enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
23:02 TÜRKİYE’NİN İLK RESMİ VSR RAPORU YAYINLANDI
16:23 Kocaelispor’un hafızası bu müzede yaşayacak;
16:09 Binlerce Öğrenci Kocaeli Büyükşehir’le Trafik Kurallarını Öğrendi
00:07 ABD/İsrail-İran Savaşında Yapay Zekanın Üç Cephesi: Hukuk, Hakikat ve Siber Güvenlik
00:05 Türkiye’ye kruvaziyer gemilerle gelen yolcu sayısı, ocak-haziran döneminde 756 bin 455’e ulaşarak 3 katına ulaştı
00:04 Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimine ilişkin Genelkurmay çatı davasında karar açıklandı
00:04 Gazeteci İlhan KARAÇAY: Yabancılara Siyasetin Kapısı 1986’da Açıldı
00:03 “On Yıl Sonra 15 Temmuz: Demokratik Dirençlilik Açısından Bir Değerlendirme
00:03 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, “Türkiye Raporu: Alan Öngörüleri ve Politika Önerileri” programında konuştu
00:02 COP31 Başkanı Murat Kurum, “COP31 Başkanlığı olarak üç temel ilke benimsedik: diyalog, uzlaşı, aksiyon”
00:01 İçişleri Bakanlığı ile Sıfır Atık Vakfı arasında, Sıfır Atık Hareketi’nin Ülke Genelinde Yaygınlaştırılması Amacıyla İş Birliği Protokolü İmzalandı
00:01 NATO’nun Ankara Zirvesi: Söylemden Eyleme Geçiş
00:00 İletişim Başkanı Duran: AB’nin vizyon eksikliği bir kez daha ortaya çıkmıştır
19:06 Türkiye’de Kelepçe Uygulaması
09:37 Formula Kite Gençler Avrupa Şampiyonası’nda Gümüş Madalya AKUT Spor Kulübü’nün
00:04 Dışişleri Bakanı Fidan, “(Rusya-Ukrayna) Savaşın, Karadeniz’e taşınmasını istemiyoruz”
00:04 MSB: Türk askerinin Ada’daki varlığı, yarım asrı aşkın süredir barışın, güvenliğin ve istikrarın teminatı olmaya devam ediyor
00:03 MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk’ten haftalık basın açıklaması
00:03 (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin soruşturmada, yeni delillere ulaşıldı
00:02 15 Temmuz darbe girişimi, demokrasilerde liderlik olgusunun önemini bir kez gösterdi.
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 36.⁠ ⁠NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 36.⁠ ⁠NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenledi
8 Temmuz 2026
11
A+
A-

* İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, NATO’nun karşı karşıya bulunduğu zorlukların farkında ve kendini güçlendirmeye kararlı olduğunu, ülkesinin de İttifak’taki taahhütlerine sürdürülebilir şekilde ve önceliklerini kendilerinin belirleyeceği biçimde uyacağını söyledi.

* Meloni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür etti.

UHA / İnternational News Agency

ANKARA, 08 TEMMUZ 2026 – Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 36.⁠ ⁠NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Meloni, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a zirveye ev sahipliği yaptığı için teşekkür ederek, “Mükemmel misafirperverliği ve mükemmel organizasyonu sayesinde savunmadan yasa dışı göçle mücadeleye kadar ikili operasyonumuzu ilgilendiren birçok konuyu görüşme fırsatı bulduk ve bundan dolayı kendisine doğrudan teşekkür etme ve tebriklerimi sunma fırsatım oldu.” ifadelerini kullandı.

Meloni, “NATO, karşı karşıya bulunduğu zorlukların farkında olan, birlik içinde ve kendini güçlendirmeye kararlı bir ittifaktır.” dedi.

İtalya’nın gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 2,8’ini savunma ve güvenliğe ayırdığına ve bu alanda artış olduğuna dikkati çeken Meloni, “Savunma harcamalarına ilişkin taahhütlerimize uymak istiyoruz, bunu yapıyoruz ve yapacağız ancak bunu sürdürülebilir bir şekilde, içinde bulunduğumuz koşullara göre zamanlamayı, yöntemleri ve öncelikleri kendimiz belirleyerek gerçekleştireceğiz.” ifadesini kullandı.

Meloni'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a 'NATO' teşekkürü

Meloni, böyle bir zamanda bunu yapmanın gerekli olduğuna inandığını vurgulayarak, “Avrupa’nın kendi güvenliğini kendi başına sağlamasının zamanı geldi. Bu, birilerine iyilik yapmak için değil hiç kimseye bağımlı olmamak içindir. Dolayısıyla bu, bir egemenlik meselesidir.” diye konuştu.

