enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
SON DAKİKA
22:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan Gönüllüler Koalisyonu Zirvesi’nin toplantısına katıldı
00:52 Devler Ligi’nde temsilcimiz Galatasaray bugün Union SG’yi ağırlayacak…
00:46 Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu dün İmralı’ya gitti
00:41 15 bin öğretmen daha eğitim ordusuna katıldı
00:39 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı miraslarını titizlikle korumaktadır
00:34 81 ilden gelen öğretmenler Anıtkabir’i ziyaret etti
00:31 Kılıçdaroğlu’ndan ültimatom!…
00:28 MSB: C-130 askeri kargo uçağın enkazı Kayseri’de incelenecek
00:22 KIZILELMA’nın vurucu gücü yapay zekası olacak
00:22 Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nükleer güç santrali kurulması konusunda Güney Kore ile görüşmelerimiz sürüyor…
00:21 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile görüştü
00:09 Ayasofya’nın restorasyonunda “zeminin tahrip edildiği” iddialarına yalanlama
00:07 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Güney Kore Devlet Başkanı Lee Jae Myung’un huzurunda iki ülke arasında 3 anlaşma imzalandı.
00:01 Kadın Olmazsa Su Adaleti Olmaz
11:30 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
11:29 Kocaeli Sümerspor’dan anlamlı etkinlik: Bu kez Öğretmenler Kürek Çekti 
00:57 Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM’deki tarihi konuşması, konferans için yayımlanan kitapçıkta yer aldı…
00:49 Makine İhracatı, Almanya, ABD ve İtalya en fazla ihracat yapılan ülkeler…
00:49 Türkiye’de 2026 yılı asgari ücreti için geri sayım başlıyor
00:40 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5’inci Ulusal Eylem Planı, 25 Kasım’da açıklanacak
TÜMÜNÜ GÖSTER →

İsveç devletinin kurup işlettiği hamburger zincirinin hikayesi belgesel oldu

İsveç devletinin kurup işlettiği hamburger zincirinin hikayesi belgesel oldu
9 Şubat 2025
21
A+
A-

Bir zamanlar sosyal devletçiliği ile tanınan İsveç devletinin kurup işlettiği hamburger zinciri ”Clock”un hikayesi belgesel oldu. Belgesel İsveç televizyon kanalı SVT’de yayınlandı.

UHA / İnternational News Agency

UHA Haber’in ‘HİBYA’ya dayandırdığı haberinde, bugün İsveç’te dahi çoğunluğun bilmediği ”Clock” isimli hamburger zinciri tamamen İsveç devleti tarafından işletiliyordu.

İsveç’te fast food akımı 1970’li yıllarda yaygınlaşmaya başladı.

McDonald’s gibi Amerikan zincirleri bölgeye doğru yol alıyor ve İsveçli Max hamburger zinciri de kuzeydeki Norrland bölgesinde kendine isim yapmaya başlıyordu.

Bu dönemde İsveç devletinin, sektörde ön saflarda yer almak isteyen Sara adında bir restoran şirketi vardı ve yeni bir fenomen olan hamburgere büyük yatırım yapmak istiyordu.

Rekabetçi bir hamburger zinciri kurmak için devlet şirketi, alışılmadık yöntemlere başvurdu. Gelecekteki rakibi McDonald’s’ta çalışmak üzere iki kişi ABD’ye gönderildi.

İki kişinin ülkelerine gönderdiği bilgilerden yola çıkan restoran şirketi, daha sonra ”Clock” isimli hamburger zincirini geliştirdi. Hamburger zincirinin yükselişi ve düşüşü şimdi ‘‘Clock – Socialist Burgers Inc.” adıyla belgeselde anlatılıyor.

O dönem Sara’da menajerlik yapan Ake Björk, “Muhtemelen dört veya beş aylık bir süre orada kaldılar” dedi.

İsveç’in 1980’lerde kamu işletmelerini özelleştirmeye başlamasıyla Clock da özel bir şirkete satıldı. Hükümet desteği olmadan ve McDonald’s ile Burger King’in giderek artan rekabetiyle birlikte Clock’un kendini göstermesi giderek zorlaştı. 1990’lı yıllarda zincir zayıflamaya başladı ve sonunda kapatıldı.

ETİKETLER: , ,
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.