enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:21 Doğu Kudüs’ten Filistinli Gazeteci Huda Fadıl NAİM, Gazze’de yaşananları haber yaptı…
00:16 Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını gerçekleştirdi…
00:16 Trump’ın Ukrayna Barış Planı ve Self-Determinasyon Üzerinde Düşündürdükleri
00:10 Devlet adamlığı, her istediğini yapabilme serbestliği değil; her yerde kendini sınırlayabilme iradesidir…
00:02 Yunan Genelkurmay Başkanı Floros’un Tarihi Olayların Değerlendirilmesindeki Entellektüel Yaklaşım Eksikliği
00:02 Gazeteciler Cemiyeti Mobil Basın Evi, Gaziantep Üniversitesi’ni ziyaret etti
00:02 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kültürel değerlerimizi evrensel bakışla harmanlayıp inşa etmeliyiz…
13:08 Dünyanın korkulu rüyası: Gazap ve Hayalet sistemleri
12:07 “Terörsüz Türkiye” süreci…
08:57 Dış Bakış Dergisinin “TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI” Özel Sayısı Yayında
00:59 Emine Erdoğan: Şeb-i Arus, sevgiyi merkeze alan bir irfan mirasıdır
00:57 Boraltan Köprüsü Faciası…Rus ordusundan kaçan 146 Azeri TÜRK’ünün katliamı…
00:55 Alexis Anne-Braun ile Sanat ve Mimarlıkta Anlamın İnşası Konferansı
00:53 İran’dan ABD’nin Venezuela kararına kınama
00:51 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hazreti Mevlana’nın 752. Vuslat Yıl Dönümü’ne ilişkin mesaj yayımladı…
00:50 Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu : “Terörsüz Türkiye” Bahanesiyle Bölücülük
00:48 Yüzyılın Konut Projesi’nde başvurular bu hafta sona eriyor
00:48 Prof. Dr. Mühip Kanko, “Bu sadece Kocaeli’nin değil, tüm bölgenin su felaketidir”
00:42 Filistinli Hind Rajab’ın hikayesini anlatan “Hind Rajab’ın Sesi” filmi
00:35 ABD Başkanı Trump, Ukrayna-Rusya Savaşı’yla ilgili Avrupalı liderlerle kapsamlı görüşmeler yaptı…
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kırım Tatar akademisyenin, Kırım Tatar diasporasının siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini incelediği kitabı çıktı

Kırım Tatar akademisyenin, Kırım Tatar diasporasının siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini incelediği kitabı çıktı
23 Temmuz 2021
435
A+
A-

UHA HABER / Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun Kırım Tatar diasporasının 4 ülkede 100 yılı kapsayan siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini konu aldığı, aynı zamanda doktora tezi üzerine bina edilmiş kitabı yayımlandı. Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, İngilizce dilinde yayımlanan çalışmasının amaç ve konusunu QHA’ya anlattı.

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun Haziran ayında Emigre, Exile, Diaspora and Transnational Movements of the Crimean Tatars” (Kırım Tatarlarının Göçmen, Sürgün, Diaspora ve Ulusötesi Hareketleri) adlı yeni kitabı çıktı.

Kırım Tatar diasporasının 4 ülkede 100 yılı kapsayan siyasi tarihini ve kimlik hareketlerini konu edinen Dr. Bezikoğlu’nun İngilizce yayımlanan kitabı; Kırım Tatar diasporasının Türkiye, Romanya, ABD, Eski Sovyetler Birliği olmak üzere 4 ülkede; Siyasi Muhaceret, Sürgün, Diaspora ve Ulusötesi hareketlerini konu ediniyor.

KIRIM TATAR DİASPORASI NASIL ULUSÖTESİ BİR KİMLİK İNŞA ETTİ?

Kitabı hakkında QHA’ya demeç veren Dr. Bezikoğlu, çalışmasında özellikle Eski Sovyetler Birliğinde sürgünden sonra Orta Asya’da gelişen milli hareketlerin yapısını, siyasi mahiyetlerini incelediğini belirtti. Dr. Bezikoğlu, sonrasında ise Kırım’a dönüş hareketleri süresince de Kırım Tatar diasporasının verdiği destek ile hem anavatandaki Kırım Tatarları ile hem diasporadaki Kırım Tatarlarının bir araya gelerek Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) gibi ulusötesi yapılarla, nasıl ulusötesi bir kimlik oluşturdukları konusunu kitabında incelediğini anlattı.

TÜRKÇE YAYINI DA OLACAK

Doktora tezini 2012 yılında Kanada’daki Toronto Üniversitesinde tamamlayan Dr. Bezikoğlu, orijinal dili İngilizce olan çalışmasını güncellediğini belirterek kitabın kısa zamanda içinde Türkçe yayınının da hazırlıklarına başlayacağını bildirdi.

“TARİHİMİZDE YETERLİ ÖNEMLİ GÖRMEYEN KONULARA DEĞİNDİM”

Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu’nun söz konusu çalışmasının amacına dair ise şunları kaydetti:

“Bu çalışma ile daha çok unutulmuş olan Kırım Tatar diasporasının tarihini ortaya çıkartmak istedim. Bu sebeple örneğin, Türkiye’de ve Romanya’da 1900’lü yılların başından itibaren aslında bilinmeyen bir Kırım Tatar siyasi hareketi olduğunu ve bu hareketin evrelerini, aktörlerini anlattım. Sonuç olarak da bu hareketin devamlılık teşkil ettiğini ve çeşitli örnekleriyle bugüne geldiğini gösterdim. Hem edebi eserlere baktım, hem de çeşitli tarihi olayları gözler önüne serdim. Bunların en önemlisi Romanya’da gelişen Kırımlılık Hareketi. Romanya’da iki savaş arası dönemde Kırım Tatarlarının Türkiye’ye değil de Kırım’a dönmeleri için ve oradaki Kırım Tatar köyleri arasında Kırım Tatar bilincini güçlendirmek için çok aktif çalışan siyasi önderlerimizin rollerini göstermek istedim. Aynı şekilde 2. Dünya Savaşı arasındaki dönemde Nazi Almanyası ve Sovyetler Birliği arasında kalan soydaşlarımızı kurtarmak için diasporamızın nasıl çaba gösterdiğini anlatmak istedim. Gerçekten çok ilginç ancak tarihimizde yeterli önemi görmeyen konulara değindim.”

Kırım Tatar Siyasi Muhaceret Hareketinin yolbaşçıları.

DR. BEZİKOĞLU: DİASPORA, KIRIM TATAR TARİHİNİN BİR PARÇASI OLMASI GEREKİYOR

Kırım Tatar tarihi anlatılırken Kırım Tatar diasporasının yeteri kadar anlatılmadığına dikkat çeken Dr. Filiz Tutku Aydın Bezikoğlu, “Diasporanın bilinçlerini koruyarak uzun süre yaşadıkları ve bunların da Kırım Tatar tarihinin bir parçası olması gerektiği bu kitabın en önemli tezi olabilir.” dedi.

HABER : Ayyıldız Huri Kaptan

[UHA Haber Ajansı, 23 Temmuz 2021]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.