enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
00:57 Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) yapılan Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nin açılışı,
00:56 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “TRT’miz sorumlu yayıncılığın zeminini büyütüyor”
00:48 İstanbul’da, Afganistan ile Pakistan arasında Türkiye ve Katar’ın ara buluculuğuyla, ateşkese devam kararı alındı…
00:45 (TÜHA) Türkuaz Uluslararası Haber Ajansı, DW ve Euronews abonesi
00:29 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Şimdiden su konusunda çok ciddi tedbirler düşünmek zorundayız”.
00:28 Bolu’daki otel yangını davasında karar açıklandı
00:27 Merkez Bankası Papara’nın faaliyet iznini iptal etti
00:26 İletişim Başkanı Burhanettin Duran, İsrail’in uyguladığı soykırıma karşı dünyanın sessiz kalmasını eleştirdi…
00:21 Türkiye’nin yerli ve milli otomobil hayalini gerçekleştiren Togg, Avrupa’da ilk teslimatlarına başladı…
00:20 TRT Genel Müdürü Sobacı: Türkiye, denklemleri değiştiren bir aktör oldu
00:16 Yurt genelinde sıcaklıklar artacak
00:16 112 Acil Çağrı Merkezlerine 10 Ekim 2024-10 Ekim 2025 tarihleri arasında 96 milyon 919 bin 400 başvuru yapıldı…
00:13 PFDK’dan 149 hakeme “bahis oynama” gerekçesiyle men cezası
00:07 İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 5 şüpheliden 4’üne tutuklama talebi…
00:05 Kocaeli’nin Gebze ilçesinde çöken 7 katlı apartmanın yakınındaki bir bina daha tedbiren boşaltıldı…
00:02 Eski ehliyetlerini 1 milyon 799 bin 172 kişi yenileme işlemini yapmadı…
00:35 Sessiz çocuklar: Utangaçlık mı, sosyal kaygı mı?
00:32 18 bin tonluk akaryakıt farkı! Türkiye Petrolleri’ne operasyon
00:28 Hollanda seçimlerinde, işçi partisinin kaybında Türkiye’nin rolü var mı?
00:23 Avrupa Merkez Bankası, ticaret gerilimine rağmen büyüme sürerken faiz oranını yüzde 2’de tuttu
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek

İsveç ve Finlandiya heyetleri Türkiye’ye gelecek
17 Mayıs 2022
346
A+
A-

STOKHOLM, ANKARA -UHA HABER / İsveç ve Finlandiya heyetleri, NATO üyelik başvurularını görüşmek için Türkiye’ye gelecek.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ve Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto’nın Türkiye’yi ziyaret edeceğine ilişkin yaptığı açıklamayı düzeltti.

Bakanlıktan yapılan yeni açıklamada, Finlandiyalı ve İsveçli üst düzey temsilcilerden oluşan diplomatik heyetin Türkiye’ye gideceği duyuruldu.

Ayrıca, Linde ve Haavisto’nın Ankara ziyaretine dair daha önce yapılan açıklamanın düzeltildiği ifade edildi.

İsveçli Bakan Linde, haber ajansı TT’ye yaptığı açıklamada, diplomatik heyetin bu hafta içinde Ankara’da görüşmelere başlayacağını söyledi.

İsveç ve Finlandiya'dan bir Türkiye duyurusu daha! Açıklama düzeltildi -  Haber 7 DÜNYA

İsveç Dışişleri Bakanlığı daha önce Linde ve Haavisto’nın, iki ülkenin NATO’ya üyelik başvurularını görüşmek için Ankara’ya gideceğini açıklamıştı.

Recep Tayyip Erdoğan haberleri

Erdoğan: Bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, heyetlerin ziyaretiyle ilgili “Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık net bir tavrı söz konusu değil. İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Teröristleri parlamentolarında konuşturuyorlar. Biz bunların neyine güveneceğiz. Her şeyden önce Türkiye’ye yaptırım uygulayanların bu süreç içerisinde bir güvenlik örgütü olan NATO’ya girmelerine biz ‘evet’ demeyiz. Pazartesi bizi ikna etmek için gelecekler ise kusura bakmasınlar.” açıklamasını yaptı.

Resim önizlemesi

İsveç ve Finlandiya NATO’nun kapısında: Neler yaşandı?

