enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
07:42 Papa İznik’e geldi ama bizimkiler daha baskın çıktı: Siyonizmi yeren Yahudi Haham’a ödül verildi
07:46 Karayolları Otoyol Jandarma Timlerine emanet..!
07:24 Yeni dünya düzeninde Güney Kafkasya’nın artan etkisi…
07:03 Kamuda EKPSS üzerinden 1573 engelli vatandaş istihdam edilecek
07:00 Araştırmacı Gazeteci | Yazar | Editör Merve Gürbüz: 2025’te Neler Oldu?
06:57 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi 2026 yılı içerisinde tamamlanacak
06:16 Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin toplam uzunluğu 8,2 Kilometre
18:30 Vatandaşını en çok konut sahibi yapan lider!
15:36 Bu sadece saç kesimi değil, vatandaşın cebini “kırpma’ tarifesidir!
14:55 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
14:49 İstanbul Galata Köprüsü’ndeki Filistin’deki katliama “dur” eylemi
00:22 Saadet partisi Lideri Mahmut Arıkan; İran, Türkiye için önemli bir ülkedir
00:22 Filistinli Gazeteci Duha HMİDAN, gündemin öne çıkan haberlerini aktardı
00:20 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca, 2026 yılı Çevre cezaları belli oldu…
00:12 Turizm ,Corendon Airlines ,Yıldıray Karaer ,Corendon Airlines ,2025 verileri ,Corendon uçuş verileri, Corendon Avrupa pazarı
00:02 Gazeteci Feyza Gümüşlüoğlu, Körfez ülkeleri açısından 2025’in bilançosunu değerlendirdi…
00:02 İran: ABD’nin tehditleri BM Şartı’nı açıkça ihlal ediyor
11:17 Uyuşturucuya Karşı Sadece Operasyon Yetmez!
11:10 2026 Yılında Otoyol ve köprü geçiş ücretlerinde yeni bir düzenleme
10:02 Türkiye’de bir ilk: Derince’den yükselen “Noterli” devrim!
TÜMÜNÜ GÖSTER →

Japonya’da iktidar partisinde ‘bağış’ skandalı: Bir milletvekili gözaltına alındı

Japonya’da iktidar partisinde ‘bağış’ skandalı: Bir milletvekili gözaltına alındı
8 Ocak 2024
36
A+
A-

Bismillâhirrahmanirrahîm;

Japonya’da yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Başbakan Fumio Kişida’ya olan halk desteği, yüzde 20 civarına düşerek son yıllarda bir başbakan için en düşük seviyeye geriledi.

UHA / İnternational News Agency

Türk bayrağı ve Atatürk siluetiJaponya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’den (LDP) bir milletvekili, bağış skandalı soruşturması kapsamında gözaltına alındı.

Bakanlar, bakan yardımcıları ve milletvekillerini mercek altına alan soruşturmadaki bu ilk gözaltı kararı, Başbakan Fumio Kişida liderliğindeki hükümete ağır darbe vurdu.

Çok sayıda LDP’li isim, bağış toplama etkinliklerinden elde edilen geliri yetkili mercilere net olarak deklare etmemekle suçlanıyor.

Başbakan Kişida yaptığı açıklamada, alt meclis milletvekili ve eski eğitim bakan yardımcısı Yoşitaka Ikeda’nın, Tokyo’da savcılar tarafından gözaltına alındığını aktardı.

Kişida, Ikeda’nın LDP’den ihraç edileceğini de kaydetti.

“Çok üzücü. Bunu çok ciddiye alıyorum.” diyen Kişida, “Parti olarak siyasete olan güveni güçlü bir aciliyet duygusuyla yeniden tesis etmek için çalışmalıyız.” diye partisine yönelik özeleştiride bulundu.

Kamu yayın kuruluşu NHK, Ikeda’nın yaklaşık 48 milyon yen (330 bin dolar) komisyon (ya da rüşvet) aldığını aktardı.

Japon savcılar, daha önce bilet satış yoluyla toplanan siyasi bağışlardan 500 milyon yen (3,4 milyon dolar) tutarındaki paranın kayıp olması nedeniyle cezai soruşturma başlatmıştı.

Kayıp paralar, ağırlıklı olarak 2022’de cinayete kurban giden eski Başbakan Şinzo Abe’ye yakın bakan, bakan yardımcısı ve milletvekilleri ile ilişiklendiriliyor.

Geçen ay patlak veren skandal sonrası başlatılan soruşturmanın ardından aralarında Kabine Baş Sekreteri Matsuno Hirokazu, Kabine Genel Sekreter Yardımcısı Koichi Hagiuda, dahil dört bakan ve bir dizi bakan yardımcısı istifa etmişti.

Çeşitli fraksiyonlardan oluşan LDP içerisinde en büyük grubu Şinzo Abe’ye yakın isimler oluşturuyordu. Savcılar, son beş yıl içerisinde toplanan fonların devlete bildirilmediğini dile getiriyor.

Öte yandan LDP içerisindeki daha küçük bir grup olan Nikai’nin de 100 milyon yenlik bir meblağı bildirmediğine inanılıyor.

Ulusal medyada, savcıların, Fumio Kişida’nın  daha önce başkanlık ettiği fraksiyon dahil diğer LDP gruplarının skandala karışıp karışmadığının incelendiğini duyurdu.

Bu arada yapılan bir kamuoyu araştırmasına göre Kişida’ya olan halk desteği, yüzde 20 civarına gerileyerek son on yılda bir başbakan için en düşük seviyeye indi.

Soruşturma, parti etkinliklerine bilet satışlarından toplanan paralara odaklanıyor. İddiaya göre, bu paraların bir kısmı “Siyasi Fonların Kontrolü Yasası” uyarınca yetkili birimlere bildirilmesi gerekmesine rağmen parti tarafından doğrudan milletvekillerine verilmiş ve kayıt dışı bırakılmış.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.