enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
09:18 18 ilde DEAŞ operasyonu: 39 gözaltı
09:01 Yeni haftada hava nasıl olacak?
08:51 İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’den (DMM), günün öne çıkan haberleri…
08:29 Cumhurbaşkanı Erdoğan “kabine” toplantısına başkanlık edecek
08:05 WWF-Türkiye: “Köpek Balığı Yaşayan Deniz Sağlıklı Denizdir!”
00:28 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’tan sıra dışı davranış..!
19:07 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
18:39 Kocaeli’nin Kartepe Belediye Başkanı Kocaman’dan Anlamlı Ziyaret
11:21 TÜHA/ TÜRKUAZ İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
11:20 TBMM Başkanı Kurtulmuş, “İsrail’in İran saldırıları, Her geçen zaman insanlığın aleyhinedir”
10:55 Devlet Bahçeli: İsrail, saldırılarını coğrafyanın her yerine taşımaktadır
10:16 UHA/  İnternational News Agency’nın derlediği kısa kısa özet haberler!
09:45 Bakan Yerlikaya: Jandarmamız milletimizin tertemiz vicdanındadır
00:48 Vali Aktaş’tan İzmit Sanayi Sitesi’nde inceleme turu
00:45 İsrail-İran saldırılarının boyutu ne ve hangi hedeflere yönelik yapılmıştır?
00:39 “ABD’de Gazeteci Yaşamı ve Türkiye’ye Haber Aktarımı” söyleşisi Basın Evi’nde gerçekleşti
00:35 İsrail-İran saldırılarının nükleer müzakerelere etkisi ne olur?
00:24 Devlet arşivlerinde adına 1839’dan itibaren rastlanan ve 2016’da İçişleri Bakanlığına bağlanan Jandarma Teşkilatı,186 yaşında
00:20 Kocaeli Valisi İlhami Aktaş’dan SS. İzmit Sanayi Sitesi’nde sanayi sitesinde inceleme ziyareti
00:12 Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan barış için yoğun diplomasi trafiği
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İtalyan Büyükelçiliği: “Türkiye’den öğrenci vizesi başvurularının durdurulduğu haberleri tamamen doğruyu yansıtmıyor”

İtalyan Büyükelçiliği: “Türkiye’den öğrenci vizesi başvurularının durdurulduğu haberleri tamamen doğruyu yansıtmıyor”
6 Aralık 2024
11
A+
A-

İtalya’nın Türk öğrencilerin vize başvurularının kabul edilmeyeceğine yönelik haberlerin tamamen doğruyu yansıtmadığı, İtalya’daki üniversitelere kayıtlar bir süre önce kapandığı için vize başvurularının süresinin de dolduğu, yeni kayıt dönemi başladığında başvuruların tekrar alınacağı belirtildi.

İtalya’da eğitim görmek isteyen Türk öğrencilerin vize başvurularıyla ilgili haberler bir süredir gündemde. Geçen ay İtalya’daki üniversitelerde eğitim hakkı kazanan Türk öğrencilerin aylarca beklemelerine rağmen vize alamadığına dair haberler gündemde geniş yer tutmuştu.

Bu kez de üç yıllık lisans, yüksek lisans dahil bazı programlar için “hiçbir koşulda” vize başvurusu kabul edilmeyeceğine ilişkin duyuru tepki çekti.

İtalya’ya vize başvurularını alan iData şirketinden yapıldığı belirtilen açıklamada, “2 Aralık Pazartesi itibariyle ofislerimizden üç yıllık lisans ve yüksek lisans, yıllık Erasmus programları, tek derslik üniversite dersleri ve Afam (sanat ve müzik alanındaki üniversite programlar) için hiçbir koşulda vize başvurusu kabul edilmeyecektir. Sadece 1 yıl süreli üniversite yüksek lisans programlarına, çok yıllı doktora programlarına, dil kurslarına, foundation (hazırlık) programlarına ve bir yıldan kısa süren Erasmus programlarına başvuru kabul edilecektir” ifadeleri yer aldı.