İtalya Başbakanı, ABD birliklerinin Avrupa’dan çekileceğine ilişkin de şu aşamada kendilerine herhangi bir resmi bildirim yapılmadığını söyledi.

Zirvenin gündeminde yer alan Ukrayna’ya destek konusuna da değinen Meloni, İtalya’nın askeri yardım sağlamayı sürdürmeyi düşündüğünü, Savunma Bakanı Guido Crosetto’nun bu doğrultuda bir değerlendirme yaptığını kaydetti.

“(İran’da) Bugüne kadar askeri seçeneğin somut sonuçlar getirmediğine inanıyorum”

Başbakan Meloni, İran’daki krizle ilgili son saatlerde kötü haberlerin geldiğini, bununla beraber daha önce söyledikleri üzere Hürmüz Boğazı’ndaki seyrüsefer güvenliğiyle alakalı parlamentoda gerekli adımları yerine getirerek üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını yineledi.

ABD ile İran arasında tansiyonun yeniden yükselmesine ilişkin soru üzerine Meloni, “İran’da yaşananlardan büyük endişe duyuyorum ve bunun bu hassas bölgedeki diğer alanlara da sıçrayabileceğini dışlayamayız.” cevabını verdi.

Meloni, bunun olmaması için çalıştıklarının altını çizerek, “İran’da müzakere ihtimaline dair umudumu kaybetmiş değilim. Bugüne kadar askeri seçeneğin somut sonuçlar getirmediğine inanıyorum. Müzakereler üzerinde ısrar edilmesi gerektiğini düşünüyorum. İtalya da elbette bu doğrultuda çaba göstermeye devam edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Trump ile arasındaki kriz

ABD ve İsrail’in 28 Şubat’ta İran’a karşı başlattığı savaş sırasında ilişkileri gerilen ve geçen ay Fransa’daki G7 Zirvesi sırasında Trump’ın kendisine yönelik “Fotoğraf için yalvardı” sözleriyle araları iyice açılan Meloni, ABD Başkanı’nın Ankara Zirvesi’nden önce kendisiyle ilgili paylaştığı “Uzaklaştırma kararı gerekiyor” yazılı son iletisine ilişkin soru üzerine, “O konuya geri dönmeyeceğimi belirtmiştim.” yanıtını verdi.

Trump ile ilişkilere “yaptığı siyasi yatırımdan pişman olup olmadığı” sorusu da yöneltilen Meloni, “Yaptığım hiçbir şeyden pişman değilim. Siyasi yatırımı, Batı’nın birliğine olan inancımla yaptım. Bu, Trump’ın göreve gelmesiyle benimsediğim bir strateji değil tüm muhataplarıma karşı izlediğim bir yaklaşımdır. Trump’la göç ve ‘woke’ kültürü gibi konularda ortak noktalarımız var. Olaylar gördüğümüz şekilde gelişiyor ama ben fikrimi değiştirmiyorum.” görüşünü paylaştı.

ABD Başkanı Trump’ın, İtalya’nın üslerini açmaması nedeniyle kendisini sıkça eleştirdiği hatırlatılan ve tutumunda değişiklik olup olmadığı sorulan Meloni, şunları kaydetti:

“Bir gün bir karar alıp ertesi gün başka bir karar almıyoruz. İran’daki çatışmanın başlangıcından beri çok net bir çizgimiz vardı. Ciddi devletler gibi taahhütlerimize uyuyoruz. İran’a yönelik saldırılara katılmayacağımızı söyledik ve saldırılara katılmadık.”

“UNIFIL sonrası için koalisyon fikrimiz üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz”

Meloni, İsrail ile Lübnan arasındaki müzakerelerin bir sonraki turunun gelecek hafta Roma’da düzenlenecek olmasının İtalya’ya duyulan güveni gösterdiğini belirtti.

Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Barış Gücü’nün (UNIFIL) görev süresinin 2026’da sona ereceğini hatırlatan Meloni, “UNIFIL sonrası için koalisyon fikrimiz üzerinde çalışmayı sürdürüyoruz. Fransızlarla çalışıyoruz, teknik düzeydeyiz. Bunu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştük. Büyük ilgi var, bu öneriyi UNIFIL’in görev süresi dolmadan önce sunacağız.” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.