enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:42 Hocalı Soykırımı’nın 34. Yılında İstanbul’da Düzenlenen Konferansla Anıldı.
01:01 “Laikliği birlikte savunuyoruz” başlıklı bildiriyi imzalayan 168 kişi hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan soruşturma başlattı.
00:50 CHP Genel Başkanı Özgür Özel hakkında, “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” suçundan resen soruşturma başlatıldı.
00:42 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan diplomasi trafiği
00:22 Portre: Ayetullah Ali Hamaney kimdir?
00:11 Kocaelispor Taraftarı Başkan Büyükakın’dan istemişti: O çocuklar maçta yerlerini aldı
00:11 Ramazan çadırında paylaşmanın tadı bir başka: İftar sonrası ücretsiz ikramlar Büyükşehir’den
00:10 Sahanın Durumu, Raporun Gereği ve Zamanlama
00:09 Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde insansız hava araçlarının (İHA) parçaları sonucu iki kişi yaralandı
00:08 Hollanda’da 17 Nisan’da başlayacak sergide, Osmanlı’nın diplomatik ağırlığını hatırlatan figürler izlenecek…
00:08 Bloomberg yazdı: Türkiye, petrol ve uzay istasyonuyla Afrika açılımını hızlandırıyor”
00:07 Nakit Varken Batmak: Şirketleri Sessizce Çökerten Finansal Yanılgı
00:04 Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
00:02 Putin’den Hamaney için taziye mesajı: ‘Uluslararası hukukun ihlali’
00:01 Kocaeli Büyükşehir, Üsküdar Vapuru faciasını unutmadı; 392 can, 1 Mart’ın yıl dönümünde dualarla anıldı
09:52 Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İran, Irak, Suudi Arabistan, Katar, Suriye, Mısır ve Endonezya dışişleri bakanları ile telefon görüşmeleri yaptı.
09:27 Adana Cumhuriyet Başsavcılığınca, İncirlik Hava Üssü’nden “canlı yayın” yapılmasıyla ilgili resen soruşturma başlatıldı
06:51 İran’daki Türk vatandaşlarına güvenlik uyarısı
00:52 Ege Üniversitesi’den,“34. Yılında Her Yönü ile Hocalı ve Azerbaycan-Ermenistan İlişkileri”
00:45 ManpowerGroup: Zorunlu ofise dönüş, kadınların işten ayrılma olasılığını erkeklere kıyasla 3 kat artırıyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler…

Kosova Cumhuriyeti’nden haberler…
10 Şubat 2024
38
A+
A-

Kosova Cumhuriyeti’nin saygın, güvenilir, bağımsız, tarafsız düşünce ve yayın kuruluşu olan KosovaPort Haber Portalı, Genel Yayın Yönetmeni Gazeteci Ela KASAP’ın üstün başarısı sayesinde Kosavalıların sesini dünyaya duyurmak için büyük bir çaba gösteriyor.

Örnek bir Kosovalı gazeteci olan Ela KASAP, Türkiye’den TÜRKUAZ Uluslararası Haber Ajansı (TÜHA) ve Uluslararası Haber Ajansı (UHA) aracılığıyla mesleki dayanışma çerçevesinde “Kosova Cumhuriyeti’nden haberler” başlığıyla Kosavalıların sesini duyurmaya çalışıyor.

Gazeteci Ela KASAP, bugün de hafta içerisinde Kosova’da öne çıkan haberlerden kısa kısa özet bir bülten hazırladı.

***Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı (KTTHB) tarafından yapımı tamamlanan Mamuşa Atatürk Lisesinde  Arnavutça ve İngilizce olmak üzere dil kursu  projesinin açılışı yapıldı.

MAMUŞA’DA DİL KURSLARI PROJESİNİN AÇILIŞI YAPILDI

Açılış törenine NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, KDTP Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Tunç Angılı, milletvekilleri Fidan Brina Jılta ile Enis Kervan, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç, KTTH Başkanı Albay Sabri Gökhan Karamürsel, Türkiye’nin Prizen Başkonsolosu Celal Doğan, Türkiye Büyükelçliği Eğitim Müşaviri VeyseL Erdel, Yunus Emre Enstitüsü Kosova Koordinatörü Ramazan Yılmaz ve diğer davetliler ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Burada yapılan konuşmalarda, hayata geçirilen dil kursu projesinin, öğrencilerin kariyerleri ve gelecekleri bakımından büyük önem arz ettiğini belirtildi.

Türk askerinin tek Türk belediyesi olan Mamuşa’daki Türkçe eğitime verdiği destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti ve Kosova Türk Temsil Heyet Başkanlığı’na teşekkür eden konuşmacılar, devlet kurum ve kuruşlarında çalışabilmek için öğrencilerin Arnavutça ve İngilizce konuşma becerilerini geliştirmekte dil kursu projesinin çok büyük bir katkısı olacağını dile getirdi.

 ***NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR)  Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Mamuşa Belediyesi’ni ziyaret etti.