Moskova’ya karşı Soğuk Savaş’tan bu yana tarafsızlık politikası izleyen Finlandiya ve İsveç, NATO’nun kapısında. İki ülke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sonrası NATO üyeliğine başvurma kararı aldı.

İsveç'te ülkenin ilk kadın başbakanı olarak seçilen Magdalena Andersson  saatler sonra görevini bıraktı - BBC News Türkçe

İsveç hükümeti, NATO üyeliğine başvuru kararı aldıklarını duyurdu. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, dün parlamentoda yapılan görüşmeler sonrasında İsveç hükümetinin NATO’ya başvuru yapma kararı aldığını açıkladı.

Parlamentoda geniş çoğunluğun NATO üyeliğini desteklediğini kaydeden Andersson, bunun, ülkenin güvenliğini ve çıkarlarını korumak için ana muhalefet partisiyle aldıkları ortak bir karar olduğunu söyledi.

Andersson, NATO üyelik başvurusunu Finlandiya ile yapmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, salı günü resmi bir ziyaret için İsveç’e gelecek. Finlandiya ve İsveç’in, salı ya da çarşamba günü NATO üyelik başvurusunu beraber yapması planlanıyor.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg: Finlandiya'nın katılım süreci pürüzsüz ve  hızlı olacaktır

Üyelik için tüm ülkelerin onayı gerekiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg başvurulara sıcak baktığını söylese de kararı ittifak üyeleri verecek. Yeni üyeliğin, NATO’ya dahil tüm ülkelerin kendi parlamentolarında oylanarak onaylaması gerekiyor.

ABD, İngiltere, Almanya ve Fransa; İsveç ile Finlandiya’nın olası üyeliğine destek veriyor. Ancak uluslararası kamuoyunda Rusya’nın kışkırtıldığı, bu yüzden yeni saldırılar düzenleyebileceği yorumları yapılıyor.

Erdoğan: İskandinav ülkeleri terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi

İttifakın güçlü ortaklarından Türkiye ise iki ülkenin terör örgütlerine verdikleri destek nedeniyle üyeliklerine karşı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan İsveç ve Finlandiyaya NATO kapısını kapattı: Biz bunlara nasıl inanacağız?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Biz şu anda İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içerisinde değiliz. Çünkü daha önce Yunanistan ile ilgili NATO konusunda bir yanlış yaptılar bizden önceki yönetimler ve Yunanistan’ın Türkiye’ye karşı NATO’yu da arkasına alarak takındığı tavrı biliyorsunuz. Bu konuda ikinci bir yanlışı Türkiye olarak işlemek istemiyoruz. Kaldı ki İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi. PKK’sı, DHKPC’si İsveç’te, Hollanda’da yuvalanmış durumdalar. Ve oraların hatta daha da ileri gidiyorum parlamentolarında da yer alıyorlar. Bu noktada bizim olumlu bakmamız mümkün değil.” açıklamasını yapmıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “NATO’nun genişlemesine karşı değiliz ama teröre destek verilmesini kabul edemeyiz” ifadelerini kullanarak teröre destek veren ülkelerin NATO müttefiki olmaması gerekiğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in NATO hesabı tutmadı - Dünyadan  Haberler

Rusya tepkili: Sonuçları olur

Rusya, üyelik tartışmalarına tepki gösteriyor. Moskova, Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının askeri sonuçları olacağı uyarısında bulundu.

Rusya ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği halinde Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer silah ve hipersonik füze konuşlandıracağını da duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de NATO’nun İsveç ve Finlandiya’ya genişlemesinde Rusya’ya doğrudan tehdit olmadığını ancak askeri altyapının bu bölgeye genişletilmesinin tepkilerini tetikleyeceğini söyledi.

Kasaba Doktoru_680*100 banner

Uzun süre NATO’ya uzak duran Finlandiya, bu ayın başında NATO tatbikatına ev sahipliği yaptı. Rusya karşılık olarak, Baltık Denizi kıyısındaki Kaliningrad’da nükleer simülasyon ile bir savaş oyunu düzenledi.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO şemsiyesine girmesinin, Ukrayna-Rusya savaşının yayılmasına yol açabileceğinden, hatta 3. Dünya Savaşı’na sebep olmasından endişe ediliyor.

[UHA Haber Ajansı, 17 Mayıs 2022]

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.