Kocaeli (UHA) Bürosu: Kocaeli’nin Derince ilçesinde Tüketici Hakları İhmal mi Ediliyor? Belediye’ye Çağrı: Denetimler sıklaştırılmalı
*Tüketiciyi korumak adına 1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren “Fiyat Etiketi Yönetmeliği”, üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen ilçedeki işletmelerde adeta “yok sayılıyor.” Kafe ve Restoranların girişlerinde olması gereken menüler, masalarda bulunması zorunlu olan fiyat listeleri ve tüketicinin en temel hakkı olan “şeffaf fiyat” kuralı, denetimsizlik yüzünden unutulmaya yüz tuttu.
UHA / İnternational News Agency
KOCAELİ (Derince), 25 HAZİRAN 2026
Tüketiciyi korumak adına 1 Ocak 2024’te yürürlüğe giren “Fiyat Etiketi Yönetmeliği”, üzerinden neredeyse iki yıl geçmesine rağmen ilçemizdeki işletmelerde adeta “yok sayılıyor.” Kafe ve Restoranların girişlerinde olması gereken menüler, masalarda bulunması zorunlu olan fiyat listeleri ve tüketicinin en temel hakkı olan “şeffaf fiyat” kuralı, denetimsizlik yüzünden unutulmaya yüz tuttu.
Ticaret Bakanlığı tarafından tüketicilerin ekonomik çıkarlarını korumak, işletmelerin keyfi fiyat artışlarını önlemek ve “fiyat sürprizi” yaşanmaması ve işletmeler arası fiyat kıyaslaması için hayata geçirilen yasal düzenleme, Derince’de sadece kağıt üzerinde kaldı. Aradan geçen yaklaşık 2 yıllık süreye rağmen, ilçemizdeki pek çok kafe, lokanta ve restoran hala eski alışkanlıklarıyla, yani “fiyatı müşteriye masaya oturduktan sonra gösterme” mantığıyla faaliyet gösteriyor.
“Kanun Var, Denetim Yok!”
İlçemizde birçok işletmenin, yönetmeliğin ruhuna aykırı davrandığı gözlemleniyor. Bir çok işletmede fiyat listesi yok olanlarda, tüketicinin yoldan geçerken okuyamayacağı kadar küçük puntolarla hazırlandığı, hatta bazı yerlerde menülerin müşteri tarafından görülmesi neredeyse imkansız olan loş veya arka köşelere saklandığı belirtiliyor.
Vatandaşlar, ilçedeki işletmelerin kapı önlerinde veya camlarında yasal zorunluluk olmasına rağmen menü bulundurmamasına tepkili. Bir tüketici, “İşletmelere dışarıdan baktığımızda fiyat listesi yok yada belirgin değil “Kapıdan içeri girdiğimizde karşılaştığımız fiyat ile ödeme yaparken kasadaki fiyat birbirini tutmuyor. Menülerde fiyatlar güncel değil silinmiş veya çok küçük puntolarla yazıldığı için okuyamıyoruz.” diyerek duruma tepki gösteriyor.
Belediye Neden Sessiz?
Tüketicilerin en çok sorguladığı nokta ise yerel yönetimin tutumu. İlçe genelinde zabıta ekiplerinin ruhsat ve çevre denetimi yaparken, işletmelerin vitrinlerinde ve masalarında bulunması gereken fiyat listelerini neden denetlemediği büyük bir soru işareti. 2025 yılı itibarıyla her bir aykırılık için 3.166 TL idari para cezası öngören bu yönetmelik, Derince’de uygulanmadığı sürece tüketici, her geçen gün artan fiyatlar karşısında savunmasız bırakılmaya devam edilecek.
Yasal düzenlemeler oldukça net, fiziksel, güncel ve herkesin rahatlıkla okuyabileceği büyüklükte bir menünün giriş kapısında ve masalarda bulunması kesin bir zorunluluktur. Derince’deki işletmelerin birçoğunun bu kuralı ihlal etmesi, tüketici mağduriyetlerini artırıyor.
Fahiş Fiyatla Mücadelenin Anahtarı
Enflasyonist ortamda tüketicinin korunması ve fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmesi adına restoran ve kafelerde fiyat listesi uygulaması hayati bir öneme sahiptir. İşletmelerin girişlerinde ve masalarında güncel, şeffaf ve herkes tarafından kolayca okunabilen fiziksel menüler bulundurması, tüketiciye bilinçli tercih yapma imkânı tanıyarak fiyat manipülasyonlarını engellemektedir.
Bu uygulamanın tavizsiz denetlenmesi, piyasada adil rekabet ortamını güçlendirirken, tüketici mağduriyetlerini azaltarak fiyat istikrarına giden yolda güvenli bir ticari zemin oluşturmaktadır. Ayrıca Yasanın uygulanması adına Vatandaşlarında duyarlı olması kapıda ve masalarda fiyat listesi bulundurmayan işletmeleri şikayet etmeleri önemlidir.
Derince Belediyesi’ne Çağrı: “Tüketiciyi Koruyun”
Derince halkı, ilçemizdeki denetim mekanizmalarının işletilmesi noktasında belediye ekiplerine büyük görev düştüğünü vurguluyor. Vatandaşlar, “Derince Belediyesi’nden, ilçedeki işletmelerin giriş camlarını ve masa üstlerini acilen denetlemesini bekliyoruz. Fiyatların şeffaf, okunur ve güncel olması tüketici için en doğal haktır. Kurallara uymayan, küçük puntolarla tüketiciyi yanıltan veya fiyat listesini saklayan işletmelere gerekli yaptırımlar uygulanmalıdır,” ifadeleriyle taleplerini dile getiriyor
İki yıl oldu, yeter! Derince Belediyesi’nin, Ticaret Bakanlığı’nın getirdiği bu önemli düzenlemeyi ivedilikle gündemine alması ve tüketiciyi korumak adına sahaya inmesi gerekiyor. Şeffaf bir ticaret ortamı, tüketicinin en doğal hakkıdır ve bu hakkın korunması yerel yönetimin asli görevleri arasındadır.
