları yüksek güvenlikli yapıları sayesinde, bilgisayarlardan ve akıllı telefonlardan virüs kapmaz, özel anahtarlarını sızdırmaz. Kullanıcılar donanım cüzdanlarını bir cihaza bağlayarak bakiyelerini görüntüleyebildikleri ve işlem yapabildikleri bir yazılımla etkileşime geçerek bunları kullanırlar.

En popüler donanım cüzdanları

Dünyanın dört bir yanındaki kripto para yatırımcıları varlıklarını saklamak için aşağıdaki cüzdanları tercih ediyorlar.

  • Trezor Model T
  • Trezor One
  • Ledger Nano S
  • Ledger Nano X
  • Coinkite ColdCard
  • Billfold Steel Bitcoin Wallet
  • KeepKey
  • Cool Wallet S

[UHA Haber Ajansı, 15 Ocak 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.