enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Bakan Tekin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Bakanlığının 2026 yılı bütçesine ilişkin sunumunda konuştu…
00:55 Vuçiç hakkında suç duyurusu: Saraybosna’da ‘İnsan Safarisi’
00:54 Kosova’da siyasi kriz: Hükümet yeniden kurulamadı, erken seçim kapıda
00:50 Özgür Özel ile Ekrem İmamoğlu anlaştı mı?
00:48 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nüfus artış hızımız azalıyor
00:32 Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğu, Meclis toplantısına eski ve yeni içme suyu borularını getirdi…
00:26 Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 2026’da iki kez yapılacak
00:22 AB’den ABD ve Rusya’nın Ukrayna’ya dair gizli barış planına tepki: Avrupa sürece dahil edilmeli
00:16 Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Liderler Zirvesi’ne katılacak
00:14 İstanbul Fatih’te zehirlenme şüphesiyle tedavi gördükleri hastanede hayatını kaybeden Böcek ailesi soruşturma sürüyor…
23:13 AK Parti Grup Başkanı Güler: Cumhur İttifakı ile birlikte İmralı ziyaretine olumlu fikir beyan ediyoruz
12:47 Türk sanat müziğinin usta ismi Muazzez Abacı’nın ardından…
10:53 Yalova’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı’nda su seviyesi yüzde10’a düştü.
00:48 FIFA 2026 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off etabının kura çekimi, bugün gerçekleştirilecek.
00:42 TRT Akademi’den aralık ayına özel spikerlik ve sunuculuk eğitimi
00:41 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya hesabından paylaşım yaptı…
00:30 İçişleri Bakanı Yerlikaya,”2026’da ikinci şark tebligatı yapılmayacak”
00:30 Saraybosna Safarisi: Zengin yabancılar Bosnalı sivillere nasıl ateş açtı?
00:25 Tarım Bakanlığı’ndan sokak lezzetlerine sıkı takip
00:10 Dışişleri Bakanı Fidan,”Kıbrıs Türk halkının huzur, refah ve kalkınmasına yönelik gayretlerimizi sürdüreceğiz”
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Jean Paul Belmondo hayata veda etti

Jean Paul Belmondo hayata veda etti
7 Eylül 2021
897
A+
A-

UHA HABER / Dünyaca ünlü Fransız aktör Jean Paul Belmondo 88 yaşında hayatını kaybetti. Bir döneme damga vuran efsanevi oyuncu yaklaşık 80 sinema filmi ve 40 kadar tiyatro oyununda rol almıştı.

(UHA) Uluslararası Haber Ajansı’nın Avrupa Temsilciliğinin (DW)’den aktardığı haberine göre, Fransız sinemasının dünyaca ünlü yıldızı Jean Paul Belmondo, 88 yaşında hayatını kaybetti. Belmondo’nun avukatı Michel Godest yaptığı açıklamada, müvekkilinin “sakince uykuya daldığını” ifade etti. Godest ayrıca, Belmondo’nun uzun süredir yorgun olduğunu belirtti.

Fransız hayranları tarafından “Bebel” takma adı verilen Belmondo sinema kariyeri boyunca yaklaşık 80 filmde rol aldı. 40’dan fazla tiyatro oyununda da sahneye çıkan Belmondo, özellikle oynadığı filmlerde bir anti kahraman olarak seyirci tarafından kabul gördü. Birçok kez gözüpek ve suça bulaşmış karakterleri canlandıran yıldız oyuncu, 60’lı yıllar Fransız Sineması’nda önce çıkan “Nouvelle Vague” (Yeni Dalga) akımının isyan ve anarşi sembollerinden biri oldu.

Sicilya göçmeni bir ailenin oğlu olarak, 9 Nisan 1933’de Paris yakınlarındaki Neuilly-sur-Seine kasabasında dünyaya gelen Belmondo’nun babası Paul, dönemin ünlü heykeltraşlarından biri, annesi ise dansçıydı. Küçüklüğünde disiplinsiz bir çocuk olarak tanınan Jean Paul, birçok kez okulunu değiştirmiş, lise çağlarında boks sporuna merak salmış ve aktör olmadan önce çok sayıda boks müsabakasına çıkmıştı.

Jean Luc Godard’ın rejisörlüğünü yaptığı, 1959 yılında vizyona giren “A bout de souffle” (Serseri Aşıklar) filmindeki rolüyle, 26 yaşında yıldız oyuncu kategorisine çıkan Jean Paul Belmondo, “Kadın Kadındır” ve “Rio Macerası” gibi filmlerle uluslararası alanda ününü pekiştirdi.

Serseri Aşıklar filminde Jean Paul Belmondo ile Jean Seberg

“Serseri Aşıklar” filminde Jean Paul Belmondo ile Jean Seberg

Gözünü budaktan sakınmayan oyuncu

1970’lerden itibaren komedi ve aksiyon filmlerinin dünyaca ünlü yıldızlarından biri olan Fransız aktör, filmlerindeki tehlikeli sahnelerde dublör kullanmaması ile tanınıyordu. 1985 yılında, 52 yaşında iken çevirdiği bir filmde başından yaralanan Belmondo, o günden itibaren filmlerinde tehlikeli sahneleri dublörsüz canlandırmaktan vazgeçti.

80’lerin ikinci yarısından itibaren sinema yapımcılarının kapısını çalmamaya başlaması üzerine, oyunculuk kariyerinin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden tiyatroya dönen Belmondo, 1991 yılında bir gençlik hayalini gerçekleştirerek kendi tiyatrosunu kurdu.

Jean Paul Belmondo, 1974 yılında Cannes Film Festivali'nde

Jean Paul Belmondo, 1974 yılında Cannes Film Festivali’nde

1999 yılının Kasım ayında, Fransa’nın Brest kentinde sahnelenen ve kendisinin de rol aldığı bir oyun esnasında kalp krizi geçiren oyuncu, 2001 yılında da Korsika Adası’nda felç geçirdi. İki ayrı ilişkiden dört çocuk sahibi olan Jean Paul Belmondo, kendini dünyaca ünlü bir yıldız yapan “Serseri Aşıklar” filmindeki bir repliğinde, “Ölümsüz olmak, sonra da ölmek” demişti. Bir döneme damga vuran Jean Paul Belmondo, kuşkusuz sinemanın ölümsüz isimleri arasında yer alacak.

EK Kaynaklar *AFP,dpa 

[UHA Haber Ajansı, 07 Eylül 2021] 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.