enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:54 Türkiye dünya tarihinde hibrit yörünge motoru uzayda ateşleyen ilk ülke oldu
00:53 ABD’nin Kıbrıs Planı…
00:51 Monaco-Galatasaray maçı TRT 1’den naklen yayınlanacak
00:48 Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu hafta da yoğun mesaisine devam edecek. Bütçe paratonu başlıyor…
00:48 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-4 – CHP Yönetimi’ne geçmişten kalan biricik miras: Atatürk Maskesi
00:38 ABD–Venezuela Gerilimi: Bölgesel Güç Mücadelesi ve Latin Amerika’nın Kırılgan Dengesi 
00:37 İstanbul’un Kaybolan Geleceği…
00:37 Konferans | Bir Yılın Ardından Suriye: Toparlanma ve Yeniden İnşa I SETA Ankara | 10 Aralık 2025
00:23 Hedefe Yaklaştıkça Artacak Risklere Dikkat…
00:19 Sarayın şekercisi Körfez’e açılıyor
00:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Venezuelalı mevkidaşı Maduro ile görüştü
00:04 Alanyaspor-Antalyaspor derbisi
00:01 TTI İzmir Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi sona erdi…
20:41 2023-2028 Türkiye Çocuk Hakları Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile yol haritası hazırlandı
12:05 TTI İzmir 2025: Turizmin Nabzı Bu Yıl İzmir’de Attı…
07:00 Bakan Fidan, 23. Doha Forumu kapsamında, basına açıklamalarda da bulundu…
00:57 CHP’nin Avrupa’nın Çöküşüyle Bütünleşme Programı-3 – Küresel sermayeye güvenceler
00:56 2026 FIFA Dünya Kupası’nda fikstür belirlendi…
00:30 Türk tarımında son yılların en dikkat çeken ve en çok kazandıran ürünlerinden biri gilaburu…
00:30 Kriter’in Aralık Sayısı Çıktı!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Kar ve yağmur suları Doğu’daki barajların doluluk oranını yükseltti

Kar ve yağmur suları Doğu’daki barajların doluluk oranını yükseltti
8 Mayıs 2022
236
A+
A-

ELAZIĞ – UHA HABER / Elazığ, Bingöl, Malatya ve Tunceli’deki enerji, içme suyu ve sulama barajlarındaki doluluk oranı kar ve yağmur suları ile yükselişe geçti.

Uluslararası Haber Ajansı (UHA)’nın ‘TRT Haber’den aktardığı AA’nın haberinde, Devlet Su İşleri (DSİ) 9. Bölge Müdürlüğünün verilerine göre, sorumluluk alanlarındaki Kalecik, Tatar, Kanatlı, Keban Seyrantepe, Sultan Suyu, Boztepe Recai Kutan, Polat, Gayt, Gülbahar, Özlüce, Uzunçayır barajlarının su miktarlarında geçen yılın ekim ayına göre yüzde 19,8’lik artış yaşandı.

Yağışlarla birlikte Malatya’daki Sultan Suyu, Elazığ’ın Karakoçan ilçesindeki Kalecik ve Kovancılar ilçesindeki Tatar ile Kanatlı, Bingöl’deki Gayt ve Gülbahar barajları yüzde 100 doluluğa ulaştı.

Keban Barajı’ndaki doluluk yüzde 28,4’ten 30,5’e, Seyrantepe Barajı’nda yüzde 76,7’den 82,7’ye, Boztepe Recai Kutan Barajı’nda yüzde 50,5’ten 58,7’ye, Polat Barajı’nda yüzde 68,5’ten 73,9’a, Özlüce Barajı’nda yüzde 30,6’dan 52’ye, Tunceli’deki Uzunçayır Barajı’nda ise yüzde 85,9’a yükseldi.

Bölge genelinde sulama göletlerindeki doluluk da dikkati çekiyor.

“5 milyar 713 bin metreküp su depolanmış vaziyette ve kullanıma hazır”

DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dündar, AA muhabirine, Türkiye genelinde 1 Ekim 2021 ile 18 Nisan 2022 tarihleri arasındaki su verilerine bakıldığında ortalama yüzde 22,2’lik bir artış olduğunu söyledi.

Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise geçen yıla göre 19,8 artış yaşandığını belirten Dündar, “Bünyemizde Elazığ, Malatya, Tunceli ve Bingöl yer almakta. İllerimizin 2022 yılı meteorolojik verilerine baktığımızda Elazığ’da 2021’e göre yüzde 27,3 artış olurken uzun yıllar verisine göre ise yüzde 6 azalma söz konusu. Malatya’da 2021 yılına göre aynı seviyelerde izlenirken uzun yılların ortalamasına göre ise yüzde 24,7 azalma söz konusu. Tunceli’de 2021’e göre 42,3 gibi bir artış olmuş. Uzun yılların ortalamasına göre yüzde 14,4 yağış artışı olmuş. Bingöl’de 2021’e göre yüzde 40 yağış artışı meydana gelmiş. Uzun yılların ortalaması normal seyretmiş.” ifadelerini kullandı.

Dündar, yağış verilerine göre 4 ildeki birçok barajın geçen yıla göre tam doluluk seviyesine ulaştığını aktararak, “Şu an depolama tesislerimizde yaklaşık 5 milyar 713 bin metreküp su depolanmış vaziyette ve kullanıma hazır. Bu verileri dikkate aldığımızda sulama barajlarımız ve diğer barajlarımız son yağışlarla önemli doluluklara ulaştı.” dedi.

Yüksek kesimlerdeki karların erimesi ve mayıs yağışlarıyla düşük seviyede olan barajlardaki suyun da yükselişe geçeceğine işaret eden Dündar, suyun daha ekonomik ve verimli kullanılabilmesi için de çalışma sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

[UHA Haber Ajansı, 08 Mayıs 2022]

ETİKETLER: ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.