enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
21:49 ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı (HRANA), “İran’daki eylemlerde ölenlerin sayısı 5 bin 2’ye yükseldi”
21:27 Meteorolojiye göre İzmir’de yağış alarmı sürüyor
16:49 Türk Kızılay’ın Gazze’ye gönderilmek üzere hazırladığı, 20. “İyilik Gemisi”, Mersin’den yola çıktı…
15:25 Televizyonun görsel dili TRT Akademi’de şekilleniyor
14:51 Hafta sonu ülke genelinde hava nasıl olacak?
14:27 Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, “bilirkişilik başvuru süresini 16 Şubat’a kadar uzattık”
14:04 Türkiye’nin Stratejik Ekseni ve İstikbal Programı için Düşünceler…
13:19 İnsanlar arasındaki iletişimin özü sevgi ve saygıya dayanmaktadır.
12:00 Rapor: Trump ile yapılacak anlaşma, ABD’ye Grönland’ın bazı bölgelerini kontrol etme hakkı verebilir
00:31 Hollanda’da kur’an yakmaya yargıçlar bile “Mübah” diyor…
00:04 Rusya’da Türk dizileri paniği!
21:50 Ege’de Sağanak Felaketi: Sel Değil, İhmal Taştı
21:24 Türkiye Yelken Ligi Techno 293 Sınıfı 2. Ayak Yarışları Foça’da Düzenleniyor
21:04 TBMM Başkanı Kurtulmuş: “İran kendi sorunlarını çözebilecek büyük bir tarihi müktesebata sahiptir”
20:19 Emekli Sandığı kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan vatandaşlar zam farkları yarın
20:06 İletişim Başkanı Duran: Türkiye potansiyelini gerçeğe dönüştüren bir ülke konumuna ulaştı
19:53 Bakan Fidan: Alanda kavga artık müzakere masasına taşındı
19:43 Meteoroloji’den kuvvetli kar yağışı uyarısı
19:31 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pezeşkiyan ile görüştü
19:11 Nizip Ticaret Odası (NTO) Başkanı Özyurt: “Faiz Kararı Tek Başına Değil, Ticari Kredi Koşulları Belirleyici”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova ile Sırbistan liderleri Perşembe günü Brüksel’de biraraya gelecek

Kosova ile Sırbistan liderleri Perşembe günü Brüksel’de biraraya gelecek
13 Eylül 2023
28
A+
A-

Kosova Başbakanı Albin Kurti ile Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç, Avrupa Birliği (AB) öncülüğündeki Belgrad-Priştine diyaloğu kapsamında 14 Eylül’de Brüksel’de bir araya gelecek.

UHA / Europe İnternational News Agency

UHA Haber’in KosovaPort’a dayandığı haberine göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in ofisinden yapılan açıklamada, Belgrad-Priştine Diyaloğu’nun yeni toplantısının 14 Eylül’de gerçekleştirileceği bildirildi.

Açıklamada, Borrell’in, iki liderle yapacağı görüşmeden önce AB’nin Özel Temsilcisi Miroslav Lajcak ile görüş alışverişinde bulunacağı kaydedildi.

Liderler, son olarak 22 Haziran’da, Kosova’nın kuzeyinde artan gerginlik nedeniyle AB’nin daveti üzerine Brüksel’de bir araya gelmişti.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, 7 Eylül’de yaptığı açıklamada, Belgrad-Priştine Diyaloğu toplantısından  beklentisinin sorulması üzerine “Sürecin başarısı için AB’den dengeli bir yaklaşım bekliyoruz. Bu dengeyi göremediğimiz zamanlar oldu.” demişti.

Daha önce varılan anlaşmaların tam olarak uygulanmasını talep ettiklerini dile getiren Osmani, Sırbistan’ı anlaşmayı tam uygulamamakla suçlamıştı.

Kosova’nın kuzeyindeki gerginlik

Kosova’nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan’da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs’ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs’ta belediye binalarını koruyan NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan, 14 Haziran’da Kosovalı emniyet mensupları oldukları belirlenen 3 kişiyi “Sırbistan’da eylem yapmayı planladıkları” gerekçesiyle iki ülkenin sınır bölgesinde gözaltına almış, Kosova ise polislerin Sırbistan tarafından “kaçırıldığını” savunmuştu.

Sırbistan, 26 Haziran’da Kosovalı polisleri serbest bırakmıştı.Kosova polisince farklı gerekçelerle yaklaşık 10 Kosovalı Sırp gözaltına alınırken, Sırbistan ise bu kişilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep etmişti.

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen iki ülkenin gerilmesindeki ana neden, Sırbistan’ın, tek taraflı bağımsızlığını 2008’de ilan eden Kosova’yı kendi toprağı görmesi olarak ifade ediliyor.

AB arabuluculuğunda 2011’de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.