KFOR KOMUTANI ULUTAŞ, MAMUŞA BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ

Mamuşa ziyareti kapsamında Ulutaş, Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşmede, Mamuşa Belediye Başkanı Krasniç, belediye ve çalışmalar hakkında KFOR Komutanı Ulutaş’a bilgi verdi.

Krasniç, görüşmeye yönelik yaptığı açıklamada, “KFOR bünyesindeki desteklerinden ve ülkemizde sağlamış oldukları güvenlikten dolayı komutanımıza teşekkür ederim. Ayrıca, bizleri unutmayıp ziyaret ettiklerinden dolayı da Komutanımız Tümgeneral Özkan Ulutaş’a teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

***Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Özel Temsilcisi ve BM Kosova Misyonu (UNMIK) Şefi Caroline Ziadeh, Kosova ve Sırbistan’a iyi niyetle ve Avrupa Birliği (AB) Belgrad-Priştine Diyaloğu çerçevesinde hareket etme çağrısında bulundu.

BM’DEN KOSOVA VE SIRBİSTAN’A “İYİ NİYETLE HAREKET ETME” ÇAĞRISI

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Sırbistan’ın çağrısı ve Rusya’nın desteğiyle Kosova’nın nakit işlemlerde Sırp dinarı kullanımını yasaklamasını ele almak için toplandı.

Burada üye ülkeleri bilgilendiren Ziadeh, Kosova’nın kararının on binlerce birey ve genel ekonomik durumu etkilediğini dile getirdi.
Ziadeh, endişelerin dile getirilmesi üzerine Kosovalı yetkililerin geçiş süreci uygulayacaklarını duyurduğunu ancak bunun da tüm sıkıntıları gidermeye yeterli olmadığını belirtti.

Hukukun üstünlüğü ilkesinin siyasi etkiden uzak şekilde uygulanmasının önemine işaret eden Ziadeh, “Priştine ve Belgrad’a aktif şekilde iyi niyet ve AB Belgrad-Priştine Diyaloğu çerçevesinde hareket etmeleri çağrımı sürdürüyorum. Söz konusu Diyalog, toplumları etkileyen hassas politikaların konuşulması için uygun bir platform.” diye konuştu.

***Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kosova gündemiyle olağanüstü toplandı. Toplantıda Kosova’yı Başbakan Albin Kurti, Sırbistan’ı ise Cumhubaşkanı Alkesandar Vuçiç temsil etti.

BM GÜVENLİK KONSEYİ KOSOVA GÜNDEMİYLE TOPLANDI

BM Güvenlik Konseyi’nde Banjska saldırısıyla ilgili konuşan Başbakan Albin Kurt, Radojçiç terör örgütünün Banjska’daki masum hacıları canlı kalkan olarak kullanmak istediğini söyledi.

Kurti ayrıca Sırbistan cumhurbaşkanına, Sırbistan’ın Banjska’da öldürülen teröristler için 3 günlük yas ilan ettiğini hatırlattı.

“Sırbistan, savaştan 25 yıl sonra bile Kosova’yı yeniden canlandırma çabalarını sürdürüyor; bunun açık bir örneği geçen yıl 24 Eylül’de Banjska’da yaşandı; Sırbistan tarafından organize edilen ve desteklenen yaklaşık 80 paramiliter birlik, Kosova Polis devriyesine yönelik sebepsiz bir saldırı başlattı ve bunun sonucunda Polis Afrimi Bunjaku’nun öldü ve iki kişi de yaralandı” diyen Kurti, Millan Radojçiç’in grubunun Banjska’daki manastırın hacılarını canlı kalkan olarak kullanmayı amaçladığını da sözlerine ekledi.

Kurti ayrıca, Sırbistan’ın Kosova’nın toprak bütünlüğüne saygı göstermeyerek anlaşmayı imzalamayı reddetmesi, Sırbistan’ın Kosova’yı işgal etme niyetinin bir göstergesi olduğunu da sözlerine ekledi.

Dinar kullanımının Kosova’da yasaklanması konusunda ise Kurti, “Dinar yasaklanmadı, sadece ödemelerde resmi para birimi Euro’dur” dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç ise, “Priştine’deki kurumlar Sırplar için dayanılmaz koşullar yarattı. Sırplara karşı sistematik saldırılar gerçekleştiriyor. İlerideki UNMIK raporu için bir sonraki toplantıya kadar onarılamaz hasarlara neden olabilirler. Bu toplantıyı sözde Kosova Bankası’nın dinarı yasaklama eylemi nedeniyle talep ettik. Sözde liderliğin Sırp nüfusuna yönelik saldırıları devam etti ve güney eyaletinde hayatta kalmalarının Sırbistan’ın bütçesine bağlı olmasıyla bu durum doruğa ulaştı. Bu, Sırp halkına yönelik bir saldırıdır ve Kosova’daki durumu zorlaştırmaktadır” ifadelerine yer verdi.

ELA KASAP (arşiv) | KOSOVAPORT - Kosovanın Haber Portalı

Gazeteci* Ela KASAP (KosovaPort)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.