Ancak 29 Kasım tarihli bu duyuru iData şirketinin internet sitesinde şu anda bulunmuyor.

Büyükelçilik: “Vize başvuruları yeniden açılacak”

İtalya’nın Ankara Büyükelçiliği kaynakları, son günlerde Türk öğrencilerin vize başvurularının kabul edilmediğine yönelik bazı haberlerin tamamen doğruları yansıtmadığını, “iletişim manipülasyonu” olduğunu söyledi.

VOA Türkçe’ye konuşan Büyükelçilik kaynakları, İtalya’daki üniversitelere kabul edilenlerin 2024-2025 eğitim yılı için kayıt dönemlerinin sona ermesinin ardından vize başvuru süresinin de bittiğini söyledi.

Bunun sadece Türkiye için değil, İtalyan Büyükelçiliklerinin bulunduğu tüm ülkeler için geçerli bir durum olduğunu dile getiren kaynaklar, gelecek eğitim yılı için kayıtların başlamasıyla bağlantılı olarak vize başvurularının yeniden açılacağını, bunun her sene yaşanan standart bir uygulama olduğunu aktardı.

Büyükelçilikten resmi açıklama

Büyükelçilik daha sonra resmi bir açıklama da yayınladı. Açıklamada, “Türk öğrenciler için vize başvurularında herhangi bir askıya almanın söz konusu olmadığı” belirtilerek, 2024-2025 akademik yılı için üniversitelerin lisans ve yüksek lisan programlarına katılmak üzere vize başvurusu yapma süresinin İtalyan üniversitelerinin son başvuru tarihleri dikkate alınarak 29 Kasım’da sona erdiği vurgulandı.

Bunun İtalyan Büyükelçilikleri ve konsoloslukları bulunan dünyadaki tüm ülkeler için geçerli olduğunun kaydedildiği açıklamada, şöyle denildi:

“Buna ek olarak, bir yıllık yüksek lisans, çok yıllı doktora programları, dil kursları, hazırlık kursları, bir yıldan kısa süreli Erasmus gibi diğer kategoriler ve diğer tüm vize başvuru talepleri için öğrenci vizesi başvuruları açık kalmaya devam etmektedir.

Vize başvurularının arttığı bir ortamda, Türkiye’deki İtalyan konsoloslukları, tüm başvuruların uygun şekilde işleme alınmasını ve İtalyan mevzuatı tarafından belirlenen kriterleri karşılayan Türk öğrencilerin İtalyan üniversitelerine erişebilmelerini sağlamaya kararlıdır.”

İtalya Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Türk öğrencilerin İtalya eğitim vizesiyle ilgili yaşadığı sıkıntılar geçen ay kamuoyunda çokça tartışılmıştı. Türkiye’den yaklaşık 1000 öğrenciye vize engeli çıkarıldığı belirtilmiş, vize başvurularına yanıt verilmediği, bazılarının şartları karşılamasına rağmen olumsuz yanıt aldığı ifade edilmişti.

Öğrenciler ve aileleri, 30 Kasım’a kadar vize alamadıkları taktirde öğrenim haklarını kaybedeceklerini belirterek, İtalyan makamlarıyla görüşmüş ve başvurularının sonuçlandırılmasını talep etmişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Türk öğrencilerin vize sorunuyla ilgili, konsolosluklarda çalışan sayısını arttırmak için çalıştıklarını belirterek, “Birçok konsolosluk, vize talepleriyle dolup taşıyor ve kendilerinden istenileni her zaman hızlı bir şekilde yerine getiremiyor ama Türk öğrencilerin İtalya’ya gelip okumak istemeleri konusunda bizim açımızdan kesinlikle engel yok” demişti.

İtalya Dışişleri Bakanlığı da Türk öğrencilerin İtalyan üniversite sistemine sağladığı katkının farkında olduklarını belirterek, geçen yılki yaklaşık 2 bin 600 başvuruya karşılık, 5 ayda 3 bin eğitim vizesi başvurusunun işleme konulduğunu bildirmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.