enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
10:51 Zorbalık üstüne zorbalık!
10:28 Gazze’de Ateşkesten Sonra Derinleşen Sessizlik “Gazze’de Her Şey En Ağır Haliyle Devam Ediyor”
07:32 Türkiye ile mücadele eden herkes kaybeder…
06:58 Ahmet Efendi Mescidi, Kocaeli Büyükşehir’le hayat buldu
06:38 AB Kapısı Letonya’dan Geçiyor: Oturum İzni Almanın Şartları Neler?
06:33 Hataylı çocuklara Karadeniz’de unutulmaz ara tatil deneyimi
06:32 Şifa, Tat ve Bereket: Kuru Üzümün Türk Mutfağındaki Yolculuğu
06:28 40 Yıllık dostluğun yaratıcısı Türk kahvesi dünyanın dört bir yanında görücüye çıktı
06:15 Hollanda Türklerinin övgü kaynağı olan kuzey Hollanda Emniyet Müdürü: Hamit KARAKUŞ
21:41 Yazar Peren Birsaygılı Mut: Suriye Devrimi’nin Filistin davası açısından taşıdığı tarihsel ve stratejik önemi
07:31 Türk savunma sanayisi, İnsansız hava araçlarında (İHA/SİHA) elde ettiği küresel başarıyı denizlere taşıdı
07:17 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, (TCMB) ocak ayına ilişkin “Sektörel Enflasyon Beklentileri” verilerini değerlendirdi.
07:14 2026 Kültür Yolu rotası belli oldu: 26 şehirde kültür sanat şöleni yaşanacak
06:24 Türkiye’de Bölgesel Tehdit ve Savunma Sanayi Politikası
06:17 Kocaeli Kuzuyayla’da kar keyfi kış masalına dönüştü
00:50 Çelik: PKK tüm uzantılarını feshetmeli
00:50 Geçmişten Günümüze Dışişleri Bakanlarımız | Yusuf Kemal Tengirşenk
00:44 Dışişleri Bakanı Fidan, bugün Türkiye’yi ziyaret edecek Fransız mevkidaşıyla güncel uluslararası gelişmeleri görüşecek
00:17 Şark Fatihi ve Yetimlerin Babası: Kazım Karabekir
00:06 AK Parti’ye katılımlar sürüyor
TÜMÜNÜ GÖSTER →

“Katar Suriye’de devlet memurlarının maaşlarının ödenmesine yardımcı olmayı planlıyor”

“Katar Suriye’de devlet memurlarının maaşlarının ödenmesine yardımcı olmayı planlıyor”
9 Ocak 2025
16
A+
A-

Üst düzey bir diplomat olan ABD’li bir yetkili , Suriye’de Esat rejiminin devrilmesinin ardından Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed el-Şara idaresindeki yönetimin devlet memurlarının maaşlarını ödeyebilmesi için Katar’ın yardım yapmayı planladığını söyledi.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in Reuters’e dayandırdığı haberinde, Yeni Suriye yönetimine verilen destek, ABD’nin Pazartesi günü çıkardığı ve Üst düzey bir diplomat olan ABD’li bir yetkili , Suriye’de Esat rejiminin devrilmesinin ardından Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmed el-Şara idaresindeki yönetimin devlet memurlarının maaşlarını ödeyebilmesi için Katar’ın yardım yapmayı planladığını söyledi. Suriye’deki idari kurumlarla altı ay boyunca finansal işlemlerin yapılmasına izin veren ABD yaptırım muafiyeti sayesinde mümkün hale geldi.

Bir Arap yetkili Katar’ın Suriye hükümetinin maaşlarını finanse etmesine ilişkin görüşmelerin sürdüğünü ve henüz bir sonuca varılmadığını belirterek Suudi Arabistan dâhil diğer ülkelerin de bu çabaya katılabileceğini söyledi.

Suudi bir yetkili Salı günü Reuters’e yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’ye destek olmak için bölgesel ve uluslararası ortaklarla birlikte çalışmaya kararlı olduğunu ve mevcut desteğin “gıda, barınma ve tıbbi malzeme dahil insani yardıma odaklandığını” söyledi.

ABD’li bir diplomat olan yetkili, Suriye’de Esat’a karşı silahlı ayaklanmanın uzun süredir destekçisi olan Katar’ın, resmi bir şekilde finansman sağlayabilmek amacıyla yaptırımlardan muaf tutulması için Washington’da yoğun bir lobi faaliyeti yürüttüğünü savundu.

Heyet Tahrir el-Şam liderliğindeki Suriyeli isyancı gruplar, 8 Aralık’ta beklenmedik ve ani bir hamleyle iktidarı Esat’dan aldı ve o tarihten bu yana kamu sektörü çalışanlarına yüzde 400 maaş artışı vadeden geçici bir hükümet kurdu.

Yeni Maliye Bakanı, kamu sektöründe çalışan 1 milyon 250 binden fazla işçinin maaş bordrosunda yer alan bu artışla birlikte maaşların aylık toplam bedelinin 120 milyon dolar civarında olduğunu söyledi.

Suriye Maliye Bakanlığı’ndan bir kaynak, maaşlar için dış finansman konusunda teyit almadıklarını ancak genel destek vaatleri olduğunu söyledi.

Katar Dışişleri Bakanlığı bu konudaki sorulara henüz yanıt vermedi. HTŞ birkaç yıl önce Washington tarafından terörist bir örgüt olarak tanımlanmıştı ancak uzun zamandan beri El Kaide ile bağlarını kopardı ve son yıllarda daha ılımlı bir yaklaşımın sinyallerini verdi.

Şu anda Ahmed el-Şara liderliğindeki yönetim, Suriye’deki tüm etnik ve dini unsurları biraraya getirecek kapsayıcı bir siyasi süreç başlatma sözü verdi ve geçmişlerinden çekinen diğer Körfez Arap ülkelerine ulaşmak için çaba sarfetti.

Suriye Dışişleri Bakanı Esat el-Şibani geçen hafta ilk resmi yurtdışı gezisinde Riyad’ı ziyaret etti ve o günden bu yana Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Ürdün’de temaslarda bulundu.

Diplomatlar, Arap devletleri, Avrupalı ülkeler ve ABD’nin, yeni Suriye yönetimine ülkeyi istikrara kavuşturma ve kapsayıcı bir siyasi süreç başlatma şansı verme çabasının bir parçası olarak onlarla temas kurduklarını söylüyor.

Uluslararası diplomaside büyük bir rol oynayan küçük ama zengin bir Körfez ülkesi olan Katar, geçtiğimiz ay yeni Suriye hükümetiyle bağlantı kurmak için hızla harekete geçerek Şam’a üst düzey yetkililer gönderdi ve büyükelçiliğini yeniden açtı. Salı günü Katar Havayolları, Doha ve Şam arasında düzenli uçuşlara yeniden başladı.

Katar, 2011 yılında Esat hükümetiyle resmi ilişkilerini kesmiş ve son yıllarda bazı Arap ülkelerinin Şam’la ilişkileri düzeltme çabalarına da karşı çıkmıştı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi, ABD’nin Katar’ın desteğiyle ilgili görüşmelerden haberdar olup olmadığı ve böyle bir anlaşmanın Pazartesi günü açıklanan altı aylık ABD yaptırım muafiyetinin gerekliliklerini karşılayıp karşılamayacağı yönündeki sorulara şu aşamada yanıt vermedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.